”Det behövs en tydlig process för samverkan”

Fastighetsvärlden samlade tre stadsbyggnadsdirektörer för ett samtal om hur kommuner kan samverka med privata aktörer för att finna bra lösningar för behovet av lokaler för olika offentliga verksamheter.

Mats Norrbom berättade om de stora satsningar som Uppsala gör för att utveckla staden och vilka finansieringsbehov som finns. Kommunen har just nu betydande fastighetstillgångar ute till salu, det handlar om fastigheter för gott och väl 5 miljarder.

– När vi tar fram nya detaljplaner som ger möjlighet till betydande exploateringar så startar vi en sedelpress Men det kostar oerhört mycket att utveckla nya stadsdelar och Uppsalas investeringar i dessa är betydande.

I Göteborg har kommunen på senare år blivit allt mer öppen för att hyra in nödvändiga lokaler i stället för att själv äga.
– Jag uppfattar det som betydligt mer öppet nu för sådana lösningar än vad det var tidigare sade Henrik Kant från Göteborgs Stad.

Han lyfte också fram Älvstrandenområdet som exempel där kommunen varit i behov av att ta del av privata aktörers kreativitet och förslag för att få en bra utveckling som dessutom kan genomföras under en rimlig tidsrymd.

Anette Scheibe Lorentzi från Stockholms Stad lyfte behovet av en ordnad process för samverkan mellan kommun och privata aktörer.

– Vi har tagit fram tydliga besked om vad vi behöver hjälp med och i de enskilda projekten fungerar samverkan bra. Men vi behöver få till en lösning på systemnivå så att det tydligt framgår efter vilka principer överenskommelser görs. Vi måste både bygga egen kompetens och samverka för att lyckas med vårt uppdrag.

Alla var rörande överens om att en av flera möjliga lösningar ligger i att samlokalisera verksamheter, så att flera verksamheter kan nyttja samma mark eller lokaler.

Se flera bilder från FV:s event under Almedalsveckan här.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Tillbaka till förstasidan