Dubbelnolla: Tungt för Tobin i bokslutet

Noll sålda lägenheter det sista kvartalet och noll startade produktioner. Tobin Properties fortsätter att ha det riktigt tufft visar bokslutsrapporten.

Under helåret träffade bolaget bindande avtal om försäljning av  20 lägenheter till ett värde om 67 mkr. Året innan såldes 262 lägenheter till ett värde av 1.202 mkr.

Rörelseresultatet uppgick till -26,8 mkr (53,7) och resultatet efter skatt slutade på –55,5 mkr (28,0), vilket motsvarar  –2,23 kronor per aktie.

Inga nya bostäder produktionsstartades under 2018 mot 416 året innan. Antalet bostäder i pågående produktion uppgår till 493 (493).

Av de 493 lägenheterna i produktion var 323 sålda vid årsskiftet. Det motsvarar en försäljningsgrad om 66 procent. Den pågående produktionen fördelar sig på fyra projekt. Bäst försäljning, med 93 procent sålt, har projektet ”Äril” i Norra Djurgårdsstaden haft.

Tobins projekt ”Vyn” i Nacka har det tuffare. Där uppgår försäljningsgraden ännu endast till 42 procent.

Patrik Mellgren, vd, Tobin Properties, kommenterar i vd-ordet:

”Som följd av marknadsläget har vi valt att under kvartalet lägga vårt fokus på färdigställande av pågående projekt, snarare än försäljning. Det bedömer vi har varit strategiskt rätt och samtliga pågående projekt följer tidplan. Efter det senaste årets marknadsutveckling är det tydligt att köparna av nyproducerat i första hand söker sig till färdigställda lägenheter. Det bevisas inte minst av det stora intresset för våra visningslägenheter som färdigställts under fjärde kvartalet, däribland i projektet Unum.

Projektet ”Unum” finns i Roslags-Näsby och innehåller 148 bostäder. Det säljstartades 2017 och har nu en försäljningsgrad om 59 procent. Bolagets fjärde projekt finns i Sundbyberg och heter ”Rio”. Där har 72 procent av 173 bostäder sålts.

Patrik Mellgren kommenterar vidare den nya storägarens betydelse:

– Huvudägaren Klövern har fortsatt att investera i Tobin Properties under hösten. Den ökade närvaron av en finansiellt stark storägare ger trygghet och stabilitet. Det har dock inneburit vissa förändringar var Tobin-aktien är noterad under det fjärde kvartalet. I och med Klöverns ökade ägande uppfyllde Tobin inte längre Nasdaq First North Premiers spridningskrav, som innebär att en fjärdedel av ett bolags respektive aktieslag ska ägas av allmänheten. Därmed ansökte vi om avnotering och ny listning på Nasdaq First North, vilket beviljades.

När det gäller ej byggstartade projekt har Tobin en projektbank som bland annat innehåller totalt 520 bostäder i Nacka Strand via tre projekt, 330 i de båda projekten Golfbäcken i Tyresö och 300 bostäder i Marievik i Liljeholmen.

Enligt Tobins bokslut äger Klövern 81,2 procent av aktiekapitalet och 82,9 procent av rösterna i bolaget. Näst största ägare är JRS Asset Management AB och fjärde störst är Tuvedalen Limited (cypernregistrerat bolag med Lennart Gustavsson i spetsen). På plats tre och fem finns Avanza och Nordnet.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Klart vem som flyttar in i Probitas projekt posthuset

Snabbväxande bolag lägger beslag på nyrenoverade kontorslokaler vid Odenplan.

Han blir ny vd vid Castellum i Stockholm

Klart med vem som ersätter sparkade Anders Nilsson. Blir ansvarig för bestånd som nästan är värt 30 miljarder kronor.

Bildextra: Fabege planerar för hela 400.000 kvm kontor

Klaus Hansen Vikström om bolagets planerade jättesatsning i Flemingsberg. Motsvarar mer än 35 Hötorgsskrapor.

Skola kan rädda Oscars förfallna lyxiga projektplan

Miljardprojektet på Lilla Essingen skjuts allt mer på framtiden. Nu kan det bli en annan verksamhet.

Japanska storköparen nobbar grannfastigheten

En av de största styckeaffärerna i Sverige på länge väntas.

Hyr ut vid Sergels torg

Hyr lokalerna högst upp. Tar över efter en advokatfirma.

Tillbaka till förstasidan