De är förebilder som framtidsbyggare
Under festliga och högtidliga former offentliggjordes under onsdagskvällen vinnarna av priset Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet.
Priset delas ut i tre olika kategorier och utdelningen ägde rum i Skissernas museum i Lund. Syftet med priset är att bidra till ett förbättrat hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen.
Byggbolaget Skanska Sverige utsågs till vinnare I kategorin Årets innovatör för sina insatser för energieffektivt och klimatneutralt byggande. På plats för att ta emot priset fanns vice vd Alexandra Laurén. Prissumman i denna kategori uppgår till hel 750.000 kronor.
I kategorin Årets Opinionsbildare var det Malmö Stad som blev vinnare för sina många ambitiösa projekt inom hållbart byggande. Kommunalrådet Andreas Schönström var på plats och tog emot priset.
I kategorin Årets Talang fick sju studenter pris för framstående masteruppsatser inom hållbarhetsområdet och fick dela på totalt 200.000 kronor.
Det är femte året som priset Årets Framtidsbyggare delas ut. Det instiftades 2014 genom en donation till Lunds universitet från Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur i samarbete med Lunds Universitet och Fastighetsvärlden.
I motiveringen till Skanskas vinst sägs bland annat:
”Skanska Sveriges beslut att bli klimatneutrala 2050 vidgar arbetet med att bygga energieffektivt till att också omfatta produktionsfasen och hur byggmaterial produceras och levereras till byggarbetsplatsen. Genom Skanska Sveriges initiativ Klimatneutral Byggnad har även byggprocessen hamnat i fokus. Bolagets klimatkalkyler, som visar hur koldioxidbelastningen reduceras genom energieffektiva byggnader, kompletteras nu genom att också inkludera byggnadens produktionsskede.”
Motiveringen till Malmö Stads utnämning lyder bland annat:
”Malmö stad visar ett stort miljöengagemang med många ambitiösa projekt inom hållbart byggande. Staden visar inte minst på ett stort engagemang för energieffektivisering och energieffektiva byggnader samt satsar även stort på solenergi. Malmö stad har under flera år arbetat med Byggherredialog för hållbart byggande och att i samverkan med andra aktörer sätta ambitiösa mål. Under ett antal år har staden i samverkan med andra även utvecklat och drivit Miljöbyggprogram Syd för ett hållbart byggande. Programmet har resulterat i många energieffektiva hus på kommunal mark i Malmö.”