Andreas Wallström. Foto: Johannes Wredenmark.

Chefsanalytikern: Då kommer bostadskraschen

Avmattningen som just nu syns på bostadsmarknaden är inte början på en krasch. Det menar Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström. Samtidigt förutspår han när det verkliga boprisfallet kommer att ske.

Sjunkande bostadspriser den senaste månaden och projekt som inte startas har bland vissa skapat en oro för en bostadskrasch. Under Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2017 var få av talarna dock oroliga och många menade att den avmattning som nu syns är önskvärd.

En av dem var Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström.

– Det som nu sker är en inbromsning, ett perfekt scenario som alla velat ha. Det är här vi ska ligga.

Han konstaterade samtidigt att det finns en risk att det byggs för mycket i Sverige då man tittar på behovet och inte efterfrågan, det vill säga hur många som skulle behöva bostad snarare än hur många som verkligen har råd att köpa eller hyra nya bostäder.

Men enligt honom räcker det inte med ett överutbud av nyproduktion för att utlösa en fastighetskrasch.

– Det höga byggandet är ett nödvändigt villkor, men det räcker inte. Det krävs något mer. Historiskt har bostadskriser kommit tillsammans med andra kriser.

För att utlösa en kraftig nedgång på bostadsmarknaden krävs alltså flera samverkande faktorer. För att illustrera det presenterade Andreas Wallström ett scenario för hur och när prisfallet skulle kunna ske.

– I oktober 2019 vänder det.

Som grund för sitt påstående presenterade han fyra skäl:

– ECB-chefen Mario Draghi byts ut och ersätts av en tysk chef som höjer räntan. Riksbanken hänger på. Samtidigt sker ett börsfall. FI har då även infört ett utökat amorteringskrav och dessutom har politikerna enats om en nedtrappning av ränteavdraget och höjt fastighetskatten, förklarar han.

Oavsett om Andreas Wallström får rätt eller inte tycker han att byggherrar behöver vara förberedda på prisförändringar. Vid tidigare fastighetskriser har det ibland skett prisfall på 20 procent.

– Därför kan det vara bra att ta höjd för det, säger han.

Tidigare Nyheter från förstasidan

Fyra av sex chefer är kvinnor

Av 33 anställda är fler kvinnor än män.

Omtalad stiftelse gör storaffär

Victoria Park gör en halvmiljardaffär där stiftelsen frigör stort kapital för sin omtalade verksamhet.

Brunswick investerar 1,7 miljarder i London

Har en femårsplan för att utveckla fastigheterna som beskrivs som sällsynta att finna på marknaden.

Stordalen slår till och hyr 487 nya bostäder i Solna

Gör stor affär i området Ingenting för sin nya affärsidé.

Säljer stora Badkarsfabriken

21.000 kvm industrihistoria byter ägare.

Nyheter från webben

Genesta tvekar om Sverige

Genesta tillträder en fastighet intill Centralstationen och Tivoli i Köpenhamn om 28.000 kvm. Bolaget väljer bort Sverige – fokuserar på övriga Norden.

Åtta nya butiker till Mölndal Galleria

Citycon tecknar med ytterligare åtta butiker i Mölndal Galleria. Clas Ohlson öppnar butik i Mölndal Galleria. Hamburgerkedjan Max hyr 500 kvm …

Detaljplan ökar Castellums möjligheter i Lund

En ny detaljplan för Edison Park i Ideonområdet i Lund öppnar för ytterligare 25000 kvm kontor på Castellums mark där. …

Zengun förvärvar RA Bygg

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Slutliga listor: Största rådgivarna under 2017

Datscha och Fastighetsvärlden presenterar vilka rådgivningsbolag som var mest framgångsrika 2017. Läs även om vilka som är ledande inom olika marknader.

Skanska vinstvarnar – fyra lämnar ledningsgruppen

Läs om hur byggjätten ska förändras i framtiden för att uppnå bättre lönsamhet. Nye VD:n har utsett sin nya ledningsgrupp.

Bekräftat: Uniqlo öppnar första hos Vasakronan

Hyr ut till klädkedja som varit allra högst på mångas önskelista. Första etableringen i Norden.

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Oscar Engelbert: ”Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm”. 70 procent av lägenheterna är sålda.

Försäljningar och nyemission ska vända Tobin

Handeln med teckningsrätter börjar.

Trianon hyr 3.000 kvm ut till Coop

Trianon har tecknat nytt hyresavtal med Coop Sverige om en uthyrning av cirka  3.000 kvm i fastigheten Häggen 13 vid Värnhemstorget …

MIKE etablerar sig i Göteborg

Tidigare medarbetare i Swedbank Kommersiella Fastigheter i västra Sverige etablerar nu MIKE Kommersiella Fastigheter. Företaget är inriktat på transaktioner och …

Zengun växer via företagsförvärv

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Hemfosas tänkta kronprins tar över affärerna vid JLL

Tar över Capital Markets i Sverige efter Tom Lindahl.

Tillbaka till förstasidan