Daniel Gorosch, vd Colliers Sverige och Joakim Arvius, vd Pangea Sverige.

Colliers köper Pangea

Colliers förvärvar majoriteten av Pangea Property Partners och blir den marknadsledande fastighetsrådgivaren i Norden under Colliers varumärke. Det är den största affären på konsultmarknaden på flera år.

Genom affären får Colliers ett stark transaktionsgäng till sin verksamhet, vilket bolaget saknat i sin uppbyggnadsfas när bolaget har haft som mål att bli marknadsledande.

Colliers har kommit överens om att förvärva en majoritetsandel i Pangea , en av de ledande transaktionsrådgivarna i Sverige och i Norge. I samband med affären lanseras en ny nordisk organisation, Colliers Nordics.

Pangeas organisation kompletterar Colliers befintliga team i Sverige, Danmark samt i Finland. Efter förvärvet kommer Pangeas svenska verksamhet verka under Colliers varumärke och den norska verksamheten kommer etablera en ny Colliersägd verksamhet i Norge.

När affären är genomförd kommer Colliers i Norden bestå av fler än 550 experter, varav 80 inom Capital Markets.

–Kombinationen mellan Pangea och Colliers är en ”perfect match” inom vår strategi att bli den ledande fastighetsrådgivaren i Norden. Det är viktigt för oss att gå samman med en aktör som delar vår affärsfilosofi och kultur, säger Bård Bjølgerud, grundare och vd för Pangea, som nu får rollen som vd för Colliers i Norden.

Daniel Gorosch, nuvarande vd Colliers Sverige kommer att tillträda rollen som chief commercial officer, Colliers Nordics och Joakim Arvius, nuvarande vd Pangea Sverige, kommer ta över rollen som VD, Colliers Sverige.

Ledande befattningshavare inom Colliers Sverige och samtliga 14 partners i Pangea kommer att inneha ett betydande ägande i den nya nordiska verksamheten. Förvärvet är villkorat av norska Finansinspektionens godkännande.

Pangea var den mest framgångsrika säljrådgivaren under 2021, enligt Datschas sammanställning..

Pangea grundades 2009 och den svenska delen kom då från Lundberg & Partners som under ett decennium byggt sin verksamhet. De gick då samman med fastighetsteamet på SEB Enskilda och bildade det nya bolaget. Pangea besitter idag expertis inom Capital Markets, Debt Advisory samt Project Finance och bedriver sin verksamhet från sina kontor i Oslo och i Stockholm. I och med sammanslagningen blir Colliers Capital Markets marknadsledande i Norden med en marknadsandel på över 27% baserat på RCA-data för helåret 2021.

Den sammanslagna verksamheten inom Colliers Nordics kommer att ha ett komplett tjänsteerbjudande inom Capital Markets, Debt Advisory, Project Finance, Leasing, Occupier Services, Project Management, Valuation samt Research.

–Denna sammanslagning stärker våra positioner i Sverige och i Norge och etablerar tydligt Colliers som den dominerande aktören i Norden, säger Davoud Amel-Azizpour, vd för Colliers EMEA.

–Vi är glada över vårt nya partnerskap och möjligheten att ytterligare accelerera vår tillväxt i Norden, fortsätter Davoud.

Daniel Gorosch kommenterar affären:

–Genom förvärvet av Pangea tar vi nu ett jättekliv mot vår långsiktiga vision att vara den mest välansedda fastighetsrådgivaren. Pangea tillför en enorm erfarenhet och kunskap inom transaktionsrådgivning och med Colliers breda tjänsteutbud och internationella tyngd skapar vi nu tillsammans en kraftfull helhetslösning för våra kunders behov.

–I min nya roll som Chief Commercial Officer för Colliers Nordics ser jag fram emot att ytterligare vidareutveckla vår verksamhet med tillväxt och lönsamhet samt värdeskapande för våra kunder som främsta fokus, avslutar Daniel.

Joakim Arvius, nuvarande vd Pangea Sverige:

–Pangea har sedan starten haft en stark tillväxt i Norden och kombinationen av Pangea och Colliers passar perfekt ihop med vår strategi och ambition att bli den ledande fastighetsrådgivaren i Norden. Det var viktigt för oss att vi gick ihop med en organisation som delar vår affärsfilosofi och kultur, vilket Colliers gör, säger

–Den främsta positionen i Norden har varit öppen under en längre tid. Genom att kombinera våra verksamheter kommer vi att göra Colliers till det tydliga nummer ett, konstaterar Joakim Arvius.

Baker McKenzie var legal rådgivare till Colliers vid förvärvet av Pangea. Wistrand biträdde säljarna.

Läs mer:
Gorosch: ”Det är ett kliv upp i Champions league”
Åtta omskakande affärer med konsulter

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan