Med anor från 1900-talets inledning. FOTO: Fredrik Engström

Anrika cityfastigheten köps av Humlegården från Midroc

Det är en affär som varit omgiven av rykten om rekordnivå. FV bedömer att Humlegården betalar cirka 2,25 miljarder till Midroc för fastigheterna Landbyska verket 8–9. Det ger hela 190.000 kr/kvm – nytt prisrekord.

Det är klart med Midrocs försäljning av Landbyska verket 8 och Landbyska verket 9 i Stockholm, beläget mellan Stureplan och Humlegården.

Det är Humlegården Fastigheter som köper fastigheten, och det sker via en bolagsaffär, Tillträde sker under onsdagen, 18 december 2019.

Nordanö är rådgivare till Midroc i affären.

Parterna har kommit överens om att inte avslöja priset, tidigare har rykten på marknaden gjort gällande att nivån skulle hamna kring 170.000–200.000 kronor per kvadratmetern.

Fastighetsvärlden bedömer priset till 2,2–2,3 miljarder kronor, vilket ger 190.000 kr/kvm. Det är nytt rekord sett till kvadratmeterpriset, enligt Fastighetsvärldens statistik.

De två fastigheterna omfattar sammanlagt nästan 12.000 kvm, till allra största delen kontor. Byggnaderna är uppförda vid två olika tidpunkter, dels 1916 och dels 1981. Midroc har ägt fastigheterna sedan 1993 och löpande investerat i och utvecklat fastigheterna.

– Det har varit ett mycket stort intresse för fastigheterna. Vi säljer fantastiska fastigheter med ett oslagbart läge i centrala Stockholm. Försäljningsprocessen har skett i gott samarbete med Humlegården och vi är nöjda med affären, säger Peter Syrén, vd Midroc Properties, i en kommentar.

– Marknaden värderar den här typen av fastigheter högt i dag och det verkar vara rätt tillfälle i marknaden att sälja. Vi vill investera i nyproducerade och egenutvecklade fastigheter. Det finns många projekt i vår portfölj att investera i och vi tror också att det kan komma intressanta projekt att köpa framöver, säger Peter Syrén, vd Midroc Properties.

Det här var de enda kvarvarande förvaltningsfastigheterna i Stockholm för Midroc, som nu fokuserar förvaltningen till västra Skåne och där ökar man förvaltningsvolymen med nya och egenutvecklade fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – sätter underleverantör i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan