Victor Persson, vd vid Doxa.

Doxa redo för nya alternativa investeringar

En modern blandfastighet i Malmö med en av Sveriges största sport- och evenemangsarenor, en KFC-fastighet och ett bestånd i Halmstad. Nu är fastighetsinvesteraren Doxa – som vill vara lite udda – redo för nya investeringar.

Annons

Doxa är det noterade bolaget som sysslat med dentalverksamhet som aldrig riktigt lyfte – och som huvudägaren istället Greg Dingizian gjort om till fastighetsbolag.

Med nya vd:n Victor Persson, med tung bakgrund från internationella jättar som Blackrock och Unibail-Rodamco, samt en ny miljard redo att köpa för, är bolaget redo för att ta nästa steg. Men något mål att vara ett vanligt fastighetsbolag har man inte, tvärtom.

– Vi ska vara expansiva på vårt sätt. Vi vill implementera ett private equity-perspektiv. Affärerna drivs av ett investeringstänk, vi ska ses mer som en investerare än en fastighetsägare, säger Victor Persson till Fastighetsvärlden.

Bolagets portfölj består så här i uppstarten av ett fastighetsvärde på cirka 3 miljarder kronor, där finns bland annat kvarteret Malmö Arena i Hyllie, som förutom arenan med plats för 15.000 åskådare, innehåller även ett hotell med 400 rum och cirka 15.000 kvadratmeter  kontor, och ett 40-procentigt ägande i 1,6-miljardersbolaget Fastighetsstaden i Halmstad.

Doxa kan göra affärer av olika storlek, från små till stora där bolaget direktäger eller finns med som delägare.

– Delägandet passar oss utmärkt. Då bidrar den andra parten med sina kunskaper och vi med våra. Vi bidrar med hur man kan bygga bolaget större, se regionalt, kanske hur man eventuellt kan nå börsen. Vi är en aktiv ägare med många tankar som en huvudägare kan diskutera tillsammans med.

Victor Persson konstaterar att Doxa är öppet för alla typer av fastigheter och bestånd.

– Men vi kommer inte att vara med och försöka köpa de mest åtråvärda bostadsbestånden eller de moderna logistikfastigheterna som alla vill ha. I det vi investerar i får det gärna finnas någon projektmöjlighet, någon vakans eller en möjlighet att skapa ett bolagsbygge inom någon nisch.

Persson konstatera att han och huvudägaren Greg Dingizian fann varandra direkt och att vd-jobbet på Doxa passar honom perfekt.

– Vi hade en samstämmig bild kring affärer och även vad som kan behövas på börsen. Greg är väldigt aktiv inom bolaget, numera mer i sin roll som styrelseordförande.

Via en andra nyemission tog bolaget in 355 miljoner kronor, vilket kan leda till nya förvärv för cirka 1 miljard kronor. Bolaget tittar på väldigt många förvärvsmöjligheter. På sikt skulle det även kunna vara aktuellt fastighetsrelaterade produkter inom exempelvis proptech, även om inga sådana beslut har tagits.

– Vi tror att vi har en näsa för affärer och är öppna för att allt kan förändras över tid. När förutsättningarna förändras är det inte längre lika bra att vara specialist.

Bland ägarna finns, förutom Greg Dingizian, även bland annat Erik Selin, Percy Nilsson, Martin Brorman, Bergendahl & Son AB, Gösta Welandson, Skandia, Ninalpha, Peter Strand, Futur Pension, Fastighetsstaden Holding och Marjan Dragicevic.

Kvarteret Malmö Arena i Hyllie förvärvades av Doxa i september 2021 för 1,9 miljarder kronor. Foto: Perry Nordeng.
I november 2021 gjorde Doxa en stor investering i Halmstad när bolaget gick in i ett jv om 1,6-miljarder.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan