Enköpings kommun söker köpare för nytt kommunhus

Enköpings kommun söker en privat fastighetsägare för att hyra ett nytt kommunhus i centrala Enköping. Archus är den rådgivare som ska leda hyresvärdsupphandlingen för att hitta en privat fastighetsägare som ska projektutveckla, bygga och äga lokalerna.

Annons

Fastighetsvärlden kan berätta att kommunen söker lokaler om cirka 4.000 kvm med ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Kommunen sitter i dag utspridda i hela nio olika lokaler efter att det tidigare kommunhuset dömts ut.

I hyresvärdsupphandlingen bjuder kommunen in aktörer inom fastighetsutveckling och förvaltning att anmäla sitt intresse. Inbjudan är öppen mellan den 4 februari och den 4 mars. Det krävs att aktören har en centralt belägen fastighet i Enköping. Under senhösten räknar kommunen med att ta beslut om hyresvärd och hyresavtal.

Det nya kommunhuset ska ge plats åt cirka 450 medarbetare. Det är ledning och medarbetare med administrativa uppgifter som inte är knutna till en geografisk plats.

I SKR:s vägledning om hyresvärdsupphandling slås det fast att själva hyresavtalsförhandlingen ligger under LOU och att den valda fastighetsägaren därmed inte behöver LOU-upphandla byggentreprenad eller andra tjänster så som tex projektering.

Åsa Svedjetun är affärsutvecklare på Archus och hjälper nu Enköpings kommun med sin hyresvärdsupphandling. Hon menar att denna metod kommer att gynna både kommunerna och de privata fastighetsägarna.

– Det här innebär att en fastighetsägare som har ett redan upparbetat samarbete med en entreprenör kan anlita denna så länge villkoren som överenskommits med kommunen uppfylls. Det kommer att underlätta för fastighetsägarna och göra det mer attraktivt för dem att delta, säger Åsa Svedjetun och fortsätter:

– Det är ju en fördel för kommunerna eftersom valmöjligheterna ökar. Dessutom, att fastighetsägarna nu slipper ett moment som man tycker är ganska bökigt samt kan samarbeta tidigt i processen med en utvald entreprenör, vilket ger ett lägre riskmoment, kan innebära att de blir mer intresserade av att teckna ett bra hyresavtal med kommunen. Det kommer att ge ännu bättre förutsättningar för kommunerna att få mer värde för skattekronan.

Målet är att Enköpings kommun ska kunna flytta in i sina nya lokaler under 2025.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Listor: Högsta priserna för markanvisningar 2023

Fem högsta priserna i huvudstaden och fem högsta utanför. Se vilka som förvärvat.

Kvalitena delsäljer – ny ägare till klenoder på Östermalm

Uppgift till FV: Svårsålt. Fyra fastigheter berörs av affären, bland annat den på Strandvägen 5a. Värderats till 1,7–1,8 miljarder.

Balder lämnat Ryssland – Lindeborg kämpar

Fem svenska fastighetsbolag nu i mål med planen att lämna Ryssland.

Byggstartar 20 våningar – blir Sollentunas högsta

Nästan hälften av bostäderna i höghusprojektet har bokats av köpare.

Rekryterarna spanar…

Hur ser det ut med rekryteringar kopplade till teknisk kompetens, och vart är marknaden på väg? Real Competence utreder.

Erik Nyman till JLL

Rekyterat ny head of research.

En av Stockholms allra största till salu

FV berättar om en riktigt stor försäljning som kan vara på gång. Svår marknad testas på riktigt.

Största markanvisningar för lokaler under 2023

Högsta priserna och största volymerna redovisas.

Bildextra: CA satsar på exklusiva kanalvillor

Pris: 25–31 miljoner. ”Liknar inget annat du kan hitta i Sverige”.

Stockholm och Norrland i topp – och botten

Ny statistik från SCB. FV listar snabbväxarna.

Ramboll söker nya kontor

Vasakronan och Platzer kan tappa stor hyresgäst i Stockholm respektive Göteborg.

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

Tillbaka till förstasidan