Man hittar mest utländska och stora institutionella ägare när ägarböckerna granskas för de största publika fastighetsbolag. Illustration: Robert Hilmersson.

Storägarna i de tio största börsbolagen

FV har kartlagt hur mycket utlandet, de största fonderna och AP-fonderna äger i de tio största börsbolagen.

Blackrock med huvudkontor i New York grundades 1988. Är värdens största förvaltare med ett förvaltat kapital på cirka 57 biljoner kronor. De har många typer av investeringsprodukter.  (Ej att förväxla med Blackstone, ett amerikanskt private equity bolag som är huvudägare i D. Carnegie)

ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) är emiratet Abu Dhabis nationella investeringsfond. Fonden investerar överskottet från emiratets oljeindustri. Fonden investerar i alla typer av tillgångar och har blivt omskrivet i Sverige till följd av sitt ägande av kvarteren kring Sturegallerian som förvärvades 2006.

Vanguard är ett amerikanskt fondbolag som är en pionjär inom passivförvaltning och var först med indexfonder. Grundaren av bolaget skapade den första  indexfonden 1976. Firman förvaltar ett kapital om 40 biljoner kronor och är en av de största aktörerna globalt inom traditionell fondförvaltning.

De svenska AP-fonderna har sitt ursprung i den svenska pensionsreformen på 60-talet. De första fyra har ett mycket brett investeringsmandat medan den sjätte investerar endast i onoterade tillgångar. Den sjunde är den så kallade såfa-fonden där PPM-kapital från sparare som inte gjort något aktivt PPM-val hamnar.

Norska Oljefonden eller Statens pensjonsfond utland investerar varje år överskottet från statens del av den norska oljeindustrin. Fondens förmögenhet är cirka 8 000 miljarder kronor. Fonden äger cirka 2 procent av det europeiska aktiekapitalet vilket gör den till en av de största institutionella ägarna i Europa. 

 

Visa faktaruta

Tabell längst ner. Fastighetsvärlden har kartlagt vem som valt att investera i de tio största publika bolagen. Det institutionella, eller ansiktslösa kapitalet som det ofta kallas, är relativt stort i många av de svenska fastighetsbolagen.

En intressant investerarkategori att följa på Stockholmsbörsen är AP-fonderna. De har investerat i samtliga större fastighetsbolag. De största innehaven har de i Castellum och Hemfosa. I det sistnämnda var fjärde AP-fonden med och grundade bolaget innan det gick till börsen. I Castellum blev sjätte AP-fonden storägare eftersom de delvis fick betalt i aktier när de sålde sin andel av Norrporten. De jobbar aktivt för att minska detta innehav och i slutet av juni avyttrades aktier för cirka 1,7 miljarder kronor. Då fonden fokuserar på icke-noterade innehav kommer de förmodligen att avyttra innehavet över tid.

Det utländska kapitalet går att dela in i två huvudgrupper. Den ena är statliga investeringsfonder, där de mest kända är den norska Oljefonden och ADIA (Förenade Arabemiraten). Den andra gruppen är utländska fondbolag, som till exempel State Street Global Advisors och Vanguard.

Den mest omskrivna utländska ägaren på Stockholmsbörsen, den norska Oljefonden, har investerat i alla de tio största bolagen. Störst andel har de i Klövern med 2,9 procent av kapitalet och minst andel har de i Wallenstam där innehavet uppgår till 0,7 procent.

En annan stor internationell aktör på Stockholmsbörsen är Blackrock – även de äger aktier i alla de tio största bolagen på Stockholmsbörsen. Störst andel i Fabege med 3,9 procent och minst i Atrium Ljungberg med endast 0,01 procent.

Även Vanguard har valt att investera i de tio största publika fastighetsbolagen, där man mest satsat på Castellum med en ägarandel på 2,7 procent och minst har man investerat i Atrium Ljungberg där man äger mindre än 1 procent av kapitalet.

Kartläggningen publicerades i Fastighetsvärldens magasin nr 7-8. Utöver en utförligare analys och kartläggning, där exempelvis de sex AP-fondernas innehav särredovisas, finns även de 20 största ägarna och tio största insiders för de tio största börsbolagen i tidningen.

Klicka på diagrammet nedan för att få en större bild för att se andelen insiders och utländskt ägande för respektive börsbolag. De rosafärgade är de tio största som granskats mer ingående och de i grått är några andra intressanta men lite mindre börsbolag.

 

Castellum har mycket låg andel insiders men de utländska investerarna äger mer än hälften av bolaget.

Tio största börsbolagen: Ägande i respektive kategori

Bolag Utlandet AP-fonderna Oljefonden Blackrock ADIA Vanguard
Balder  18%  2,5% 1,0% 0,6% 0,1% 1,3%
Castellum 52% 6,8% 2,0% 4,0% 0,3% 2,7%
Huvvudstaden 31% 1,8% 1,5% 1,2% 0,1% 1,4%
Fabege 39% 4,4% 1,4% 3,9% 0,2% 2,2%
Wallenstam 10% 0,5% 0,7% 1,4% 0,1% 1,5%
Atrium Ljungberg 16% 0,9% 1,0% 0,01% 0% 0,9%
Hemfosa 36% 11,1% 2,0% 1,5% 0,2% 1,6%
Wihlborgs 42% 1,6% 2,8% 2,1% 0,2% 2,3%
Kungsleden 36% 3,4% 2,2% 2,5% 0,2% 2,4%
Klövern 22% 2,3% 2,9% 1,2% 0,1% 1,6%

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan