Illustration: BSK Arkitekter, Elinder Sten, TMRW

Citycon utvecklar Jakobsbergs Centrum

Jakobsbergs Centrum ska förnyas och bli en trygg och trivsam stadskärna som lever över hela dygnet. Ett nytt kommunhus, nytt kulturhus, en aktiverad stadspark, nya butikskoncept och uppfräschade handelsstråk är några av delarna i Citycons vision för Jakobsbergs Centrum.

– Att kommunen har tagit beslut om att utreda en möjlig samlokalisering av sin verksamhet till Jakobsbergs centrum ger bra förutsättningar för en förnyelseresa. Vi vill samverka med kommunen så att centrum blir en mer trygg och trivsam, innehållsrik och aktiv mötesplats. Tillsammans kan vi säkerställa att utvecklingsresan blir både socialt och ekonomiskt hållbar för alla inblandade parter, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycon deltar i ett parallellt uppdrag om ett nytt kommunhus baserat på Järfälla kommuns lokal- och verksamhetsbeskrivning men har även tagit fram planer på att lyfta fler delar av centrum. Riddarparken har många goda kvalitéer men upplevs otillgänglig.

Citycon föreslår att gemensamt med fastighetsägaren Järfälla kommun ge parken ett nytt innehåll med fler aktiviteter. Ambitionen är att göra parken mer inbjudande och tillgänglig för kommuninvånare i alla åldrar.

– Tänk om vi kunde ha ett härligt kulturhus mitt i Jakobsberg vid Riddarparken där det skulle sjuda av aktiviteter för gamla som unga, och en mer öppen och inbjudande torgyta. Det behövs för att vi ska få ett levande centrum. Ett nytt kulturhus med bibliotek, café och fritidsgård skulle betyda mycket för Jakobsbergs identitet och öka attraktiviteten för Jakobsbergs Centrum som handelsplats, säger Veronica Palmgren.

Det är ett heltäckande förslag som tillvaratar och utvecklar den befintliga stadsmiljöns alla kvaliteter och möjligheter. Här ingår exempelvis en mer anpassad butiksmix med större betoning på service, restauranger och kaféer, uppgraderade livsmedelsbutiker, modernisering av gångstråken både inom- och utomhus, uppfräschning av parkeringshus och en bättre organisering av parkeringskapaciteten. För att levandegöra centrum på fler timmar av dygnet föreslås flera bostadskvarter som riktar sig till nya målgrupper.

– Som handlare är jag mycket glad över Citycons ambitioner att utveckla centrum. Det skapar möjligheter för fler handlare och servicegivare att etablera sig här. Handeln blomstrar på platser där det rör sig mycket människor. Genom att stärka Jakobsbergs Centrum stärker vi också handeln. Jag ser fram emot en ökad samverkan med kommunen för att tillsammans förnya centrum, säger Dag Klackenberg, bokhandlare i Jakobsbergs Centrum.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Liljeholmstorget lyfter med 70.000 kvm nytt

Citycon redo för stor investering som kommer att fördubbla ytan.

Får toppjobb vid Ramsbury

Rekryteras av Stefan Perssons fastighetsbolag. Lämnar konsultbolag. ”En duktig ledare”.

Öppnar padelhall i Uppsala – utmanar Zlatan

Hyr 2.000 kvm i handelsområdet.

Bygger ut huvudkontor – skapar nytt kvarter på Kungsholmen

Utökar med totalt 50.000 kvm. Se bilderna.

Bilder: Stockholmshems satsning på Södermalm

Ett av tre fastighetsbolag som byggstartat på gamla bussdepåplatsen i höstas

Hyr helt hus vid Stureplan

Hyr hela 5.500 kvm. Ny stor kontorsuthyrning i området.

Förvärvar kontor för 900 mkr

Slår till och köper fullt uthyrd fastighet i Helsingforsregionen.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Totalt bakslag för hajpad kedja – tvingas lägga ner fem

FV avslöjar. Slår igen i några av Stockholms absolut bästa lägen.

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Tillbaka till förstasidan