Konjunkturläget har försvagats under våren och företagens syn på den ekonomiska utvecklingen de kommande månaderna har blivit tydligt mer dyster. Det visar Riksbankens företagsundersökning i maj. Den mer pessimistiska synen är framför allt kopplad till de ökade handelspolitiska spänningarna och den osäkerhet de skapar. Företagen är oroliga för att den globala konjunkturen kommer att dämpas och påverka efterfrågan negativt framöver.
Några citat från intervjuerna:
- ”Konjunkturen är på väg att bli sämre”
- ”Kunderna har fått tillbaka lite självförtroende”
- ”Vi behöver få upp priserna några procent och hoppas våra konkurrenter känner samma sak”
- ”Tullar leder till mer tveksamhet och det kyler av efterfrågan”
Industrikonjunkturen är svag och har försämrats under våren, skriver Riksbanken. Osäkerheten gör att kunder avvaktar med inköp och investeringar, vilket gör att industriföretagen ser särskilt negativt på konjunkturutvecklingen. Även byggbolagens framtidstro har dämpats till följd av den rådande osäkerheten. De pekar på att det kommer ta längre tid än vad de tidigare trott innan efterfrågan på bostadsmarknaden tar fart. Men orderingången är fortsatt stark inom offentligt byggande, anläggningar och infrastruktur.
Inom handeln uppger företagen att konjunkturläget överlag är tillfredsställande och flera har märkt att försäljningsvolymerna ökat under våren. Men de är oroade över att den ökade osäkerheten kan dämpa efterfrågan. Vissa menar att hushållen redan blivit avvaktande, medan andra ser det som en risk som hittills inte fått någon effekt. Restaurangbranschen tillhör dem som redan sett effekter på försäljningen, uppger Riksbanken.
Företag som säljer till hushåll planerar att höja sina priser framför allt på grund av ökade inköpskostnader. En starkare krona väntas till en del motverka högre inköpskostnader, men effekterna dröjer på grund av säsongsinköp och valutasäkring. Bland de som säljer till företag är det färre än tidigare som planerar att höja priserna det kommande året. Det är framför allt en svagare efterfrågan som gör det svårare att höja dem.
En majoritet av företagen uppger att de har påverkats av de införda importtullarna, de flesta i liten utsträckning. De olika beskeden kring tullarna skapar dock en oförutsägbarhet som gör kunderna mer försiktiga och försvårar företagens planering. I förlängningen ser flera företag också en risk för att handelskonflikten leder till en dämpad global efterfrågan.