Dragon Gate – storförlust att vänta vid försäljning

Hotellanläggningen Dragon Gate utanför Gävle har varit ute till försäljning sedan innan sommaren. Det har varit svårt att hitta en köpare. Ett fåtal intressenter finns men priset lär bli långt under det som investerats i projektet.

Hotellanläggningen Dragon Gate i Älvkarleby kommun har kantats av problem och varit ute till försäljningen i ett halvår. Fastigheten, med ett hotell med 58 rum, är på cirka 8.000 kvm fördelat på tio våningar och drygt 144.000 kvm mark.

Det finns ett antal intressenter men finansiering och andra orsaker har medfört att säljprocessen dragit ut på tiden. Det är fortfarande ett par potentiella köpare kvar och ansvarig mäklare är Skandiamäklarna som hoppas att kunna slutföra en försäljning kring årsskiftet.

En eventuell köpare får räkna med ett relativt stort investeringsbehov. Priset är också nedpressat erfar Fastighetsvärlden. En bedömning är att försäljningspris ligger under 25 miljoner kronor. Enligt uppgift från säljaren är 200–250 miljoner kronor nerlagt i projektet, vilket innebär en stor förlust.  

Dragon Gate har kantats av dålig publicitet och haft flera problem med tillstånd och regler. Hotellet har aldrig varit i drift sedan den nya ägaren, den kinesiska miljardären Jongshun Li, tog över 2004.

Det troliga är att en ny köpare kommer driva anläggningen som någon sorts hotell/konferensverksamhet. Det tillstånd som behövs för att driva hotell och restaurang finns.

Enligt de prospektet som finns på anläggningen ligger fastigheten Marma 61:14 i Älkarleby kommun, cirka tre mil söder om Gävle. Totalt markareal är drygt 144.000 kvm och är friköpt. Innergården på 6.000 kvm är stenlagd och det finns en asfalterad parkering på cirka 5.000 kvm. På första våningen finns en restaurang med plats för cirka 300 gäster och en konferensavdelning på plan åtta och tio. På nionde våningen finns, enligt prospektet en hälsoavdelning.

I köpet ingår också ett himmelska fridens torg i miniatyr, samt ett museum innehållandes en terrakottaarmé med 200 krigare. Dessutom finns en byggnad med tilltänkta personalbostäder samt en handelsfastighet.

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan