Med anor från 1900-talets inledning. FOTO: Fredrik Engström

Anrika cityfastigheten köps av Humlegården från Midroc

Det är en affär som varit omgiven av rykten om rekordnivå. FV bedömer att Humlegården betalar cirka 2,25 miljarder till Midroc för fastigheterna Landbyska verket 8–9. Det ger hela 190.000 kr/kvm – nytt prisrekord.

Det är klart med Midrocs försäljning av Landbyska verket 8 och Landbyska verket 9 i Stockholm, beläget mellan Stureplan och Humlegården.

Det är Humlegården Fastigheter som köper fastigheten, och det sker via en bolagsaffär, Tillträde sker under onsdagen, 18 december 2019.

Nordanö är rådgivare till Midroc i affären.

Parterna har kommit överens om att inte avslöja priset, tidigare har rykten på marknaden gjort gällande att nivån skulle hamna kring 170.000–200.000 kronor per kvadratmetern.

Fastighetsvärlden bedömer priset till 2,2–2,3 miljarder kronor, vilket ger 190.000 kr/kvm. Det är nytt rekord sett till kvadratmeterpriset, enligt Fastighetsvärldens statistik.

De två fastigheterna omfattar sammanlagt nästan 12.000 kvm, till allra största delen kontor. Byggnaderna är uppförda vid två olika tidpunkter, dels 1916 och dels 1981. Midroc har ägt fastigheterna sedan 1993 och löpande investerat i och utvecklat fastigheterna.

– Det har varit ett mycket stort intresse för fastigheterna. Vi säljer fantastiska fastigheter med ett oslagbart läge i centrala Stockholm. Försäljningsprocessen har skett i gott samarbete med Humlegården och vi är nöjda med affären, säger Peter Syrén, vd Midroc Properties, i en kommentar.

– Marknaden värderar den här typen av fastigheter högt i dag och det verkar vara rätt tillfälle i marknaden att sälja. Vi vill investera i nyproducerade och egenutvecklade fastigheter. Det finns många projekt i vår portfölj att investera i och vi tror också att det kan komma intressanta projekt att köpa framöver, säger Peter Syrén, vd Midroc Properties.

Det här var de enda kvarvarande förvaltningsfastigheterna i Stockholm för Midroc, som nu fokuserar förvaltningen till västra Skåne och där ökar man förvaltningsvolymen med nya och egenutvecklade fastigheter.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Tillbaka till förstasidan