Citycon ser framåt tillsammans med CPPIB

Vill attrahera kända varumärken till Norden. Citycons köp av Kista Galleria möjliggjordes av delfinansiären Canada Pension Plan Investment Board, CPPIB. Samarbetet verkar ha utfallit till belåtenhet för när Fastighetsvärlden träffar Citycons VD, Marcel Kokkeel, under ICSC-konferensen i Stockholm säger han:

– CPPIB är inte här i Sverige för bara en deal utan de vill växa. För oss är de en perfekt partner för framtiden. Gör vi fler affärer så är det tillsammans med dem.

Han berättar dock att Citycon för tillfället inte är på jakt efter nya förvärv utan lägger sin energi på att locka nya varumärken till Kista Galleria.

– Stockholm är den snabbast växande staden i Europa. För investerarna är det här ingen nyhet men det är det för retailsidan. Antalet varumärken ligger i övriga Europa i snitt 45 procent högre än i de nordiska länderna.

Han fortsätter:

– Innan Kista var Liljeholmstorget vårt största köpcenter i Sverige. Vi älskar Liljeholmstorget men det räcker tyvärr inte för att locka de här internationella varumärkena. De ser inte land för land utan regioner och där är Kista en viktig pusselbit i vår ambition att bygga en nordisk plattform.

Citycon har lagt en utvecklingsplan för Kista Galleria där det första steget är att förbättra mixen av hyresgäster, utöka serviceutbudet främst genom att förbättra food courten men också genom att förbättra utbudet av matvarubutiker.

– Vi har två matvarubutiker i Kista Galleria idag men de är för små. Framöver vill vi se en liknande lösning som vi har i Liljeholmstorget där vi har integrerat en Ica-butik i köpcentret.

Fas två, vilken kan sjösättas inom tre år, är att bygga ut Gallerian på höjden och göra möjligt för butiker på takplanet.

Fas tre, vilken kan startas efter fem år, är att bättre integrera Kista Galleria med Kistas tåg- och busstation.

Även om Citycon för tillfället är på jakt efter förvärv i Sverige så vill de framöver fortsätta att växa och det är uteslutande åt storstadsregionerna de ser.

– Låt säga de fyra största städerna, med lite fantasi kanske de fem största. Vi är intresserade av både stora och mindre köpcentrum. Visst älskar vi det stora men också det lilla kan vara vackert rent vinstmässigt, vilket Liljeholmstorget visar.

Men att köpa gallerior i Sverige är ingen billig affär.

– Ur ett internationellt perspektiv anses priserna i främst Stockholm som dyra men Stockholm kan inte jämföras med till exempel Amsterdam eller Sevilla. I Stockholm köper man tillväxt, man köper premium. Många investerare knackar på dörren och vill man in så får man helt enkelt betala.

Fastighetsvärlden Idag 2013-04-08

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan