Debatt

Debatt: ”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Med omsättningsbaserad hyra går det att skapa en mer hållbar affärsmodell för flexibla kontor och coworking. Det skriver Tim Andersson, CCO och medgrundare av yta.se, här i en debattartikel.

Annons

Att coworking och flexibla kontorslösningar är en het trend i fastighetsbranschen är det få som har missat. Som vi på yta.se skriver i vår marknadsrapport så ökade utbudet under 2021 med 20% och det totala utbudet av coworking i Stockholm är nu över 350.000kvm, och allt tyder på att denna trend fortsätter även framåt. Trots denna expansion dras många operatörer med förluster och branschen behöver hitta en långsiktigt hållbar modell för coworkingbolagen och fastighetsägare att möta slutkundernas efterfrågan på flexibla kontorslösningar.

På dagens marknad hyr coworking-operatörerna sina anläggningar på långa kontrakt ofta 7–10 år, lokalerna anpassas och hyrs sedan ut av operatören på korta kontrakt om 3–12 månader till slutanvändaren till ett premium. Detta innebär att coworking operatörerna sitter på stora risker i fall att hyresmarknaden viker, men även fastighetsägarna har här en omfattande risk då coworkingbolagen ofta har svaga balansräkningar och de uthyrda lokalerna i sin utformning ej kan nyttjas till annan verksamhet än coworking.  Man kan därför fråga sig om det är ett tillräckligt attraktivt erbjudande till fastighetsägare att riskutsätta premiumlokalerna i beståndet utan att ta del av uppsidan, för att driva den utbudstillväxt som behövs för att möta efterfrågan.

För hotell och butikslokaler är den sedan länge vanligt med omsättningsbaserad hyra, där fastighetsägaren även kan ta del av uppsidan om lokalen och verksamheten utvecklas väl, och samtidigt minska risken att få en vakant lokal i det omvända fallet. En omsättningsbaserad hyra skapar även högre incitament för fastighetsägaren att förbättra fastigheten och därigenom göra coworking-ytorna attraktivare. Fastighetsägaren kommer därmed närmare affären samtidigt som man kan fokusera på sin kärnverksamhet och service- och försäljningsarbetet flyttas till en extern operatör.

En operatör som har lyckats väl med omsättningsbaserade hyror är The Works (tidigare Stayaround) som framförallt har varit inriktad på rivningslokaler och olika fastigheter i omställning. Lokaler som annars hade stått tomma har The Works hyrt ut med framgång och skapat värde för både fastghetsägare och sluthyresgästen. Indirekt har även de fastighetsägare som startat egna coworkingkoncept omsättningsbaserad hyra och kassaflöden som speglar en omsättningsbaserad hyra.  Med stora förändringar i kontorsbranschen, drivet av bl.a. Work from home, så behöver det här konceptet appliceras bredare om marknaden ska kunna fortsätta växa.

Marknaden kommer att fortsätta att efterfråga flexibla lösningar i än större omfattning, och för att möta denna efterfråga måste fastighetsbranschen hitta en långsiktigt hållbar affärsmodell för att kunna erbjuda dessa tjänster, och där är omsättningsbaserad hyra, liksom vad som är vanligt i hotellbranschen är en nyckel.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan