Området Herstadberg ligger norr om centrala Norrköping.

Eklöf och Slättö skapar 4-mdr-jv kring logistik

Slättö och ägarfamiljen bakom Stadium skapar Herstadberg Logistics Hub – ett joint venture om cirka 4 miljarder kronor. Målet är att utveckla ett logistikcentrum om cirka 300.000 kvm lokaler norr om Norrköping.

Slättö, en ledande förvaltare av alternativa investeringsfonder, och Eklöf Invest (ägt av Ulf och Bo Eklöf) har skapat ett joint venture mellan Eklöf Invest och den av Slättö förvaltade fonden Slättö Core+, för att utveckla ett nytt logistikcentrum på Herstadberg strax norr om centrala Norrköping.

Projektet genomförs genom Evolv Fastigheter som är Slättös varumärke inom logistikfastigheter och verksamhetslokaler. Stadium har tecknat en avsiktsförklaring om att bli projektets ankarhyresgäst med en förhyrning om cirka 53.000 kvadratmeter.

Det gemensamägda bolaget, Slättö Eklöf Invest AB, har förvärvat 467.000 kvadratmeter mark längs E4 strax norr om centrala Norrköping med ambition att möjliggöra byggnation av drygt 300.000 kvadratmeter lokaler för logistik och lättindustri.

I samarbete med Norrköpings kommun har detaljplanearbete påbörjats för projektets första etapp vilken omfattar Stadiums nya logistikcentrum om cirka 53.000 kvadratmeter, som delvis avses uppföras med ett robotiserat höglager med 34 meters byggnadshöjd, och beräknas stå färdigt under 2024.

Höga ambitioner inom hållbarhetsområdet präglar hela projektet, såväl avseende utbyggnaden av området som den framtida driften. För att säkerställa spetskompetens inom hållbar arkitektur, byggnation, digitalisering och drift skapas en gemensam arbetsgrupp med representanter från Slättö, Eklöf Invest, Stadium, Norrköpings kommun, arkitekter samt en rad ledande experter på området.

Sammantaget över tid beräknas investeringen uppgå till cirka 4 miljarder kronor och ge upphov till över 2.000 nya arbetstillfällen i Norrköping, vilket gör etableringen till en av de största satsningarna i regionen under kommande år.

Stadium, med huvudkontor i Norrköping, är Nordens ledande aktör inom sportmode och träningsutrustning med etablering i Sverige, Finland och Norge. Verksamhetsåret 2020/2021 redovisade koncernen en omsättning om drygt 7 miljarder kronor med en sund underliggande lönsamhet och en stark tillväxt om 14 % jämfört med föregående år.

– Norrköping är en av våra prioriterade marknader i Norden där Slättö inom ramen för redan beslutade och pågående affärer samlat planerar att investera över 10 miljarder kronor i bostäder och i kommersiella fastigheter under det kommande decenniet. Genom Evolv Fastigheter har vi utvecklat en spetskompetens inom logistik- och verksamhetslokaler och det känns fantastiskt roligt att få förtroende att arbeta tillsammans med Eklöf Invest och Stadium som är en av regionens största och viktigaste arbetsgivare. Bröderna Eklöf är förebilder för mig och min bror i vårt företagande säger Johan Karlsson, grundare och VD för Slättö.

Ulf Eklöf, majoritetsägare i Eklöf Invest och vice styrelseordförande i Stadium, kommenterar:

– Vi tycker det skall bli väldigt roligt att under de närmaste åren tillsammans med Slättö få jobba med att utveckla Herstadberg Logistics Hub. Johan Karlsson, som kommer från Norrköping, känner vi sedan många år tillbaka. Johan är en otroligt duktig fastighetsutvecklare och vi skall tillsammans stärka Norrköpings position ytterligare som det klart mest spännande logistiknavet i Sverige. Herstadberg Logistics Hub kommer enbart för Stadiums del att innebära 200 nya arbetstillfällen och för hela etableringen initialt upp emot 500 nya jobb i Norrköping.

Merparten av den mark som JV:t nu förvärvar har tidigare ägt av Ulf och Bo Eklöf Invest. En mindre del har ägt av en extern aktör.

Etapp 1 i Herstadberg Logistics Hub är en etablering för Stadium Online och Stadium Outlet, om 53.000 kvm, som idag finns på flertalet andra adresser i Norrköping. Detta innebär således att verksamheten samlas till Herstadberg. Stadiums nuvarande distributionscentral om 58.000 kvm berörs inte i nuläget.

Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping:

– Intresset att investera i Norrköping är otroligt stort just nu, inte minst kopplat till etableringar inom områdena hållbarhet och logistik. Att två för Norrköping så viktiga aktörer som Slättö och Eklöf Invest nu storsatsar är otroligt glädjande och viktigt för kommunen. Självklart för jobbens skull och det är särskilt spännande att de gör det med ett så tydligt fokus på hållbarhet, vilket är helt avgörande för framtiden.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Operatör klar för nytt centralt hotell

Kombineras med kommunhus.

Budgetbeslutet rycker bort investeringsstödet

Den direkta följden av turbulensen i riksdagen igår på bygg- och fastighetssektorn är att investeringsstödet till hyresbostäder tas bort.

Toppolitikern om mässflytt, Nobel och Kistas revansch

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr i intervju med Fastighetsvärlden.

Norsk hotellkung säljer till SBB

Den svenska snabbväxaren stärker greppet ytterligare.

Tar sats för nytt toppmöte i februari

Populär konferens i Åre tillbaka efter ett år i ”lockdown”.

Willhem 10 år: ”Vi kan bli tre gånger så stora”

Vd Mikael Granath blickar framåt och bakåt i intervjun med FV.

Tillbaka till förstasidan