Mer optimism än på många håll runt om i landet. Flera miljardinvesteringar hos storbolag inom näringslivet får fastighetsmarknaden i Västerås att känna framtidstro. Läs om höjdpunkterna från Fastighetsvärldens seminarium Mälarmarknaden 2025.
Årets heldag om Mälarmarknaden fokuserade på fastighetsmarknad, investeringar och stadsutveckling i Västerås tillsammans med kringliggande Strängnäs, Enköping och Eskilstuna.

Med en stundade investering på drygt 3 miljarder kronor fortsätter ABB att satsa i Västerås. Först upp på scenen var Jonas Nygård, försäljningschef Electrification, ABB Sverige. Han talade till programpunkten ”ABB:s stora steg in i framtiden”. På Finnslätten i Västerås skapar bolaget Robotics Campus, ett högteknologiskt FoU-center, om 65.000 kvm.
– Vi vill kunna attrahera de bästa personerna att vilja jobba här, ha en bra miljö och även ett attraktivt kundupplevelsecenter. Vi vill även ha en miljö där vi underlättar för startups, sa Jonas Nygård.
1.300 personer ska jobba där. Allt som en följd av den första helautomatiska roboten som bolaget tillverkade 1974 som fick så stor uppmärksamhet. Målet är att den nya byggnaden ska stå klar 2026/27. Satsningen på hållbarhet är stor. Det blir bland annat bergvärmepumpar där 180 hål borras, upp till 45.000 kvm solceller och det kommer att finnas energilagring. Produktionskapacitet ska kunna öka med 50 procent.
Jonas Nygård lyfte även fram det samarbete som finns mellan flera av storföretagen i Västerås.
– Det är många bolag som kommer att bygga i Finnslätten, det händer mycket spännande. Det är bra bolag och vi har goda möjligheter att samarbeta.

Därefter har det dags för Christina Nyman, chefsekonom Handelsbanken att inta scenen. Hon konstaterade att det inte är helt lätt att göra analyser i dagsläget eftersom det konstant kommer nyheter och utspel från den amerikanske presidenten.
– Vi har antagit att det blir en handelskonflikt, inte ett handelskrig.
Framtiden för Sverige ser ljus ut. Handelsbanken spår att BNP-tillväxt i Sverige blir 2,7 procent under 2026, att jämföra med 1,4 i Euroområdet, 1,6 i USA och 3,9 i Kina.
– Det är viktigt att hushållen kommer igång, och vågar lite mer, sa Christina Nyman kring vad som skulle underlätta för att få fart på ekonomin.
Nymans uppger att sysselsättningen kommer att börja öka efter sommaren. Prognosen är att sysselsättningen ökar med 150.000 personer till slutet av 2027.
Hon avslutade med att säga att hon inte ser några ytterligare sänkningar från Riksbanken.

Den sista programpunkt inför förmiddagsfikat var fyra ledande politiker i form av kommunstyrelsens ordförande i Västerås,
Eskilstuna, Enköping och Strängnäs. Det kom att handla mycket om demografi, och de snabbt förändrade befolkningskurvor som presenterats de senaste åren, som tvingat kommunerna att tänka om och i flera fall dra i handbromsen kring olika investeringar.
– Vi kommer vara tvingades att stänga förskolor, även om kommunen fortfarande växer, sa Jacob Högfeldt (M), ordförande kommunstyrelsen Strängnäs kommun.
Jimmy Jansson (S), ordförande kommunstyrelsen Eskilstuna kommun, uppmanade till mer barnproduktion, även om han formulerade det på ett annat sätt är så – vilket rev ner skratt. I övrigt var han ganska nöjd med den egna kommunens situation.
– Vi är ganska positiva när det gäller företagsetableringar och har en god utveckling där. Vi bygger även vidare kring universitets betydelse och det tar tid tills vi ser full utväxling av det, sa han.
Peter Book (M), ordförande kommunstyrelsen Enköpings kommun, lyfte fram kommunens läge.
– Många fastighetsutvecklare har kontaktat oss, vi ligger närmare Stockholm med tåg, jämfört med att ta sig med tunnelbanan från Hässelby till centrala Stockholm. Vi har även fortfarande en positiv befolkningstillväxt, sa han.
Staffan Jansson (S), ordförande kommunstyrelsen Västerås stad:
– Det är en enorm tillväxt hos flera av de stora bolagen här, och det är väldigt positivt. Vi håller på att se över en del av de infrastrukturprojekt som vi pausade 2023, för att se om de ska genomföras nu.
Efter fikapausen var det dags var det dags för en ny kvartett att inta scenen: Erik Hävermark, vd Sveafastigheter, Svante Jonsson, vd Tango, Mikael Källqvist, vd Mimer och Samir Taha, grundare Besqab. De talade kring programpunkten ”När blir kalkylen rätt för att bygga bostäder?”.
– Kalkylen går ihop, i några lägen i Stockholm. Situationen är bättre än den varit de senaste åren. Den kommer nog snart gå ihop även i Uppsala och Västerås. Många sitter dock på mark där man betalat för mycket för markanvisningar, sa Samir Taha, grundare av Aros Bostad som numera är Besqab – och som personligen gjorde sitt första bostadsprojekt i just Västerås efter att ha byggt om Teliahuset till bostadsrätter.
– Just nu går kalkylen inte ihop förde flesta. På konsumentsidan har vi hälften av pengarna att röra oss med jämfört med för några år sedan. Vi måste få tillbaka framtidstron, den kommer förr eller senare. Hyresnivån har nått en nivå som medför att konsumenterna tvekar, sa Svante Jonsson, vd vid Tango.
– Vi har som mål att byggstarta 600–800 bostäder per år, sa Erik Hävermark, vd Sveafastigheter
Mikael Källqvist har varit vd kommunala Mimer i åtta år.
– Min spaning är att siffrorna kommer att mötas. Vi behöver bli duktigare på att veta vilken målgrupp som ska attraheras till specifika projekt, tidigare har det bara rullat på.
När Källqvist började på Mimer stod det kommunala bolaget för 50 procent av alla hyreslägenheter i Västerås. Numera är siffran 40 procent efter att många andra tagit tag i taktpinnen och byggt.
Som sista programpunkt inför lunchen berättade Johan Jenny Ehrenberg, grundare ETC Bygg, om bolagets prisade och hyllade bostadshus samt om modellen med crowdfunding.
– Vi bygger hus i trä och pressad halm samt lera och jättemycket solceller. Det är väldigt intressant, sa Johan Jenny Ehrenberg som även hyllade arkitektfirman Kaminsky.

Efter lunch vad det energi i fokus. Ibland har Västerås kallats gurkstaden, numera är det istället energihuvudstaden som använts som epitet kring Mälarstaden – mycket till följd av historien från Asea och alla avknoppningar som lyckats minst sagt väl.
Svenska kraftnät investerade ifjol 8 miljarder runt om i landet, en siffra som snart ska upp till 20.
– Jag kan lugna alla i Västerås med omnejd att här finns det kapacitet att växa med nya etableringar. Det är ett gott kapacitetsläge och det blir snart ännu bättre.
Siros Jahanfar, chef tillväxtprogrammet vid Hitachi Energy:
– Finnslätten är vårt Silicon valley. Det är få som kommer att ha det som vi tillsammans med andra företag snart har i.

I programpunkten efter var det dags för Maryrose David, analyschef Savills, att berätta om nyckeltalen för fastighetsmarknaden i Sverige i allmänhet och Mälardalsregionen i synnerhet:
– Vi ser en försiktig optimism inom branschen. Vi ser ökade kapitalflöden, som ska allokeras till fastigheter.

Därefter var det dags för en transaktionspunkt med en trio som investerat tungt i Västerås det senaste året. Det talades även om hur transaktionsmarknaden mår.
– Det är bra att transaktionsmarknaden blivit bättre, men vad väntas framöver? Med osäkerheten kring räntan med mera. Det finns vakanser inom kontorsbeståndet som man kan oroa sig för, men för oss som är aktiva inom projektutveckling så kan vi se möjligheter i sådana fastigheter, sa Staffan Arwidi, transaktionschef Hemsö.
– Vi har tagit ett väldigt smalt segment som affärsidé, bara externhandel och livsmedel. Det är ett område som funkar väl. Vi tittar på möjligheter för ytterligare köp, bland annat i Västerås. En del av vårt sätt att jobba är att vi följer detaljisterna väldigt noga, och deras önskemål … om i vilka stöder och områden de vill finnas, sa Thomas Holm, vd Svenska Handelsfastigheter.
– Det kan se illa ut när man hör om vakanser inom logistiksegmenet, men vi är mer i lättindustri. Vi tycker det är superspännande att komma in i en stad som Västerås. Konkurrensen är ganska stor i storstäderna. Vi gillar regionstäder och där står sig Västerås starkt, sa Jesper Warén, investment manager på Areim.

Som sista programpunkt innan eftermiddagens fikapaus var det Rutger Arnhults, vd och storägare Corem, tur att inta scenen – och den ”Heta stolen” i en utfrågning. Det blev ett samtal om allt från Northvolt till pingis.
Corem är en riktigt tung fastighetsägare i Västerås och har även riktigt intressanta projektmöjligheter direkt invid resecentrum, i riktning mot Mälaren. Mälarportsprojektet omfattar hela 70.000 kvm, ungefär till lika delar lokaler respektive bostäder. Byggstart skulle kunna ske om två–tre år, om marknaden och efterfrågan finns.
– Inför jag kom hit var jag och tittade på Siloområdet i närheten. Även det är ett fint projekt som liksom vårt bidrar till att utveckla centrala Västerås. Vårt projekt kommer att bli väldigt fint. Det gäller att få ihop kalkylen och att marknaden finns där. Det ska bostäder samt kontor som bullervall mot spåren. Det bli ett fantastiskt bostadsprojekt och det blir även fantastiska kontor. Det blir ett lyft för området.
– Vi hoppas att betalningsviljan kommer att finnas när det är dags. Bostäderna ska vi inte bygga själva, antingen säljer vi till någon annan eller så blir det med oss i ett jv.
Corem finns inte bara i Norden, utan har nyligen även byggt två högre kontorshus i USA, i kanonlägen på Manhattan, New York. Arnhult fick en fråga om på vilket sätt det skiljer sig åt när det gäller att driva projekt i Sverige och USA.
– Länsstyrelsen finns inte där…, sa Arnhult som rev ner ännu en skrattsalva från publiken.
Därefter var det dags för Niclas Söör, vd Dospace, coworkingfirman som finns i en handfull regionorter.
– Vi letar aktivt i Västerås, men vi har inte hittat rätt lokal ännu. Vi öppnade nyligen i Örebro.
Efter eftermiddagsfikat var det dags för Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör Västerås, som gav en överblick över vilka projekt som ligger nära i tiden och några lite längre bort.
– ABB och Hitachi investerar. Westinghouse ska fördubbla, Alstom har nytt. Vi har även Northvolt där vi inte vet vad som kommer att ske. Många kommuner skulle nog gärna velat ha en av dessa, vi har alla. I Finnslätten planerar vi även bostäder, skola och hotell.
– Kopparlunden är ett annat intressant område. Det är en fantastisk gammal miljö där det kan bli något superhäftigt, en mix av gammalt och nytt, alldeles bredvid stadskärnan. Några bostadshus har byggts, men det ska bli mer.
– Erikslund, där bland annat Ikea finns, har vi klar med en detaljplan för att bygga färdigt norra delen av leden runt stan. Där i närheten finns Sätra som ska utvecklas, men vi har stannat upp där på grund av byggkonjunkturen. Där ska det vara lätt att leva hållbart.
– Gäddeholm, där planeras det för 5.000–7.000 bostäder.
– Innerstaden ska utvecklas, planen är att skapa högre täthet med mer boenden i citykärnan. Det är ett sätt att få innerstaden mer levande.
– Resecentrum, där fick vi en laga kraftvunnen plan förra året. Det är ett projekt som vi jobbat med länge och där det är byggstart för första delen strax. Vi planerar även för två maffiga höga hus, Vasakvarteret. Det har dock lyfts ut ur detaljplan.
– Silo-området. Fantastiskt läge med stationen och Corems projekt åt ena hållet och direkt vid vattnet år det andra. Det är det mest spännande tävlingen i världshistorien, i alla fall i Västerås. Tävlingen börjar snart. Det är ett superviktigt område för staden. Vi hoppas på ett internationellt deltagande.
Heldagsseminariet Mälarmarknaden avslutades med en panel där en trio summerade dagen och även blickade in i framtiden:
– Västerås är en stad i framkant, det tycker jag hela Sverige ska veta, sa Frederick Cederborg, affärschef Archus.
Han la till att de centrala delarna behöver mer bostäder, city behöver vara välkomnande och ses som mer än ett handelscentrum.
– Vi behöver nationella investeringar i järnvägen här, i Mälarbanan. Det är en ofantlig konkurrens kring investeringarna. Nu tycker vi att det är vår tur, vi måste vara tydliga kring det. Satsningen på järnvägen måste ske, sa Siv Living, utvecklingsstrateg infrastruktur, Region Västmanland.
– Från dagen tar jag med mig en försiktig optimism. Om man är kreativ så föder de jobbiga tiderna möjligheter. Det finns något unikt i denna stad. Göteborg är fordonsindustri och Norrland är grön omställning. Vi måste göra det känt det som sker här, sa Torbjörn Bengtsson, etableringschef Västerås.

Några mingelbilder från Mälarmarknaden 2025:



