Eliasson: ”Al Gore har gjort mer – men vi var före”
Strategisk planering för mer solenergi gav stor vinst. För tredje året i rad var det stor prisutdelning för ”Årets Framtidsbyggare” i Lund under tisdagskvällen. Över en miljon kronor gick till personer som på något sätt bidragit till utvecklingen inom energieffektivt byggande.
Årets innovatör blev Maria Cristina Munari Probst och Christian Roecker, vilka delade på prissumman om 750.000 kronor för sitt forsknings- och utvecklingsarbete, som är ett bra exempel på innovativt samarbete mellan en arkitekt och en ingenjör.
Årets opinionsbildare, med en prissumma om 250.000 kronor, blev Hans Eek som under många år varit en stark opinionsbildare.
– Det känns fantastiskt att ha fått priset! Det finns många som är värda det. Jag jobbar för att vi ska klara av klimatomställningen, och bebyggelsen har en väldigt stor inverkan på klimatet. Jag gör vad jag kan för att påverka omgivningen, säger Hans Eek.
Årets talang var nio till antalet, studenter som fick dela på totalt 120.000 kronor.
Talangerna som prisades var: Linn Adolfsson, Charlotte Andersson, Ahmed Hadzimuratovic, Markus Swedmark, Medina Deliahmedova, Karolina Koch och Karin Lindberg.
Bakom priset står Svenska Hus ägare, familjen Eliasson, som donerat kapitalet för priset till Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande.
Priset delas ut i samarbete med Lunds Universitet och Fastighetsvärlden.
Hans Eliasson som grundat Svenska Hus med flera företag som nu ingår i Gullringsbo Egendomar har länge arbetat för den här saken och berättade i ett inledningsanförande om upprinnelsen till intresset för snart 20 år sedan då ett samarbete med Landskrona kommun ledde till olika utbildnings. och forskningssatsningar inom energieffektiviseringsområdet. Avslutningsvis skämtade han:
– Al Gore har gjort mer för den här saken, men vi var före.
Det stora priset, Årets Innovatör, som gick till Maria Cristina Munari Probst och Christian Roecker, motiverade juryn så här:
Maria Cristina Munari Probst och Christian Roecker vid Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Schweiz, har genom ett innovativt forsknings- och utvecklingsarbete på ett metodiskt och nytänkande sätt visat hur man kan skapa möjligheter och identifiera kriterier för byggnadsintegrering av solenergisystem med hög arkitektonisk kvalitet.
De har vidareutvecklat en metodik för städer och stadsplanerare att kartlägga och analysera hur byggnadsintegrering bör anpassas för olika områden i känslig befintlig miljö. Verktyget kan hjälpa städer att strategiskt planera för mer solenergi.
Deras forsknings- och utvecklingsarbete är ett mycket bra exempel på innovativt samarbete mellan en arkitekt och en ingenjör.
När Hans Eek presenterades som pristagare i kategorin Årets Opinionsbildare, stampade publiken i golvet av förtjusning – han är en mycket uppskattad pristagare.
Juryns motivering till hans pris löd:
Hans Eek har under många år varit en stark opinionsbildare som aktivt arbetat för energieffektivisering i byggnader. Som arkitekt har han själv medverkat till att ta fram koncept för effektivisering och han har i samverkan med kollegor och genom nätverk aktivt och kraftfullt fört diskussionen för en mer energieffektiv bebyggelse.
Fastighetsvärlden Idag 2016-11-15