Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus. Fastighetsbilder: APP Fastigheter

Emilshus köper för hela 1,2 miljarder från APP

Emilshus förvärvar 82.000 kvm kommersiella lokaler i Växjö för 1.205 miljoner kronor. Säljer gör lokala APP Fastigheter – som avyttrar allt utom sin ikoniska kontorsskrapa. Genom köpet når Emilshus, som sneglar på börsen, ett bestånd om totalt 4,5 miljarder kronor.

Tango var rådgivare till säljaren.

Fastighetsportföljen innehåller totalt 17 fastigheter, varav 10 förvaltningsfastigheter om cirka 40 000 kvm och 7 projektfastigheter om cirka 42 000 kvm.

– Det är det finaste bestånd som vi köpt, och en kvalitetshöjning av vårt bestånd. Vi är även glada över att kunna göra ett sådant köp i just Växjö där vi vill bli större. Nu är det vår värdemässigt största marknad, säger Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus, till Fastighetsvärrlden.

Bakom säljande APP Fastigheter finns det lokala profilerna Anders Öhman och Anders Svensson. APP Fastigheter säljer hela sitt bestånd förutom Värendsvallen 23, som är det omtalade och nybyggda kontorshöghuset Icon som stod klart 2018.

– Den här affären ger oss en betydande vinst och en stark finansiell ställning inför framtiden, det är extra kul att det är ett småländskt fastighetsbolag som är köpare. Det finns också goda förutsättningar till fler affärer mellan bolagen i framtiden, säger Anders Öman, ordförande på APP. 

I beståndet som ingår i affären finns tre fastigheter i centrum, bland annat fastigheten Unaman 1 på Storgatan 7 och Kloster 8 på Storgatan 18. Så centrala kontorsfastigheter har Emilshus aldrig tidigare förvärvat. Det ingår bland annat även fyra fastigheter längs Norrleden. En handfull av fastigheterna är bilhallar. Dessutom ingår bland annat en Coopbutik och Balcos fastighet.

Förvaltningsfastigheterna tillträds 31 maj och projektfastigheterna tillträds löpande under 2021–2022.

Projektfastigheterna som är under uppförande/ombyggnation tillträds efter färdigställande av projekten. Portföljen består till stora delar av långa hyresavtal tecknande med välkända hyresgäster. En av dessa är Bauhaus som tecknade avtal med APP i oktober 2010 och nu alltså får Emilshus som hyresvärd.

Jakob Fyrberg, vd vid Emilshus, fortsätter:

– Emilshus tillväxtresa fortsätter. Genom dagens förvärv ökar vi vårt fastighetsbestånd till närmare 4,5 miljarder. Genom selektiva förvärv i den lokala fastighetsmarknaden bygger vi en mycket stark portfölj av kommersiella fastigheter inom området lätt industri/lager och livskraftig handel. Portföljen kännetecknas av hög direktavkastning i kombination med långa hyresavtal. Fastighetsägande är en lokal verksamhet och Emilshus är ett lokalt fastighetsbolag med starka kopplingar till de orter där vi verkar. Detta är nyckel till vår framgång.

Största ägare i Emilshus är Aptare (där de fyra grundarna av Emilshus ingår), Sagax och NP3.

Anders Öman och Anders Svensson startade APP 2014 och har på kort tid byggt en bolagsgrupp som 2021 beräknas omsätta ca. 2,1 miljarder SEK och med drygt 420 medarbetare. I företagsgruppen ingår bl.a. Proptech Sweden med Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner. APP Group med Gärahovs Bygg och APP Properties. 

Efter affären kommer APP Properties (projektutvecklingsverksamheten) att gå samman med Gärahovs Bygg (Byggverksamheten) som två egna bolag utan organisatoriska förändringar, där Per Larsson fortsätter som VD för Gärahovs Bygg, under det nybildade APP Group. 

– Jag ser verkligen fram mot att fortsätta arbetet med att utveckla APP:s bygg- och projektutvecklingsverksamhet där vi vill fortsätta starkt, säger Anders Svensson. Försäljningen och renodlingen skapar stora möjligheter till fortsatt utveckling. Vi kommer fortsätta vara en drivande stadsutvecklare och göra det vi redan gör, men göra det mer och bättre, säger Anders Svensson, vd på APP Group. 

APP Fastigheter behåller en fastighet – det nybyggda kontorshuset Icon.

Fler Nyheter från förstasidan

Expansivt kafé öppnar två nya i centrala Stockholm

”Så starkt som varumärket är nu så kan vi lyfta gator och områden.”

Slår till på samma plats och köper för knappt 900 miljoner

Köper av kommun norr om Stockholm. Läs om fastigheterna.

Vakanstalet upp till 8,3 procent

Ytterligare ett bolag redovisar ökade vakanstal.

Fortinova växer rejält – förvärvar portfölj för 506 mkr

Det nya börsbolaget ligger bakom ytterligare en stor transaktion.

442.000 kronor insamlat i Spring för Livet

Ett bolag hade hela 105 deltagare i välgörenhetsloppet.

Revolution: Nytt Ikea öppnar med en helt ny layout

Läs om de stora förändringarna när det 42.000 kvm stora varuhuset öppnar. Se även bilder.

Intea hyr ut 6.000 kvm

Tecknat 15-årigt hyresavtal.

En av Norges rikaste säljer till utmanare

Nybyggd fastighet längs med E4:an.

”Sommaren blir fantastisk”

Pandox Nordenchef om tiderna som väntar.

Storaffär klar: Köper bostäder för 2,5 miljarder

Stångåstaden gör ytterligare en  större affär och säljer över 1.000 lägenheter.

Kontrar genom att höja budet på Tre Kronor

Bolaget har nu dessutom lagt beslag på drygt 10 procent av aktierna.

Han blir boss för Göteborg

Fortsätter att tillsätta nya chefer för den stora satsningen.

Krogkungen om vägen framåt – avslöjade generationsskifte

Svenska Brasseriers grundare med oväntat avslöjande under FV:s seminarium.

Tenzing Industrihus och börsbolag bildar JV

Ligger norr om Ikea. Äger sedan tidigare fyra fastigheter.

Tillbaka till förstasidan