Anneli Jansson och Hamngatan 15, vy mot Kungsträdgården. Fastighetsfoto: Jonas Malmström

DNB hyr hela 8.300 kvm av Humlegården

Humlegården hyr ut ett helt hus på Hamngatan 15 till DNB. Mitt i Stockholms bankkluster etableras bolagets svenska huvudkontor om cirka 8.300 kvm, som får en viktig roll i DNB:s fortsatta expansion. Samtidigt tappar AMF Fastigheter en stor hyresgäst.

Annons

DNB är en av de ledande nordiska aktörerna inom bank, finans och försäkring. Nu står det klart att den svenska filialens huvudkontor lämnar Regeringsgatan 59 (fastigheten Grävlingen 12/Citycronan som ägs av AMF Fastigheter) och flyttar till Hamngatan 15 och lokaler om cirka 8 300 kvm i fastigheten Styrpinnen 19 och anliggande lokaler i grannfastigheten Styrpinnen 22. Inflyttning sker under 2027.

De aktuella lokalerna används för tillfället delvis av Investor under tiden som bolagets kontor i närheten renoveras.

Det nya kontoret för DNB kommer att ha en central roll i verksamheten. DNB har expanderat kraftigt i Sverige de senaste åren och den fortsatta tillväxtresan är en viktig anledning till satsningen på kontoret. Humlegårdens fastighet har ett mycket centralt läge vid Norrmalmstorg och Kungsträdgården vilket ökar tillgängligheten för såväl kunder som medarbetare och ger DNB möjlighet att ta plats i stadsrummet.

Enligt Fastighetsvärldens statistik är det årets tredje största uthyrning inom Stockholms CBD. Se flera stora uthyrningar i närområdet på FV Affärskarta.

Ambitionerna med de nya lokalerna är att stärka varumärket genom att skapa välkomnande och representativa ytor för kunder och besökare samt en attraktiv arbetsmiljö för bolagets cirka 500 medarbetare. I satsningen skapas stora ytor för event, föreläsningar och större sammankomster. I arbetet med utvecklingen av lokalerna kommer Humlegårdens cirkulära principer att implementeras, som syftar till att uppnå en minskad klimatpåverkan.

– Att hitta ett nytt kontor som vi verkligen kan göra till vårt genom att skapa flexibla, kreativa lösningar och en inspirerande arbetsmiljö har varit i fokus, något vi verkligen funnit på Hamngatan 15. Hållbarhet är självfallet centralt för oss, ett kontor med lågt klimatavtryck genom smarta cirkulära lösningar är helt i linje med vår affärsstrategi. Vi är väldigt glada över vårt samarbete med Humlegården och ser fram emot att välkomna både medarbetare, kunder och samarbetspartners till Hamngatan, säger Elisabeth Beskow, Vd på DNB Sverige.

Läget vid Norrmalmstorg är ett av Stockholms bästa. Denna anrika plats har fungerat som stadens finanscentrum sedan förra sekelskiftet och många bank- och finansverksamheter har än idag säte i kvarteren. Byggnaden som nu blir hemvist för DNB uppfördes 1881 och är för många stockholmare känd som MEA-huset, Militär Ekiperingsaktiebolaget, som senare blev ett modevaruhus med en central roll i stadens handel i över hundra år.

– Vi är mycket glada över att få hälsa DNB välkomna till Hamngatan 15. Att vi befinner oss i hjärtat av Stockholms finanscenter gör förstås att etableringen känns som en perfekt matchning. Vi är stolta över att tillsammans med DNB få bidra till att förverkliga deras ambitioner att skapa ett kontor som blir en dynamisk arena för bankens medarbetare och kunder, säger Anneli Jansson, Vd på Humlegården Fastigheter.

DNB lämnar alltså fastigheten Grävlingen 12/Citycronan som ägs av AMF Fastigheter. Den norska banken flyttade in där hösten 2015 efter att i slutet av 2013 tecknat ett kontrakt om 5.000 kvm på Regeringsgatan 59.

DNB lämnade vid det tillfället lokaler på Kungsgatan som var på 8.000 kvm i Kungshuset som vid tillfället ägdes av GIC Real Estate – och av Genesta/LaSalle vid inflyttningen (fastigheten ägs idag av Folksam och med Länsstyrelsen som stor hyresgäst).

DNB kommer att lämna fastigheten Grävlingen 12.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan