Hagastaden huvudalternativ för EU-myndighet

Spelet kring var EU-myndigheten EMA ska hamna har precis börjat. Många länder har anmält intresse. En eventuell flytt till Sverige har lockat flera regioner som vill ta över myndigheten från Storbritannien vid deras EU-utträde.

Hagastaden i Solna är huvudspåret när Sverige arbetar för att få EU-myndigheten European Medicines Agency, EMA till landet. En eventuell flytt till Sverige skulle innebära att drygt 25.000 kvm kontor behövs för myndighetens personal.

Läkemedelsmyndighet EMA är idag placerad i London och har cirka 900 anställda som sitter i Canary Wharf i lokaler på drygt 20.000 kvm.

Striden om var någonstans i Sverige en eventuell myndighetsflytt kan hamna, verkar enligt källor till Fastighetsvärlden vara avgjord – till Hagastadens favör.

Två regioner som från början var aktuella var Stockholm/Uppsala och Malmö/Lund.

– Bästa caset är att sätta ner foten och förorda Stockholm/Uppsala, sa Gabriel Wikström på en pressträff vid årsskiftet.

Malmö/Lund har därmed definitivt fallit bort som alternativ eftersom regeringen har gett Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att arbeta för få EU-myndighet till Stockholm/Uppsala-regionen. Ett alternativ som diskuterats är Uppsala, och ett område som nämnts är främre Boländerna som ligger närmast Resecentrum, som en lämplig plats för EMA. Men Fastighetsvärlden erfar att Uppsala inte längre är ett alternativ.

– Dragkampen handlar om olika huvudstäder. Om EMA hamnar i Sverige är det Hagastaden som gäller, säger en av flera källor med samma budskap till Fastighetsvärlden.

Regeringen har tillsatt tre personer till ett sekretariat placerat på Socialdepartementet som ska arbeta med att få myndigheten till Sverige.

Många länder har visat intresse för EU-myndigheten – men endast en handfull länder är realistiska alternativ.

I mars åkte sjukvårdsminister Gabriel Wikström till England för att öka chanserna att myndigheten förläggs i Stockholm och han träffade bland annat den brittiska hälsoministern Jeremy Hunt samt ledning och anställda på EMA.

Solna kommun är förhoppningsfull att myndigheten hamnar i deras kommun.

– Jag hoppas att Solna inom en snar framtid kommer att kunna hälsa EU:s läkemedelsmyndighet med dess 900 arbetsplatser varmt välkomna till Hagastaden, där Solna och Stockholm växer samman och bildar ett attraktivt kluster för life science, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Även Uppsalas kommunfullmäktige har kommunicerat att man gärna skulle se en EU-myndighet i staden.

– Vi står redo att ta emot EMA och har många goda argument för en flytt hit. Men konkurrensen från andra länder är stenhård och en placering i Sverige kommer att kräva ett uthålligt och samordnat arbete från alla aktörer, sa kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Marlene Burwick i december 2016.

En omlokalisering kan ske någon gång efter 2020. Först måste premiärminister i Storbritannien Theresa May aktivera artikel 50 och inleda ett formellt utträde ur EU. Därefter ska ministerrådet i EU ta beslut om vilket land myndigheten ska flytta till. Därefter har landet 18–24 månader på sig att få fram en lokal, vilket enligt flera personer Fastighetsvärlden talat med kan bli för kort tid. Närmaste ministermöte hålls 22-23 juni och därefter 19-20 oktober.

En kravlista för att få EU-myndigheten är ännu inte preciserad men förväntas innebär att staden bland annat ska klara av 30.000–40.000 hotellnätter för cirka 4.000 experter som förväntas besöka myndigheten under varje år samt att boende för 900 personer måste lösas.

I Sverige finns en EU-myndighet, Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som ligger i Frösunda i Solna. I Uppsala i Science Park vid Dag Hammarskjölds väg finns Läkemedelsverket.

För övrigt förlorade Skåne mot Stockholm i kampen om var ECDC skulle förläggas för drygt tio år sedan och den hamnade i Akademiska hus lokaler. Nyligen bytte ECDC hyresvärd och tecknade ett nytt avtal med Klöverns i fastigheten Hilton 3 (läs mer här).

För Malmö skulle en etablering av EMA i Köpenhamn kunna få viss betydelse och vara bättre än att myndigheten hamnar i Stockholm. I början fanns en idé om ett gemensamt förslag med lokalisering i Öresundsregionen. Det är dock inte aktuellt längre utan danskarna har deklarerat att man arbetar för att ta över själva.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2019: Nya utmaningar för växande stad

Tisdag 5 feb 2019, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Lyckat drag av Vasakronan i centrala Malmö

Får en rejäl dragare till köpcentrum som dragits med vakanser.

Pareto i miljardköp från Axfast

Båda bolagen fortsätter att hålla ett högt affärstempo.

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan