Dubbelnolla: Tungt för Tobin i bokslutet

Noll sålda lägenheter det sista kvartalet och noll startade produktioner. Tobin Properties fortsätter att ha det riktigt tufft visar bokslutsrapporten.

Under helåret träffade bolaget bindande avtal om försäljning av  20 lägenheter till ett värde om 67 mkr. Året innan såldes 262 lägenheter till ett värde av 1.202 mkr.

Rörelseresultatet uppgick till -26,8 mkr (53,7) och resultatet efter skatt slutade på –55,5 mkr (28,0), vilket motsvarar  –2,23 kronor per aktie.

Inga nya bostäder produktionsstartades under 2018 mot 416 året innan. Antalet bostäder i pågående produktion uppgår till 493 (493).

Av de 493 lägenheterna i produktion var 323 sålda vid årsskiftet. Det motsvarar en försäljningsgrad om 66 procent. Den pågående produktionen fördelar sig på fyra projekt. Bäst försäljning, med 93 procent sålt, har projektet ”Äril” i Norra Djurgårdsstaden haft.

Tobins projekt ”Vyn” i Nacka har det tuffare. Där uppgår försäljningsgraden ännu endast till 42 procent.

Patrik Mellgren, vd, Tobin Properties, kommenterar i vd-ordet:

”Som följd av marknadsläget har vi valt att under kvartalet lägga vårt fokus på färdigställande av pågående projekt, snarare än försäljning. Det bedömer vi har varit strategiskt rätt och samtliga pågående projekt följer tidplan. Efter det senaste årets marknadsutveckling är det tydligt att köparna av nyproducerat i första hand söker sig till färdigställda lägenheter. Det bevisas inte minst av det stora intresset för våra visningslägenheter som färdigställts under fjärde kvartalet, däribland i projektet Unum.

Projektet ”Unum” finns i Roslags-Näsby och innehåller 148 bostäder. Det säljstartades 2017 och har nu en försäljningsgrad om 59 procent. Bolagets fjärde projekt finns i Sundbyberg och heter ”Rio”. Där har 72 procent av 173 bostäder sålts.

Patrik Mellgren kommenterar vidare den nya storägarens betydelse:

– Huvudägaren Klövern har fortsatt att investera i Tobin Properties under hösten. Den ökade närvaron av en finansiellt stark storägare ger trygghet och stabilitet. Det har dock inneburit vissa förändringar var Tobin-aktien är noterad under det fjärde kvartalet. I och med Klöverns ökade ägande uppfyllde Tobin inte längre Nasdaq First North Premiers spridningskrav, som innebär att en fjärdedel av ett bolags respektive aktieslag ska ägas av allmänheten. Därmed ansökte vi om avnotering och ny listning på Nasdaq First North, vilket beviljades.

När det gäller ej byggstartade projekt har Tobin en projektbank som bland annat innehåller totalt 520 bostäder i Nacka Strand via tre projekt, 330 i de båda projekten Golfbäcken i Tyresö och 300 bostäder i Marievik i Liljeholmen.

Enligt Tobins bokslut äger Klövern 81,2 procent av aktiekapitalet och 82,9 procent av rösterna i bolaget. Näst största ägare är JRS Asset Management AB och fjärde störst är Tuvedalen Limited (cypernregistrerat bolag med Lennart Gustavsson i spetsen). På plats tre och fem finns Avanza och Nordnet.

Fler Nyheter från förstasidan

Klipper till för nära miljarden i centrala Göteborg

Fastigheterna ligger intill en av köparens befintliga kontorsfastigheter.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Dags att anmäla sig till Spring För Livet

Den 9 maj går startskottet för fastighetsbranschens stora välgörenhetslopp.

Castellum säljer stort handelsbestånd i Uppsala

Fem fastigheter på Boländerna i Uppsala får ny ägare.

Micasa lägger ut fastigheter till försäljning

Ett stort bostadskvarter på Södermalm finns bland objekten.

Bolmgren lämnar NCC snabbt

Går till en konkurrent som vill utmana inom kommersiella lokaler.

Bildextra: Stadsrum satsar på nytt landmärke

Hotellbyggnad i 16 våningar, flera restauranger – precis vid vattnet.

C&W värvar från CBRE

Rekryterar välkänd medarbetare till transaktionsavdelningen.

Hufvudstaden utreder egen satsning på coworking

”Huvudspåret är att driva själva”, säger vice vd Bo Wikare.

AL öppnar för två vägar kring coworking

Vd Annica Ånäs berättar om bolagets strategi.

Slutsålt i Oscars Bageriet – men lyxiga penthouset kvar

Återstår: Lägenhet om 264 och en takterrass om 121 kvm. Se flera bilder.

Bostadsutvecklaren gör minusresultat på 650 miljoner

Levererar tungt bokslut – och söker bygglov på Irland.

180.000 kvm coworking i Stockholm

Konceptet växer snabbt. JLL jämför med andra europeiska städer.

Myndighet i slutval kring nytt kontor

Kan komma att lämna det centrala innerstadsläget. Beslut nära.

Tillbaka till förstasidan