Nyförvärvade Nowy Rynek E till höger i bild. Till vänster Nowy Rynek D, som förvärvades 2022.

Eastnine köper nytt från Skanska i Poznan för 920 mkr

Eastnine har från Skanska  förvärvat den nybyggda kontorsfastighet Nowy Rynek E i Poznan, Polen, för 79,3 miljoner euro, motsvarande cirka 920 miljoner kronor. Efter förvärvet är Eastnine största ägare av kontorsfastigheter i Poznan.

Annons

Förvärvet innebär att Eastnines hyresintäkter ökar med 5,95 miljoner euro till 42,4 miljoner euro på årsbasis.

– Med detta förvärv uppnår vi en ledande position i Poznan och blir en viktig aktör i staden. Vi adderar en fastighet med starka hyresgäster, långa hyresavtal och goda möjligheter att erbjuda våra kunder flexibla lösningar på kort och lång sikt, säger Eastnines vd Kestutis Sasnauskas. Polen är en intressant marknad där vi vill fortsätta växa, med fokus på Warszawa.

Adrian Karczewicz, Head of Divestments at Skanska Commercial Development Europe:

– Efter den senaste transaktionen som avsåg Studio B i Warszawa, är detta ytterligare ett bevis på att vi bevittnar en positiv förändring på marknaden för fastighetsinvesteringar. Genom att fokusera på hyresgästernas behov och tillhandahålla utrymmen som främjar produktivitet och välbefinnande, säkerställer vi en stark efterfrågan på våra fastigheter även under utmanande marknadsförhållanden. Våra fastigheter är utformade för att säkra långsiktigt värde för både hyresgäster och investerare och för att stödja dem i att uppnå hållbar utveckling såväl som deras finansiella mål.

Nowy Rynek E, som omfattar 28.800 kvm uthyrningsbar yta och 234 garageplatser, färdigställdes av säljaren Skanska 2023. Fastigheten är uthyrd till 89 procent med ett tiotal hyresgäster. Hyra för återstående yta garanteras av säljaren. Bland hyresgästerna finns managementkonsultföretaget McKinsey (34 procent av totalt antal kvm), en av Polens största banker Bank Pekao (7 procent) samt Business Link (7 procent), som erbjuder flexibla kontor och coworking.

Genomsnittlig återstående hyresavtalstid till förfall uppgår till 5,7 år och hyrorna är indexerade enligt EU27 HICP. Hyresavtalen är tecknade efter pandemin, vilket innebär att de är anpassade till ett effektivt kontorsutnyttjande med hybridarbete. Fastigheten är hållbarhetscertifierad med LEED Platinum och förväntas erhålla WELL-certifiering, båda avser nybyggnation. Den förvärvade fastigheten Nowy Rynek E har förvärvats och tillträtts idag.

Poznan är femte största stad i Polen, belägen mitt emellan Warszawa och Berlin. Staden har nära en miljon invånare i storstadsområdet och ett vitalt näringsliv samt flera större universitet. Den förvärvade fastigheten ligger intill fastigheten Nowy Rynek D, som Eastnine förvärvade i maj 2022. Efter förvärvet äger Eastnine nära 68 000 kvm uthyrningsbar yta i Poznan och är därmed största fastighetsägare av kontor i staden. Läget i centrala Poznan, nära centralstationen, spårvagn och gamla stan, är optimalt.

Förvärvet finansieras genom ett grönt lån från Berlin Hyp, en av de ledande tyska bankerna inom fastighetsfinansiering, samt med likvida medel.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan