De fick flest markanvisningar 2022

Markanvisningstakten har halverats och direktanvisningar har blivit det vanligaste sättet för kommuner att tilldela mark. Det konstaterade Markanvisning.se när det gångna året sammanfattades under webbinariet ”Vem fick marken 2022?”. Där slogs också fast vilka aktörer som haft mest framgång under året.

Störst framgång under 2022 hade Riksbyggen och JM med de helägda dotterbolagen Seniorgården och Borätt, samt arkitektbyrån Kaminsky.

– Vi följer alla aktörers hit-rate i markanvisningstävlingar och det är ovanligt att befinna sig högt på topplistan utan att också ha förlorat en del. Att samarbeta med rätt aktörer i rätt kommun, som kanske tidigare haft framgång lokalt, är en nyckel till framgång, säger Johan Brisvall, vd för Markanvisning.se.

Sett till hela Sverige minskade antalet markanvisningar med cirka 30 procent jämfört med 2021. Antalet markanvisade bostäder halverades och över hela landet syns en dalande trend för markpriser. Stockholm har landets högsta markanvisningsmål, men det nåddes bara till 44 procent. Trots det har Stockholm högst markanvisningstakt av samtliga kommuner. På andraplats hamnar Skellefteå och Göteborg och Malmö återfinns på delad tredjeplats.

– Valåret samt stigande räntor och materialpriser har tydligt påverkat markanvisningsarbetet. Intresset för projekt med färdiga byggrätter och gårdagens markpriser är iskallt medan projekt längre från genomförande är intressanta för marknaden. Vi ser också att kommuner i större utsträckning avbryter markanvisningsavtal och att byggaktörer lämnar tillbaka markanvisningar, säger Johan Brisvall och fortsätter:

– Effekterna av det här kommer påverka hela landet. Den minskade byggtakten skapar utmaningar för kommunernas långsiktiga arbete med bostadsförsörjning och tillväxt.

Av beslutade markanvisningar under 2022 var hela 60 procent direktanvisningar, vilket kan ses som ytterligare en effekt av en vikande marknad.

– Dokumenterad genomförandeförmåga går före högsta pris. Det är mönster vi har sett tidigare i osäkra skeden. Det är ett förhållandevis effektivt arbetssätt, men baksidan är den bristande transparensen.

Markanvisningsåret 2022:

  • På delad första plats över vilka aktörer som fick marken 2022 kom Riksbyggen och JM tillsammans med sina helägda dotterbolag Seniorgården och Borätt (fem markanvisningar vardera). På andra plats, med fyra markanvisningar, kom Nordr och Skanska och bronsplaceringen gick till Contractor, Ekeblad Bostad, Granitor, Hemsö, HSB, KlaraBo, Obos och SBB med Sveafastigheter (tre markanvisningar vardera).
  • Mest framgångsrika arkitekter i markanvisningstävlingar var Kaminsky Arkitektur, med 8 vinster. Med 5 vinster och en delad andra plats kom Arkitema och Krook & Tjäder. På tredje plats kom BSV arkitekter & ingenjörer, Fojab, Liljewall, LINK Arkitektur, Utopia, White Arkitekter samt Wingårdhs.
  • Det högsta markpriset för flerbostadshus var på 31.000 kr/kvm ljus BTA i Traneberg i Stockholm, en direktanvisning till Anders Bodin Fastigheter. På andra plats låg Bonava med 28.026 kr/kvm ljus BTA i Sickla, en markanvisning som föregåtts av ett anbudsförfarande. Högsta pris för radhus var 35.750 kr/kvm ljus BTA, också det en anbudsanvisning i Fiskebäck i Göteborg, som vanns av Riksbyggen.
  • Stockholms stads markanvisade 2022 4.379 bostäder, vilket är den lägsta takten sedan 2011. Målet att anvisa 10.000 bostäder under 2022 nåddes till 44 procent. Under 2021 nåddes målet, med 10.414 markanvisade bostäder totalt. Stockholm hade trots detta högst markanvisningstakt av samtliga kommuner under 2022 (52 markanvisningar), där Skellefteå landar på en andraplats (15 markanvisningar) och Göteborg och Malmö på delad tredjeplats (12 markanvisningar).

Källa: Markanvisning.se

Fler Nyheter från förstasidan

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Tillbaka till förstasidan