DTZ: Ökat intresse för Göteborg och Malmö

Två stora affärer lyfter retailfastigheter. Aktiviteten på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige är fortsatt hög. Den totala transaktionsvolymen uppgick till 21,8 miljarder kronor för första kvartalet 2015 enligt DTZ:s Researchrapport Investment Market Update Sweden Q1 2015. Detta är något lägre än Q1 2014 men i nivå med den genomsnittliga Q1-volymen de senaste fem åren.

Även om Stockholmsmarknaden fortsatt ses som den mest intressanta så har intresset för både Göteborgs- och Malmöregionerna ökat anmärkningsvärt. Under det första kvartalet attraherade Västra Götalandsregionen (inklusive Göteborg) närmare 20 procent av det investerade kapitalet och Skåne (inklusive Malmö) stod för cirka 21 procent. Det är betydligt mer än tidigare. I genomsnitt av transaktionsvolymen de senaste fem åren har dessa marknader stått för cirka 9 procent vardera.

Retail har varit den mest populära sektorn. Den stod för 33 procent av den totala transaktionsvolymen under Q1 2015. Det är bland annat försäljningarna av Skärholmens centrum (sålt för 3,5 miljarder, läs mer här) och Nova Lund (1,6 miljarder, läs mer här) som förklarar retailsektorns stora andel. Bostäder och kontor är fortfarande populära sektorer. Dessa representerar 22 respektive 17 procent av den totala transaktionsvolymen under första kvartalet.

Den starka efterfrågan från investerare har även pressat ned avkastningsnivåerna i samtliga tre stora marknader under kvartalet. Detta gäller både prime- och sekundärfastigheter.

– Likviditeten på fastighetsmarknaden är mycket god och det finns ett brett intresse för investeringar. Man kan konstatera att det gäller både geografiskt läge och olika fastighetstyper. Förutom de vanliga fastighetstyperna ser vi ett ökande intresse för samhällsfastigheter och hotell, säger Agneta Jacobsson, VD för DTZ i Sverige.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-27

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan