Citycon ser framåt tillsammans med CPPIB

Annons

Vill attrahera kända varumärken till Norden. Citycons köp av Kista Galleria möjliggjordes av delfinansiären Canada Pension Plan Investment Board, CPPIB. Samarbetet verkar ha utfallit till belåtenhet för när Fastighetsvärlden träffar Citycons VD, Marcel Kokkeel, under ICSC-konferensen i Stockholm säger han:

– CPPIB är inte här i Sverige för bara en deal utan de vill växa. För oss är de en perfekt partner för framtiden. Gör vi fler affärer så är det tillsammans med dem.

Han berättar dock att Citycon för tillfället inte är på jakt efter nya förvärv utan lägger sin energi på att locka nya varumärken till Kista Galleria.

– Stockholm är den snabbast växande staden i Europa. För investerarna är det här ingen nyhet men det är det för retailsidan. Antalet varumärken ligger i övriga Europa i snitt 45 procent högre än i de nordiska länderna.

Han fortsätter:

– Innan Kista var Liljeholmstorget vårt största köpcenter i Sverige. Vi älskar Liljeholmstorget men det räcker tyvärr inte för att locka de här internationella varumärkena. De ser inte land för land utan regioner och där är Kista en viktig pusselbit i vår ambition att bygga en nordisk plattform.

Citycon har lagt en utvecklingsplan för Kista Galleria där det första steget är att förbättra mixen av hyresgäster, utöka serviceutbudet främst genom att förbättra food courten men också genom att förbättra utbudet av matvarubutiker.

– Vi har två matvarubutiker i Kista Galleria idag men de är för små. Framöver vill vi se en liknande lösning som vi har i Liljeholmstorget där vi har integrerat en Ica-butik i köpcentret.

Fas två, vilken kan sjösättas inom tre år, är att bygga ut Gallerian på höjden och göra möjligt för butiker på takplanet.

Fas tre, vilken kan startas efter fem år, är att bättre integrera Kista Galleria med Kistas tåg- och busstation.

Även om Citycon för tillfället är på jakt efter förvärv i Sverige så vill de framöver fortsätta att växa och det är uteslutande åt storstadsregionerna de ser.

– Låt säga de fyra största städerna, med lite fantasi kanske de fem största. Vi är intresserade av både stora och mindre köpcentrum. Visst älskar vi det stora men också det lilla kan vara vackert rent vinstmässigt, vilket Liljeholmstorget visar.

Men att köpa gallerior i Sverige är ingen billig affär.

– Ur ett internationellt perspektiv anses priserna i främst Stockholm som dyra men Stockholm kan inte jämföras med till exempel Amsterdam eller Sevilla. I Stockholm köper man tillväxt, man köper premium. Många investerare knackar på dörren och vill man in så får man helt enkelt betala.

Fastighetsvärlden Idag 2013-04-08

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en stor enhet inom coworking lägger ner

Förhyrning på 4.000 kvm inom tullarna i Stockholm. Samma fastighetsägare drabbas igen – totalt 20.000 kvm.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Tillbaka till förstasidan