De dolda vinnarna på miljardsatsningarna vid Slussen
Flödet av människor vid Slussplan är stort året runt och på sommaren extra stort längs södra delen av Munkboleden. Den norra delen av Slussenområdet, alltså delen i södra Gamla stan, har fått ett rejält lyft i samband med ombyggnationen av hela Slussen.
Där har en helt ny kaj byggts med terrassering och massor av sittplatser – där massor av människor brukar sitta varma och soliga dagar.
Fastighetsägare här är Hufvudstaden som äger de båda fastigheter som ligger närmast, Achilles 1, i hörnet med Skeppsbron, och Medusa 1, som är känd för DN/Expressen–reklamen på taket. De båda fastigheterna innehåller 5.000 respektive 1.900 kvm lokaler.
– Ombyggnationen av Slussen har varit och är ett stort och stökigt projekt som nu äntligen böjar färdigställas. De delar som nu invigs ser mycket lovande ut. Staden har skapat en härlig mötesplats över vattnet där våra fastigheter har bästa läget. När sedan butiksytor, restauranger och övriga delar är klara blir Slussen inte bara en knutpunkt för kommunikationer utan en stark destination i Stockholm. Det kommer gynna alla fastighetsägare i området, säger Frida Wijkström, Hufvudstaden, chef affärsområde Stockholm, till Fastighetsvärlden.
I kvarteret västerut, som avskiljs av gatan som leder in till Järntorget, finns tre fastighetsägare längs Munkbroleden: Skrot Johan, Deucalion Holding och en bostadsrättsförening. Längs Kornhamnstorg, som sannolikt dras med på Slussens tilltagande attraktivitet och växande serviceutbud, finns fastighetsägarna Gustav III Fastighets AB, två bostadsrättsföreningar, Svenska Akademien, Zirkona (ägt av Per Granath), Afiaa (som gjorde ett rekordköp som FV kunde avslöja, där bland annat indiska ambassaden finns) och på hörnet äger Brovalvet (kontrollerat av Tino Goetze) en ganska nyinköpt fastighet.