Drott storsålde fastigheter för 6,5 miljarder

Drott har i två separat affärer sålt fastigheter för 6,5 miljarder kronor. Bolaget säljer 31 Stockholmsfastigheter för 5,0 miljarder till Whitehall och två innerstadsfastigheter för 1,5 miljarder till Grundbesitz Global.

Drott vilar inte på lagrarna i väntan på den förestående uppdelningen i två bolag. I två separata affärer såldes i mitten av juli fastigheter för ca 6,5 miljarder kronor.

Den största affären gjordes med Whitehall Funds förvaltad av Goldman Sachs, samma fond som förra sommaren storköpte av NCC. Whitehall köper fastigheter för 5 miljarder av Drott.

Det är totalt 31 kommersiella fastigheter (varav 10 med tomträtt) som tillsammans har 280.000 kvm uthyrningsbar yta, endast 7.000 kvm är bostäder. Samtliga fastigheter ligger i Stockholmsområdet och den största sammanhängande delen av beståndet är Globenområdet med 112.000 kvm.

I innerstaden ingår fastigheter med sammanlagt 56.000 kvm. Beståndet ger vid nuvarande uthyrningsgrad på 91,5 procent en årshyra på ca 505 mkr. Baserat på driftsöverskott i löpande kontrakt motsvarar försäljningspriset en direktavkastning om 7,0 procent.

De nio innerstadsfastigheterna i affären är: Duvan 6,  Fenix 1, Guldfisken 32, Hasseln 5, Oxen Mindre 33 (den största, 12.148 kvm),Repslagaren 31, Sandbacken Mindre 39, Signalen 1 och Ynglingen 10.

Dessutom ingår till exempel fastigheten Stigbygeln 5 vid Solna station, Isafjord 2 i Kista och Valsverket 8,9,10 i Bromma.

Rådgivare till Drott var Catella Corporate Finance medan Newsec biträdde köparen Whitehall. Affären ger en redovisningsmässig förlust på 150 mkr.

I den andra stora affären sålde Drott två fastigheter till den öppna tyska fastighetsfonden Grundbesitz Global för 1,5 miljarder.

De fastigheter som såldes var Hammaren 15 (det s.k. Fabege-huset) och Marievik 28. Fastigheterna är idag fullt uthyrda och har löpande årshyror på 133 mkr. Affären ger en redovisningsmässig vinst på ca 280 mkr. De bägge affärerna reducerar initialt koncernens kassaflöde med 165 mkr på årsbasis.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan