Hagastaden huvudalternativ för EU-myndighet

Spelet kring var EU-myndigheten EMA ska hamna har precis börjat. Många länder har anmält intresse. En eventuell flytt till Sverige har lockat flera regioner som vill ta över myndigheten från Storbritannien vid deras EU-utträde.

Annons

Hagastaden i Solna är huvudspåret när Sverige arbetar för att få EU-myndigheten European Medicines Agency, EMA till landet. En eventuell flytt till Sverige skulle innebära att drygt 25.000 kvm kontor behövs för myndighetens personal.

Läkemedelsmyndighet EMA är idag placerad i London och har cirka 900 anställda som sitter i Canary Wharf i lokaler på drygt 20.000 kvm.

Striden om var någonstans i Sverige en eventuell myndighetsflytt kan hamna, verkar enligt källor till Fastighetsvärlden vara avgjord – till Hagastadens favör.

Två regioner som från början var aktuella var Stockholm/Uppsala och Malmö/Lund.

– Bästa caset är att sätta ner foten och förorda Stockholm/Uppsala, sa Gabriel Wikström på en pressträff vid årsskiftet.

Malmö/Lund har därmed definitivt fallit bort som alternativ eftersom regeringen har gett Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att arbeta för få EU-myndighet till Stockholm/Uppsala-regionen. Ett alternativ som diskuterats är Uppsala, och ett område som nämnts är främre Boländerna som ligger närmast Resecentrum, som en lämplig plats för EMA. Men Fastighetsvärlden erfar att Uppsala inte längre är ett alternativ.

– Dragkampen handlar om olika huvudstäder. Om EMA hamnar i Sverige är det Hagastaden som gäller, säger en av flera källor med samma budskap till Fastighetsvärlden.

Regeringen har tillsatt tre personer till ett sekretariat placerat på Socialdepartementet som ska arbeta med att få myndigheten till Sverige.

Många länder har visat intresse för EU-myndigheten – men endast en handfull länder är realistiska alternativ.

I mars åkte sjukvårdsminister Gabriel Wikström till England för att öka chanserna att myndigheten förläggs i Stockholm och han träffade bland annat den brittiska hälsoministern Jeremy Hunt samt ledning och anställda på EMA.

Solna kommun är förhoppningsfull att myndigheten hamnar i deras kommun.

– Jag hoppas att Solna inom en snar framtid kommer att kunna hälsa EU:s läkemedelsmyndighet med dess 900 arbetsplatser varmt välkomna till Hagastaden, där Solna och Stockholm växer samman och bildar ett attraktivt kluster för life science, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Även Uppsalas kommunfullmäktige har kommunicerat att man gärna skulle se en EU-myndighet i staden.

– Vi står redo att ta emot EMA och har många goda argument för en flytt hit. Men konkurrensen från andra länder är stenhård och en placering i Sverige kommer att kräva ett uthålligt och samordnat arbete från alla aktörer, sa kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Marlene Burwick i december 2016.

En omlokalisering kan ske någon gång efter 2020. Först måste premiärminister i Storbritannien Theresa May aktivera artikel 50 och inleda ett formellt utträde ur EU. Därefter ska ministerrådet i EU ta beslut om vilket land myndigheten ska flytta till. Därefter har landet 18–24 månader på sig att få fram en lokal, vilket enligt flera personer Fastighetsvärlden talat med kan bli för kort tid. Närmaste ministermöte hålls 22-23 juni och därefter 19-20 oktober.

En kravlista för att få EU-myndigheten är ännu inte preciserad men förväntas innebär att staden bland annat ska klara av 30.000–40.000 hotellnätter för cirka 4.000 experter som förväntas besöka myndigheten under varje år samt att boende för 900 personer måste lösas.

I Sverige finns en EU-myndighet, Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som ligger i Frösunda i Solna. I Uppsala i Science Park vid Dag Hammarskjölds väg finns Läkemedelsverket.

För övrigt förlorade Skåne mot Stockholm i kampen om var ECDC skulle förläggas för drygt tio år sedan och den hamnade i Akademiska hus lokaler. Nyligen bytte ECDC hyresvärd och tecknade ett nytt avtal med Klöverns i fastigheten Hilton 3 (läs mer här).

För Malmö skulle en etablering av EMA i Köpenhamn kunna få viss betydelse och vara bättre än att myndigheten hamnar i Stockholm. I början fanns en idé om ett gemensamt förslag med lokalisering i Öresundsregionen. Det är dock inte aktuellt längre utan danskarna har deklarerat att man arbetar för att ta över själva.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan