Dags för ny vd att ta över Fabege – aktuella namn

Flera kandidater – Kan bli offentligt snart. Fabege har kommunicerat att en ny vd kan komma att kommuniceras på årsstämman som äger rum på tisdag 2 april. Men det kan även ske senare.

När Fastighetsvärlden lyssnar av bland aktuella namn, ute på marknaden, så framkommer inget självklart namn – vilket ofta brukar vara fallet när ett storbolag ska utse en ny vd. Nu spretar det nästan mer än någonsin mellan namnen. Här är några:

  • Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter sedan 2007. Anses ha rätt profil. Har tidigare arbetat vid Klövern, Fabege och Skanska. (född: 1968)
  • Åsa Bergström, vice vd, ekonomi och finanschef vid Fabege. Anställd sedan 2007. Sedan länge ibland svarat på transaktions- och projektfrågor vid kapitalmarknadspresentationer istället för Christian Hermelin. (född: 1964).
  • Jan Odelstam, vd för Skanska Kommersiell Utveckling Norden. Har jobbat vid bolaget sedan 1990. Hjärnan bakom mycket. Byggjätten är en erkänt stark ”plantskola” till resten av branschen. (född: 1965, storebror till Tomas Hermansson)
  • P-G Persson, vd för Platzer i Göteborg sedan 2008. Skördat framgångar där inom både projekt och uthyrningar. Fabege är tre gånger så stort. Backahill (Erik Pulssons bolag) var storägare i Platzer till 2017 (född: 1965).
  • Anneli Jansson, vd vid Humlegården sedan 2016. Jobbade tidigare vid Grosvenor. Visar framfötterna allt mer. (född: 1974).
  • Anders Kupsu, lämnade nyligen vd-stolen i Skandia Fastigheter, men inte stängt dörren helt till nytt ett operativt jobb. Lång bakgrund på Skanska. (född 1962)
  • Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden sedan 2013 och hon kom dit efter att tidigare suttit i bolagets styrelse i några år. Fabege är nästan dubbelt så stort som Kungsleden. (född: 1970)
  • Annica Ånäs, vd vid Atrium Ljungberg sedan 2016 efter att tidigare varit CFO. Bolaget hyllas för sitt sätt att bygga blandstad. Kanske inte vill till Fabege, utan vill utveckla Slakthusområdet istället för Flemingsberg. (född: 1971)
  • Anna Nyberg, chef fastighetsutveckling vid projektintensiva Vasakronan. Jobbat där 2007. Tidigare på Hufvudstaden. Lite av en doldis. (född 1973)
  • Caroline Arehult, sedan i september vd vid Hemfosa efter att tidigare varit ansvarig för kommersiella projektutvecklingen vid Skanska i Stockholm. (född: 1973)

Utöver det så har Fastighetsvärlden nåtts av ungefär ytterligare lika många namn, varav ytterligare någon från Skanska (till exempel Claes Larsson) samt ett fåtal interna vid Fabege. Danske Klaus Hansen Vikström, som är vice vd och affärsutvecklingschef, hyllas av de flesta. Triatleten, med både genomförandekraft och massor av visioner, fyller dock 66 år om några månader. Även projektchefen Klas Holmgren nämns som bra för kontinuiteten.

Christian Hermelin blev vd vid Fabege 1 januari 2007 (som 42-åring) efter att Erik Paulsson lämnat vd-stolen för att istället senare bli arbetande ordförande. Hermelin var då chef för avdelningen projekt & utveckling, och han ingick i koncernledningen. Storägaren Erik Paulsson lämnade styrelsen i Fabege våren 2018.

Fabege har under de senaste åren blivit allt mer tjänstemannastyrt. Flera understryker att det är viktigt med en bra personkemi mellan styrelseordförande Jan Litborn och den blivande vd:n.

Det var i mitten av december 2018 som Christian Hermelin överraskande meddelade att han skulle sluta. Han berättade då för Fastighetsvärlden att han såg fram emot att jobba med stadsutveckling ihop med sin storebror Gustaf, läs mer här.

Då var budskapet från styrelsen att målet var att presentera en ny vd inom tre till nio månader. Skulle ett besked komma redan på årsstämman så är det resultatet av en snabb rekrytering.

Styrelseordförande Jan Litborn skriver följande i ett mejl till Fastighetsvärlden:

”Jag kan inte kommentera det på annat sätt än att vi har, som vi tidigare  kommunicerat, en process igång för att finna en lämplig efterträdare till Christian. Vi har inget akut datum för detta då vi är helt överens med Christian att vi skall ge det den tid som krävs. Det pågår ju alltid spekulationer i samband med att en process pågår och det är naturligtvis ett antal personer som kan vara aktuella för posten. Vi återkommer så snart beslut är fattat.”

Fler Nyheter från förstasidan

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Söker partner till fastigheter värda hela 8 miljarder

Öppnar för stor delförsäljning och att ta in långsiktiga delägare. Behåller stor fastighet mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan