Dubbelnolla: Tungt för Tobin i bokslutet

Noll sålda lägenheter det sista kvartalet och noll startade produktioner. Tobin Properties fortsätter att ha det riktigt tufft visar bokslutsrapporten.

Under helåret träffade bolaget bindande avtal om försäljning av  20 lägenheter till ett värde om 67 mkr. Året innan såldes 262 lägenheter till ett värde av 1.202 mkr.

Rörelseresultatet uppgick till -26,8 mkr (53,7) och resultatet efter skatt slutade på –55,5 mkr (28,0), vilket motsvarar  –2,23 kronor per aktie.

Inga nya bostäder produktionsstartades under 2018 mot 416 året innan. Antalet bostäder i pågående produktion uppgår till 493 (493).

Av de 493 lägenheterna i produktion var 323 sålda vid årsskiftet. Det motsvarar en försäljningsgrad om 66 procent. Den pågående produktionen fördelar sig på fyra projekt. Bäst försäljning, med 93 procent sålt, har projektet ”Äril” i Norra Djurgårdsstaden haft.

Tobins projekt ”Vyn” i Nacka har det tuffare. Där uppgår försäljningsgraden ännu endast till 42 procent.

Patrik Mellgren, vd, Tobin Properties, kommenterar i vd-ordet:

”Som följd av marknadsläget har vi valt att under kvartalet lägga vårt fokus på färdigställande av pågående projekt, snarare än försäljning. Det bedömer vi har varit strategiskt rätt och samtliga pågående projekt följer tidplan. Efter det senaste årets marknadsutveckling är det tydligt att köparna av nyproducerat i första hand söker sig till färdigställda lägenheter. Det bevisas inte minst av det stora intresset för våra visningslägenheter som färdigställts under fjärde kvartalet, däribland i projektet Unum.

Projektet ”Unum” finns i Roslags-Näsby och innehåller 148 bostäder. Det säljstartades 2017 och har nu en försäljningsgrad om 59 procent. Bolagets fjärde projekt finns i Sundbyberg och heter ”Rio”. Där har 72 procent av 173 bostäder sålts.

Patrik Mellgren kommenterar vidare den nya storägarens betydelse:

– Huvudägaren Klövern har fortsatt att investera i Tobin Properties under hösten. Den ökade närvaron av en finansiellt stark storägare ger trygghet och stabilitet. Det har dock inneburit vissa förändringar var Tobin-aktien är noterad under det fjärde kvartalet. I och med Klöverns ökade ägande uppfyllde Tobin inte längre Nasdaq First North Premiers spridningskrav, som innebär att en fjärdedel av ett bolags respektive aktieslag ska ägas av allmänheten. Därmed ansökte vi om avnotering och ny listning på Nasdaq First North, vilket beviljades.

När det gäller ej byggstartade projekt har Tobin en projektbank som bland annat innehåller totalt 520 bostäder i Nacka Strand via tre projekt, 330 i de båda projekten Golfbäcken i Tyresö och 300 bostäder i Marievik i Liljeholmen.

Enligt Tobins bokslut äger Klövern 81,2 procent av aktiekapitalet och 82,9 procent av rösterna i bolaget. Näst största ägare är JRS Asset Management AB och fjärde störst är Tuvedalen Limited (cypernregistrerat bolag med Lennart Gustavsson i spetsen). På plats tre och fem finns Avanza och Nordnet.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan