De fick flest markanvisningar 2022

Markanvisningstakten har halverats och direktanvisningar har blivit det vanligaste sättet för kommuner att tilldela mark. Det konstaterade Markanvisning.se när det gångna året sammanfattades under webbinariet ”Vem fick marken 2022?”. Där slogs också fast vilka aktörer som haft mest framgång under året.

Annons

Störst framgång under 2022 hade Riksbyggen och JM med de helägda dotterbolagen Seniorgården och Borätt, samt arkitektbyrån Kaminsky.

– Vi följer alla aktörers hit-rate i markanvisningstävlingar och det är ovanligt att befinna sig högt på topplistan utan att också ha förlorat en del. Att samarbeta med rätt aktörer i rätt kommun, som kanske tidigare haft framgång lokalt, är en nyckel till framgång, säger Johan Brisvall, vd för Markanvisning.se.

Sett till hela Sverige minskade antalet markanvisningar med cirka 30 procent jämfört med 2021. Antalet markanvisade bostäder halverades och över hela landet syns en dalande trend för markpriser. Stockholm har landets högsta markanvisningsmål, men det nåddes bara till 44 procent. Trots det har Stockholm högst markanvisningstakt av samtliga kommuner. På andraplats hamnar Skellefteå och Göteborg och Malmö återfinns på delad tredjeplats.

– Valåret samt stigande räntor och materialpriser har tydligt påverkat markanvisningsarbetet. Intresset för projekt med färdiga byggrätter och gårdagens markpriser är iskallt medan projekt längre från genomförande är intressanta för marknaden. Vi ser också att kommuner i större utsträckning avbryter markanvisningsavtal och att byggaktörer lämnar tillbaka markanvisningar, säger Johan Brisvall och fortsätter:

– Effekterna av det här kommer påverka hela landet. Den minskade byggtakten skapar utmaningar för kommunernas långsiktiga arbete med bostadsförsörjning och tillväxt.

Av beslutade markanvisningar under 2022 var hela 60 procent direktanvisningar, vilket kan ses som ytterligare en effekt av en vikande marknad.

– Dokumenterad genomförandeförmåga går före högsta pris. Det är mönster vi har sett tidigare i osäkra skeden. Det är ett förhållandevis effektivt arbetssätt, men baksidan är den bristande transparensen.

Markanvisningsåret 2022:

  • På delad första plats över vilka aktörer som fick marken 2022 kom Riksbyggen och JM tillsammans med sina helägda dotterbolag Seniorgården och Borätt (fem markanvisningar vardera). På andra plats, med fyra markanvisningar, kom Nordr och Skanska och bronsplaceringen gick till Contractor, Ekeblad Bostad, Granitor, Hemsö, HSB, KlaraBo, Obos och SBB med Sveafastigheter (tre markanvisningar vardera).
  • Mest framgångsrika arkitekter i markanvisningstävlingar var Kaminsky Arkitektur, med 8 vinster. Med 5 vinster och en delad andra plats kom Arkitema och Krook & Tjäder. På tredje plats kom BSV arkitekter & ingenjörer, Fojab, Liljewall, LINK Arkitektur, Utopia, White Arkitekter samt Wingårdhs.
  • Det högsta markpriset för flerbostadshus var på 31.000 kr/kvm ljus BTA i Traneberg i Stockholm, en direktanvisning till Anders Bodin Fastigheter. På andra plats låg Bonava med 28.026 kr/kvm ljus BTA i Sickla, en markanvisning som föregåtts av ett anbudsförfarande. Högsta pris för radhus var 35.750 kr/kvm ljus BTA, också det en anbudsanvisning i Fiskebäck i Göteborg, som vanns av Riksbyggen.
  • Stockholms stads markanvisade 2022 4.379 bostäder, vilket är den lägsta takten sedan 2011. Målet att anvisa 10.000 bostäder under 2022 nåddes till 44 procent. Under 2021 nåddes målet, med 10.414 markanvisade bostäder totalt. Stockholm hade trots detta högst markanvisningstakt av samtliga kommuner under 2022 (52 markanvisningar), där Skellefteå landar på en andraplats (15 markanvisningar) och Göteborg och Malmö på delad tredjeplats (12 markanvisningar).

Källa: Markanvisning.se

Missa inte! Bostadsdagen 2025

Den 5 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2025. Seminariet äger rum på Hotel Birger Jarl, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

M2 säljer centrum i Växjö

Tänkt affär tog ny vändning.

Hon föreslås bli ny ordförande i Castellum

Valberedningens ordförande: ”Ett led i en ordnad succession”.

Juryn: Han är årets bästa Lokalkonsult

16 nominerade – nu har juryn gjort sitt val. ”Superkul att få uppmärksamhet både personligen och för oss på bolaget.”

Återbruk: Ner på detaljnivå

FV tittar närmare på återbruksprojekt. Nu ett projekt så centralt det kan bli i Stockholm.

Tingsvalvet köper för 325 mkr

Förvärvar elva fastigheter.

Besqab köper för 322 miljoner

Utvecklar sista delen av bostadsprojekt på Södermalm tillsammans med dansk aktör. FV sammanställer aktörerna i området.

Ny aktör slår till och köper 29.000 kvm i Telestaden

Rikshem och Ikano Bostad avyttrar i Farsta.

Lista: OP en smäll för flera advokatfirmor

En handfull advokatbyråer och en revisionsbyrå tillhör förlorarna. Den ekonomiska smällen för dem uppgår till 20 miljoner kronor.

Juryns val: Koras till Årets affärskonsult

16 nominerades. Nu har juryn gjort sitt val och korat den bästa transaktionsrådgivaren under 2024.

Satsar på vattennära hotell

Investerar i hotell, spa och restaurang.

Planerar bostäder i Norra Djurgårdsstaden

Matvarubutik får flytta – vill bygga bostadsrätter och vård- och omsorgsboende.

Corem hyr ut hela 3.400 kvm på Manhattan

Rutger Arnhult: ”Vi är otroligt glada över uthyrningstakten”.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om rådgivningsbolagen? (Rond 2)

Vad kan du om rådgivningsbolagen? Rond två!

Tillbaka till förstasidan