Comeback för bolagen på Almedalsveckan

När det återigen blivit dags för Almedalsveckan är den efter­längtad av många. När FV kollar läget med bolagen inför veckan framkommer att många kommer att vara på plats. I många fall med färre deltagare än innan pandemin satte stopp för två upp­lagor – men några sticker ut åt andra hållet.

Annons

Bolag, Antal

(Siffrorna är ungefärliga och inhämtade 15/6)

SBB (ink. dotterbolag): 55
Skanska: 50
Hemsö: 25
Svefa: 25
Fabege: 20
HSB: 15
NREP/Logicenters: 15
Revelop: 13
Obos: 13
Newsec: 13
JLL: 12
Magnolia: 12
Granitor: 12
Tango: 12
Byggvesta: 12
K2A: 11
Stenvalvet: 11
Wallenstam: 10
NCC: 10
Riksbyggen: 10
Sveafastigheter: 10
Bjurfors Näringsliv: 10
Vectura: 10
Alecta: 10
Vasakronan: 9
Brunswick: 9
Besqab: 9
Nordr: 8
Croisette: 8
Diös: 8
JM: 8
Angermann: 7
Jernhusen: 7
Ikano: 7
Humlegården: 7
Wästbygg: 7
Einar Mattsson: 6
Willhem: 6
Corem: 6
Atrium Ljungberg: 5
Castellum: 5
Areim: 5
Heimstaden: 5
Catena: 5

Tips: Vill ni uppdatera er siffra, eller saknas ert bolag – mejla till red@fastighetsvarlden.se

Visa faktaruta

(Artikeln publiceras ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden, i specialtidningen om samhällsfastigheter och Almedalsveckan som innehåller 88 sidor. Hela magasinet finns för gratis läsning här)

Den 3 april 2020 kom beskedet från arrangören av Almedalsveckan: sommarens arrangemang ställs in med hänvisning till det då fortfarande nya coronaviruset. Då var det bara cirka fem månader sedan det första fallet av viruset upptäcktes i kinesiska Wuhan, och hoppet fanns bland många att det som kom att utvecklas till en pandemi skulle vara över inom kort. I pressmeddelanden talades det om att i stället storsatsa på Almedalen 2021. Men pandemin bet sig som bekant fast i samhällskroppen, och storsatsningen blev till en Almedalsvecka i rejält bantad digital version.

Stort intresse
När vi i år, tack vare vaccin och därmed minskad smittspridning, kan se fram emot ett vanligt år med mängder av seminarier och event så är intresset stort. Över 800 arrangörer är anmälda till veckan som firade 50 år 2018. För Fastighetsvärldens del innebär det en fortsättning på vårt succéevent från 2019 med en heldag under måndagen den 4 juli.

Almedalsveckan är i grund och botten politikernas vecka. Därför sticker det i år ut att veckan, likt förra årets digitala variant, är kortad till fem dagar och att man därmed bryter traditionen att riksdagspartierna har en egen dag. Partiledarna får snällt dela på dagarna, förutom Socialdemokraterna och statsminister Magdalena Andersson som inleder veckan genom att tala på söndagskvällen, den 3 juni.

Kortare vecka
Från arrangörens sida hoppas man på att det tätare schemat kommer att ha förtjänster.

– Med en kortare vecka hoppas vi att Almedalsveckan blir ett intressantare evenemang för fler, genom att dagarna blir fylligare och mer innehållsrika, säger Jesper Skalberg Karlsson, ordförande i Almedalsrådet och regionråd (M).

När Fastighetsvärlden ringer till fastighetsbolagen för att undersöka hur man resonerar är det tydligt att de allra flesta fortsatt håller Almedalen högt som mötesplats. Jämfört med 2015, då FV senast sammanställde bolagens deltagande, är det mest återkommande att man skickar något färre i år. Det finns dock undantag.

Ett bolag med stark tradition av att satsa stort på Almedalen är Skanska, och i år är inget undantag. Bolaget lyfter fram valåret som en extra sporre att finnas på plats.

2015 var bolaget i topp med hela 65 representanter. Även i år finns man långt fram, om än med ett lägre deltagarantal i form av cirka 50.

– För oss är det viktigt att vara en del av det offentliga samtalet genom att dela våra insikter samt lyssna på andra för att sedan arbeta med hur vi formar våra samhällen, säger Jacob Birkeland, presskommunikatör på Skanska.

Visar upp projekt
Ett annat bolag som satsar på Almedalsveckan är Fabege. Bolaget skickar betydligt fler medarbetare än 2015 då man skickade nio. Nu är 20 Fabegeanställda på plats.

– Det är tre år sedan vi fick träffas på det här sättet. Det här är själva grundanledningen till att vi satsar så pass mycket som vi gör på det här. Vi vill absorbera samtidssignaler, vidga våra horisonter och få till intressanta samtal. Sedan vill vi berätta för folk vad vi håller på med, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef vid Fabege.

Bolaget har en egen punkt på dagordningen där man fokuserat på utvecklingen av Flemingsberg.

– Faktum är att det är på dagen tre år sedan, i samma lokal, som vi presenterade planerna. Nu ska vi berätta vad som hänt.

Generellt är känslan att många i branschen är taggade på årets Almedalsvecka, menar Johan Zachrisson.

– Kombinationen av valår och att det varit en pandemi gör att många vill finnas på plats. Det enda smolket är säkerhetsläget med Rysslands invasion av Ukraina. Men så länge Säpo tycker det är okej att våra politiker åker till Gotland så känns det okej att vara där, säger han.

Hur högt rankas Almedalen bland fastighetsbolagen, jämfört med till exempel Mipim? 
– Svårt att säga, jag tror att det här blir något av ett test där man känner av hur relevant det är och hur man kan utvecklas av att vara på plats.

Ett annat bolag som håller Almedalsveckan högt är Alecta.

– Det är häftigt för att det är ett så brett program och många bra seminarier. Almedalen är en väldigt viktig arena. Jag gillar att politik och näringsliv har en gemensam plats där man kan samverka och prata ihop sig. Det behövs för att skapa ett bättre samhälle, säger Lena Boberg, vd vid Alecta Fastigheter.

Rikshem stannar hemma
Ett stort bolag som helt valt att avstå från att delta i årets Almedalsvecka är Rikshem. Säkerhetsläget är dock inte förklaringen, utan går att hitta i osäkerhet kopplad till pandemin.

– Först och främst är det här ett budgetrelaterat beslut som togs i november förra året. Då var det mycket som var väldigt osäkert. Då valde vi att lägga en planering som var hållbar, säger Peter Skeppström, press- och pr-ansvarig på Rikshem.

Han öppnar dock dörren för att bolaget kan tänkas delta i framtiden.

– Vi har inte sagt nej utan har generellt haft en stor närvaro på Almedalsveckan. Nu har mycket varit trevande och frågande, och vi har gjort den här avvägningen. Utan att veta säkert finns nog möjlighet till deltagande nästa år. Det blir spännande att följa hur årets upplaga blir, säger Peter Skeppström.

Fastighetsvärlden arrangerar en heldag om samhällsfastigheter i Visby måndagen den 4 juli. Du hittar hela programmet här.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan