Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Efter två bakslag – nu kan Vällingby C säljas

Tredje gången gillt. Nu ser Stockholm stad ut att lyckas gå i mål med försäljningsprocessen av Vällingby Centrum. En potentiell köpare finns på andra sidan affärsbordet.
– Vi är just nu i slutförhandling med bolaget, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M), till Fastighetsvärlden.

FV kunde i november 2018 avslöja att det i den då nya grönblå alliansens budget framgick att politikerna ville avyttra Vällingby centrum. Marknadsvärdet bedömdes då till cirka 2 050 miljoner kronor och fastigheterna uppgavs genererar en direktavkastning på cirka 4,7 procent– vilket fick många investerare att tveka på siffrorna.

Prisförväntningarna var höga efter den brutalt framgångsrika, alltså ekonomiskt, försäljningen av tio stadsdelcentrum till Boultee för 10,4 miljarder kronor 2007.

I oktober 2019 berättade borgarrådet Wedin att Vällingby centrum skulle säljas och att målet var att försäljningsprocessen skulle genomföras under 2020.

I juni 2020 kom plötsligt informationen att fyra kassaflödesfastigheter, med bland annat kommunen som hyresgäst, tagits bort ur portföljen, vilket ökade fokus på handelsytorna som av många av investerarna inom segmentet sedan ett tag bedömts som osäkra.

Den nya försäljningsstrategin innefattade fastigheter med totalt 80 000 kvm kommersiella ytor. Hälften av ytan är butikslokaler, med uppåt 90 butiker.

I slutet av augusti 2020 meddelades det att försäljningsprocessen officiellt var i gång. Svefa hade uppdraget.

Den 10 oktober 2020 berättade Fastighetsvärlden att det inte hade inkommit ett enda seriöst bud, enligt FV:s källor. Inget bud var i närheten av de nivåer som politiker och tjänstemän hade förväntat sig. Tajmingen under pandemin var även olycklig.

Budfristen förlängdes med ett år.

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för, skrev bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin i en mejlkommentar till FV vid tillfället.

Den 6 oktober 2021 var alltså ny sista dagen för bud på Vällingby centrum som nu värderats till 1,7 miljarder kronor, med det nya bantade paketet och ändrad värdering. Då uppgav lokaltidningen Mitt i att det har ”kommit in mer än ett anbud”, enligt uppgift från kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Då uppgavs även att tio av butikslokalerna vara vakanta.

Ytterligare ett bakslag i processen ägde rum under hösten 2021 när Svefas projektledare för försäljningsprocessen Niklas Tranäng lämnade bolaget för att istället gå till konkurrenten PWC. Enligt uppgift till FV blev lösningen, enligt en uppgörelse med Stockholm stad, att Tranäng nu jobbar som underkonsult i den aktuella processen.

Men just nu finns alltså positiva signaler om att den utdragna processen kan närma sig målgång.

Aktuell värdering av Vällingby C är sekretessbelagd. Svenska Bostäder motiverar beslutet med att försäljningsprocess pågår.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Tillbaka till förstasidan