Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus. Fastighetsbilder: APP Fastigheter

Emilshus köper för hela 1,2 miljarder från APP

Emilshus förvärvar 82.000 kvm kommersiella lokaler i Växjö för 1.205 miljoner kronor. Säljer gör lokala APP Fastigheter – som avyttrar allt utom sin ikoniska kontorsskrapa. Genom köpet når Emilshus, som sneglar på börsen, ett bestånd om totalt 4,5 miljarder kronor.

Tango var rådgivare till säljaren.

Fastighetsportföljen innehåller totalt 17 fastigheter, varav 10 förvaltningsfastigheter om cirka 40 000 kvm och 7 projektfastigheter om cirka 42 000 kvm.

– Det är det finaste bestånd som vi köpt, och en kvalitetshöjning av vårt bestånd. Vi är även glada över att kunna göra ett sådant köp i just Växjö där vi vill bli större. Nu är det vår värdemässigt största marknad, säger Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus, till Fastighetsvärrlden.

Bakom säljande APP Fastigheter finns det lokala profilerna Anders Öhman och Anders Svensson. APP Fastigheter säljer hela sitt bestånd förutom Värendsvallen 23, som är det omtalade och nybyggda kontorshöghuset Icon som stod klart 2018.

– Den här affären ger oss en betydande vinst och en stark finansiell ställning inför framtiden, det är extra kul att det är ett småländskt fastighetsbolag som är köpare. Det finns också goda förutsättningar till fler affärer mellan bolagen i framtiden, säger Anders Öman, ordförande på APP. 

I beståndet som ingår i affären finns tre fastigheter i centrum, bland annat fastigheten Unaman 1 på Storgatan 7 och Kloster 8 på Storgatan 18. Så centrala kontorsfastigheter har Emilshus aldrig tidigare förvärvat. Det ingår bland annat även fyra fastigheter längs Norrleden. En handfull av fastigheterna är bilhallar. Dessutom ingår bland annat en Coopbutik och Balcos fastighet.

Förvaltningsfastigheterna tillträds 31 maj och projektfastigheterna tillträds löpande under 2021–2022.

Projektfastigheterna som är under uppförande/ombyggnation tillträds efter färdigställande av projekten. Portföljen består till stora delar av långa hyresavtal tecknande med välkända hyresgäster. En av dessa är Bauhaus som tecknade avtal med APP i oktober 2010 och nu alltså får Emilshus som hyresvärd.

Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus, fortsätter:

– Emilshus tillväxtresa fortsätter. Genom dagens förvärv ökar vi vårt fastighetsbestånd till närmare 4,5 miljarder. Genom selektiva förvärv i den lokala fastighetsmarknaden bygger vi en mycket stark portfölj av kommersiella fastigheter inom området lätt industri/lager och livskraftig handel. Portföljen kännetecknas av hög direktavkastning i kombination med långa hyresavtal. Fastighetsägande är en lokal verksamhet och Emilshus är ett lokalt fastighetsbolag med starka kopplingar till de orter där vi verkar. Detta är nyckel till vår framgång.

Största ägare i Emilshus är Aptare (där de fyra grundarna av Emilshus ingår), Sagax och NP3.

Anders Öman och Anders Svensson startade APP 2014 och har på kort tid byggt en bolagsgrupp som 2021 beräknas omsätta ca. 2,1 miljarder SEK och med drygt 420 medarbetare. I företagsgruppen ingår bl.a. Proptech Sweden med Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner. APP Group med Gärahovs Bygg och APP Properties. 

Efter affären kommer APP Properties (projektutvecklingsverksamheten) att gå samman med Gärahovs Bygg (Byggverksamheten) som två egna bolag utan organisatoriska förändringar, där Per Larsson fortsätter som VD för Gärahovs Bygg, under det nybildade APP Group. 

– Jag ser verkligen fram mot att fortsätta arbetet med att utveckla APP:s bygg- och projektutvecklingsverksamhet där vi vill fortsätta starkt, säger Anders Svensson. Försäljningen och renodlingen skapar stora möjligheter till fortsatt utveckling. Vi kommer fortsätta vara en drivande stadsutvecklare och göra det vi redan gör, men göra det mer och bättre, säger Anders Svensson, vd på APP Group. 

APP Fastigheter behåller en fastighet – det nybyggda kontorshuset Icon.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Tillbaka till förstasidan