"Dallashuset" stod klar 1985 som en del av Råsunda Fotbollsstadion, innan arenan revs. Nu blir det bostadsrättsförening i huset.

Bildextra: Skrapan vid Råsunda fylls med Dallasglamour

”Dallashuset”, som tidigare innehöll kontor och AIK:s kansli, blir bostadsrättsfastighet med lyxig hotellkänsla. Inför säljstarten i vår har runt 5.000 personer anmält sitt intresse.

Fabege och TB-Gruppen utvecklar 130 bostadsrättslägenheter, inklusive stora gemensamhetsytor, i ”Dallashuset” norr om Solna Centrum, på Parkvägen 2.

Det 17 våningar höga kontorshuset, med spegelglasfasad och fasade hörn, byggdes 1982–1985 som en integrerad del av nya Råsunda fotbollsstadions västra läktare.

Mellan 1999 och 2004 hade AIK sitt kansli i skrapan, på våning 11.

Huset ritades av FFNS Arkitektet AB, byggherre var kommanditbolaget Råsunda fotbollsstadion (C/O Skandia).

När Råsunda revs 2013, för att ge plats åt Fabeges och Peabs bostadsprojekt, ansågs kontorshuset så pass dugligt att det bevarades.

Fastigheten döps nu till Dallas Tower och kommer ha en total BTA om 12.000 kvm. Inom konceptet ingår även ett tegelhus i kamformation, Terrassen. Också det tidigare kontor.

För inredningsdesignern Claes Dalén, som utvecklat interiören tillsammans med Tengbom, har riktmärket varit att skapa en loungekänsla i gemensamhetslokalerna. Som på ett modernt hotell. 

– Generellt så har jag strävat efter en internationell känsla som är modern och tidlös på samma gång, säger han till Fastighetsvärlden.

I huset kommer det bland annat finnas en lounge med en privat biograf och foajé på 80 kvm, festlokal, wellnesslokal på 80 kvm, utvändig terrass samt en gemensam takterrass, kallad trädgårdsloungen, och ett kafé i markplan på 160 kvm.

– Gemensamhetsutrymmena blir en förlängning av boendet, vi ser en stor efterfrågan på platser i anslutning till ditt hem där du kan umgås med vänner men även få tid för dig själv, säger Mikaela Sundström, projektledare för nyproduktion på Alexander White, till FV.

Enligt Mikaela Sundström har 5.000 personer anmält sitt intresse inför säljstart i vår.

Rör vi oss i samma lyxsegment som i Oscars torn?
– Jag tycker man kan jämföra det standardmässigt. Men det är inte lyxlägenhetspriser på samma sätt. Det kommer att skapas boenden som det inte finns motsvarighet till på den här prisnivån så pass nära innerstaden.

Lägenheterna består av 1–4 rum i storleksklassen 28–88 kvm. Prisexempel: en 3:a på 75 kvm har ett cirkapris på 5 miljoner. Den billigaste lägenheten ligger på cirka 1,8 miljoner.

Inflyttning beräknas till Q4 2021–Q1 2022.

Till höger om Dallashuset ligger Fabeges kontorshus med Telenor som stor hyresgäst. Foto: Fastighetsvärlden.
Dallas Tower ska vara klart för inflyttning Q4 2021–Q1 2022. Foton: Tengbom Arkitekter/Alexander White.
Servering med gemensamma utomhusytor.
I bottenplan planeras för ett kafé på 160 kvm. Kaféaktör är ännu inte klar.
Runt hälften av lägenheterna har uteplats eller balkong. Den största lägenheten är 4 rok på 88 kvm. Alexander Whites prisexempel visar en 3:a som går för runt 5 miljoner och en fyra, på 87 kvm, för nästan 6 miljoner.
Cirka 5.000 personer har anmält intresse inför säljstarten i vår.
Privat biograf med plats för 8–10 personer där medlemmarna kan se egen film eller spela spel på storbildsskärm. Bion ligger i direkt anslutning till andra gemensamhetsytor.
Trädgårdslounge på taket.
Wellnessutrymme på plan 17.
Loungekänslan gör sig påmind i alla gemensamma ytor
Det finns, enligt mäklaren Alexander White, 55 olika lägenhetslösningar. Gemensamt för de flesta lägenheterna är öppna kök mot vardagsrumsytorna.
”Dallashuset” stod klart 1985. Byggherre var kommanditbolaget Råsunda fotbollsstadion (C/O Skandia). På plan 11 hade AIK sitt kansli mellan 1999–2004. Foto: Solna stads bildarkiv.
Relationsritning för den västra läktaren, kontorshus och höghus som uppfördes 1982–85. Fasader mot Parkvägen. Ritning: Stadsbyggnadsnämndens arkiv.

Fler Nyheter från förstasidan

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

Tillbaka till förstasidan