Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör på Citycon.

Citycon satsar på hotell och bostäder

Centrumspecialisten Citycon inleder en satsning på hotell och bostäder vid flera av sina köpcentrum. Först ut är omvandling av Stenungstorg, som ligger i Stenungsund, till en modern stadskärna med en blandning av hotell, bostadskvarter, handel och service.

Bolaget har anlitat Annordia för att hitta en operatör till det skärgårdsnära hotellet som planeras. Konceptet som duon presenterar innehåller ett hotell med 164 rum och där den totala lokalarean är 6.500 kvm.

– Vi och Annordia bedömer att det finns ett behov av ett modernt hotell i området, dels för turismen, dels för det stora näringslivet där den petrokemiska industrin är betydande, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör på Citycon till Fastighetsvärlden.

Läget är fantastiskt – som porten till den bohuslänska skärgården. Det Citycon nu vill skapa runt sitt köpcentrum är en stadsdel som är attraktiv dygnet runt. Hotellet hamnar direkt vid havet, i riktning mot den stora marinan. Hotellet ska, enligt idékonceptet, även innehålla restaurang, bar, gym och en wellness-avdelning med bubbelpool och bastu samt en takterrass.

På platsen för det blivande hotellet finns idag en byggnad som är tänkt att rivas. Planen är att det nya kvarteret även kommer att inrymma 80 bostäder, oklart vilken upplåtelseform, och parkeringsgarage.

Liljewall Arkitekter har ritat idékonceptet. Projektet ryms inom den byggrätt som Citycon har.

– Det blir en fantastisk förstärkning av stadslivet i Stenungstorg. Den kommande flytten av resecentrum till Stenungstorg gör området ännu mer attraktivt och skapar vidare förutsättningar för utveckling och förnyelse. Det är vår största satsning i närtid, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör på Citycon.

Utöver det nya kvarteret i den norra delen av Stenungstorg planerar Citycon även en utveckling av den södra delen med 180 havsnära lägenheter vid kulturparken. Där bearbetas detaljplanen efter ett samråd.  Där har Citycon tidigare presenterat en idé på ett högre bostadstorn.

Stenungsund är beläget vid en knutpunkt där väg 160 från öarna Orust och Tjörn ansluts till E6:an. Göteborg nås på cirka 40 minuter med bil eller tåg. 27 000 bor i kommunen idag och tillväxtplanwerna är höga. 8.000 personer finns i bostadskön i Stenungsund.

Citycon förvärvade Steningstorg 2006 från kommunägda Stenungsundshem efter en försäljningsprocess där 60 investerare visade intresse. Därefter har Citycon även tagit över lokaler som ägts av KF Fastigheter. Stenungstorgs centrum har en uthyrbar yta om 35.500 kvm, varav 22.000 kvm är butiksyta. Totalt finns 65 butiker.

Veronica Palmgren berättar för Fastighetsvärlden att Citycon smider planer för liknande satsning som den i Stenungsund på flera platser.

– Förutom satsningen i Stenungstorg, arbetar vi långsiktigt med att utveckla fler bostäder och hotell som en del av våra stadsutvecklingsprojekt i Sverige, Norge och Finland. En levande stad behöver en befolkning under alla delar av dygnet för att skapa trivsel och trygghet. Hotell och bostäder bidrar till allt detta.

I Citycons bestånd i det svenska huvudstadsområdet ingår Liljeholmstorget (där det finns bostadsplaner vid tunnelbanestationen), Kista galleria, Jakobsbergs centrum, Tumba centrum, Åkersberga centrum, Fruängen centrum och Högdalen centrum. I Västsverige äger Citycon utöver Stenungstorg även nya Mölndal Galleria.

Det planerade hotellet ligger vid gästhamnen. Det handlar om en byggnad i fem våningsplan. Illustrationer: Liljewall Arkitekter.
Hotellets restaurang får utsikt mot vattnet och den bohuslänska skärgården.
Det nya hotellet får 164 rum, enligt det koncept som Citycon och Annordia tagit fram.
Vyn från takterrassen.
Det nya hotell- och bostadskvarteret syns till höger. I bakgrunden finns Stenungsön och även bron till Tjörn.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan