Danskt bolag bakom köp i Skellefteå

Fastighetsvärlden kan idag avslöja att det är det danska bolaget Ejendomsinvest som köpt en stor del av fastighetsmarknaden i Skellefteå. Säljaren Nordvestor offentliggjorde affären för två veckor sedan, men alla inblandade har sedan dess tigit som muren om vem som har köpt. – Vi har ett styrelsemöte under tisdagen. Först därefter kan jag uttala mig, säger Claus Klosterman, investeringsdirektör vid Ejendomsinvest. Det är Ejendomsinvests andra stora affär i Sverige på några veckor. Förra veckan köpte bolaget fyra butiksfastigheter i Karlstad från Kungsleden för 450 miljoner kronor. Direktavkastningen i den affären var sex procent. I Skellefteå köper Ejendomsinvest 18 fastigheter för 380 miljoner kronor till en direktavkastning strax under sju procent. Dessutom köper danskarna en fastighet för 30 miljoner kronor direkt från Nordvestors huvudägare, tidningsföretaget Norra Västerbotten. Bland de fastigheter som ingår i Ejendomsinvest förvärv i Skellefteå återfinns Citykompaniet, den tidigare Domusfastigheten som idag är ett köpcentrum med butiker i tre plan med en total yta på 12 000 kvadratmeter. I köpet ingår också cirka 8000 kvadratmeter bostäder. – Det är en fin by. Vi har stora planer för Skellefteå, säger en källa vid det danska bolaget. Ejendomsinvest första svenska förvärv ägde rum i Växjö 1999. – Vi äger vi fastigheter från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Det var inledningsvis lätt att köpa då jag upplevde svenska investerare som panikslagna och att de hade svårt att hitta finansiering, säger Claus Klosterman.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan