Citycon satsar i Kista centrum

Kista Galleria fyller 45 år. Nu presenterar ägaren Citycon ett omfattande omvandlingsprojekt för hela Kistas centrumområde.

Omvandlingsprojektet är omfattande och kommer, till 2030, att resultera i 300 nya bostäder, nya torg och helt nya grönområden (10.000 kvm) på hustaken.

Citycon ska till 2030 expandera sitt fastighetsbestånd med 65.000 kvadratmeter i och omkring Kista Galleria. Av dessa är 37.000 kvm bostäder, 11.500 kvm hälsofastigheter, 4.500 kvm skola och 12.000 kvm parkering.

– Kista är en av Sveriges och Nordens viktigaste stadsdelar. Här möts näringsliv, innovation, mångkultur och vardagsliv i en världsunik mix på en plats som byggts utifrån dåtida stadsbyggnadsideal. För att tillvarata stadsdelens enorma framtidspotential  behöver vi därför injicera mer liv och aktivitet i de publika centrummiljöerna, och befolka platserna under fler timmar av dygnet. Genom att skapa bättre förutsättningar för liv och rörelse gör vi Kista till en än mer attraktiv stadsdel, säger Veronica Palmgren, Urban Development Director på Citycon.

Citycons projekt är en av flera pågående satsningar i Kista och uppmuntras av Stockholms stad.

– Utvecklingen av området vid Kista Galleria är viktig både för den lokala tryggheten och för ett ännu mer attraktivt Kista, som ska locka framtidens talanger och storföretag. Tillsammans med både näringslivet och akademin har vi i Kista påbörjat Nordens största stadsutvecklingsprojekt – där över 20 miljarder kronor investeras i fastigheter och offentliga miljöer, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms Stad.

Bland de publika miljöer som Citycon vill samverka till att upprusta och aktivera finns Kista torg, Jan Stenbecks torg och Kista busstorg, som dagligen passeras av 56.000 resenärer och ett 20-tal busslinjer. Jan Stenbecks torg blir år 2025 hållplats för tvärbanans nya Helenelund-gren.

För att skapa en trevligare stadsmiljö omkring gallerian satsar Citycon även på nya grönområden. Fastigheternas tak ska omvandlas till 10.000 kvm grönskande ytor med växtarter hemmahörande på Järvafältet.

I två nya byggnader, direkt anslutna till gallerian, planeras centrumnära bostäder och lokaler för utbildnings- och hälsoaktörer. Målet är att skapa ett kluster för hälsoinrättningar och vårdföretag, i likhet med Cityconägda Vårdhuset i Liljeholmen. I direkt anslutning till Kista Galleria med dess 130 butiker förstärks – och uppgraderas – stadsdelens ursprungliga utformning som ABC-stad.

– Våra fastigheter i Kista är mer än kontors-, service- och bostadsytor. De bildar Järvaområdets viktigaste mötesplats. Det innebär ett stort ansvar för oss som fastighetsägare. Därför har vi över de senaste två åren investerat dryga 100 miljoner kronor i en modernisering av gallerian som del av den utvecklingsresa som nu fortsätter, säger Niko Paleovrachas, Commercial Director på Citycon.

Vision över Kista torg. Illustration: Campus Arkitekter.
Illustration: BSK Arkitekter.
Illustration: BSK Arkitekter.
Översiktsbild över Kista Centrum. Illustration: wec360.

Fler Nyheter från förstasidan

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Tillbaka till förstasidan