E-handeln vänder åter ner

Svensk Handels E-handelsindikator för april månad skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. Det är en minskning med 3 procent jämfört med april 2023.

Annons

Efter ett inledande kvartal med positiva tillväxttal backade e-handeln i april. Ackumulerat under årets fyra inledande månader har dock den totala omsättningen i e-handeln ökat med 7 procent, i huvudsak tack vare de mycket starka januari- och februarisiffrorna.

– Även denna månad påverkas e-handeln negativt av hushållens ansträngda ekonomi. Ungefär lika många handlar på nätet som under pandemin, men för betydligt lägre belopp. Det avspeglas i att det är särskilt tufft för kapitalintensiva branscher som byggvaror och hemelektronik. Visserligen såg vi en räntesänkning från Riksbanken i förra veckan, men det krävs betydligt fler för att svenska konsumenter ska återfå en stark köpkraft,  säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

I nuläget är den primära tillväxtdrivaren i e-handeln att fler konsumenter e-handlar jämfört med förra året. Andelen som e-handlar är även generellt hög jämfört med föregående femårsperiod och står sig väl jämfört med de höga andelar som uppmättes under pandemin.

Den genomsnittliga totala köpesumman per konsument har dock, med undantag för januari månad, varit låg. I februari var den i nivå med tidigare februarimätningar 2020-2023 men i mars och april var den lägre än samtliga jämförelsemånader under 20-talet.

– En del av den växande e-handeln från utlandet sker genom stora internationella e-handelsplattformar från till exempel Kina, vilka är särskilt populära bland den yngre befolkningen. Svensk Handel kommer alltid att stå upp för fri konkurrens, men det är av yttersta vikt att aktörer som använder plattformarna följer de lagar och regler som handelsföretag inom EU redan efterlever. Detta är viktigt utifrån både ett produktsäkerhetsperspektiv, konkurrensperspektiv men också givetvis ett hållbarhetsperspektiv, säger Per Ljungberg.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke Sveriges vd slutar

Lämnar den nyligen sålda entrepenadverksamheten. Får övergripande fastighetsansvar på hotellfastighetsbolag.

P-G Persson: ”Min dröm är att bygga höghuset”

Berättar för FV om utvecklingsplanerna för alla de fyra fastigheterna som förvärvats i miljardaffären.

Domstol stoppar plan på 500 bostäder

Flera bolag påverkas när detaljplan i södra Stockholm upphävs.

Ostlänkens största vinnare – Linköpings stadskärna

Från ”banan” till apelsinformad stad.

Planerar bygga 84 bostädsrätter i 08-området

Tidigare byggherrar har dragit sig ur.

Video: Se Per Taube på Hotell & Fastigheter 2024

Se Per Taube tala på Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter. Denna video är exklusiv för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Nordiqus köper från Nystad

11.000 kvm nyutvecklat.

Så vill Infranode växa genom fler fastighetsköp

Infrastrukturinvesteraren vill utöka beståndet inom fastigheter efter premiärköpet. Investeringschefen berättar för FV.

250 bostäder i södra Stockholm pausas

Bakslag för planerat bostadsprojekt.

Intea rusade 15 procent

Handeln i Intea startade under torsdagen – bägge aktieslagen fick ett bra mottagande.

P-G Persson köper för 1,25 miljarder

Wallenstam avyttrar fyra fastigheter i Gårda och Högsbo.

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Bråket mellan Alecta och Heimstaden eskalerar

Sätter fokus på brott mot aktieägaravtal.

Plan för att ändra i centrum

Börsbolag driver ny process efter stora utflyttar i 08-centrum.

Tillbaka till förstasidan