Citycon satsar i Kista centrum

Kista Galleria fyller 45 år. Nu presenterar ägaren Citycon ett omfattande omvandlingsprojekt för hela Kistas centrumområde.

Omvandlingsprojektet är omfattande och kommer, till 2030, att resultera i 300 nya bostäder, nya torg och helt nya grönområden (10.000 kvm) på hustaken.

Citycon ska till 2030 expandera sitt fastighetsbestånd med 65.000 kvadratmeter i och omkring Kista Galleria. Av dessa är 37.000 kvm bostäder, 11.500 kvm hälsofastigheter, 4.500 kvm skola och 12.000 kvm parkering.

– Kista är en av Sveriges och Nordens viktigaste stadsdelar. Här möts näringsliv, innovation, mångkultur och vardagsliv i en världsunik mix på en plats som byggts utifrån dåtida stadsbyggnadsideal. För att tillvarata stadsdelens enorma framtidspotential  behöver vi därför injicera mer liv och aktivitet i de publika centrummiljöerna, och befolka platserna under fler timmar av dygnet. Genom att skapa bättre förutsättningar för liv och rörelse gör vi Kista till en än mer attraktiv stadsdel, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycons projekt är en av flera pågående satsningar i Kista och uppmuntras av Stockholms stad.

– Utvecklingen av området vid Kista Galleria är viktig både för den lokala tryggheten och för ett ännu mer attraktivt Kista, som ska locka framtidens talanger och storföretag. Tillsammans med både näringslivet och akademin har vi i Kista påbörjat Nordens största stadsutvecklingsprojekt – där över 20 miljarder kronor investeras i fastigheter och offentliga miljöer, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms Stad.

Bland de publika miljöer som Citycon vill samverka till att upprusta och aktivera finns Kista torg, Jan Stenbecks torg och Kista busstorg, som dagligen passeras av 56.000 resenärer och ett 20-tal busslinjer. Jan Stenbecks torg blir år 2025 hållplats för tvärbanans nya Helenelund-gren.

För att skapa en trevligare stadsmiljö omkring gallerian satsar Citycon även på nya grönområden. Fastigheternas tak ska omvandlas till 10.000 kvm grönskande ytor med växtarter hemmahörande på Järvafältet.

I två nya byggnader, direkt anslutna till gallerian, planeras centrumnära bostäder och lokaler för utbildnings- och hälsoaktörer. Målet är att skapa ett kluster för hälsoinrättningar och vårdföretag, i likhet med Cityconägda Vårdhuset i Liljeholmen. I direkt anslutning till Kista Galleria med dess 130 butiker förstärks – och uppgraderas – stadsdelens ursprungliga utformning som ABC-stad.

– Våra fastigheter i Kista är mer än kontors-, service- och bostadsytor. De bildar Järvaområdets viktigaste mötesplats. Det innebär ett stort ansvar för oss som fastighetsägare. Därför har vi över de senaste två åren investerat dryga 100 miljoner kronor i en modernisering av gallerian som del av den utvecklingsresa som nu fortsätter, säger Niko Paleovrachas, Commercial Director på Citycon.

Vision över Kista torg. Illustration: Campus Arkitekter.
Illustration: BSK Arkitekter.
Illustration: BSK Arkitekter.
Översiktsbild över Kista Centrum. Illustration: wec360.

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan