Henrica Ginström, COO vid Citycon. Foto: Mattias Hamren.

Citycon glada över nordisk styrka

Pressat på börsen, men optimistiska om framtiden. Citycon har en stark tro på stadsdelecentrumen – men vill minska handelsdelen. Läs även om hur pandemin slagit mot de olika länderna.

Citycon har liksom andra noterade köpcentrumbolag, och även hotellfastighetsbolag, fått en rejäl nedåtresa efter att pandemin tog ett grepp om samhället. Från i mitten av februari till i slutet av mars 2020 så rasade bolagets aktiekurs med 45 procent. Sedan dess har kursen långsamt återhämtat sig och är nu ner 18 procent jämfört med för ett år sedan.

När det finländska bolaget, med fastigheter i Finland, Sverige, Norge och Estland, redovisar sitt bokslut för 2020 så är det dock långtifrån en nattsvart läsning.

Hyresintäkterna har gått ner med 5,5 procent på jämförbart bestånd. Bolaget konstaterar att man fått i 96 procent av hyrorna.

– Överlag är våra resultat väldigt starka om vi jämför oss med likande bolaget på övriga europeiska marknader. Vi har haft ett bra år. Våra centrum innehåller bland annat en stor andel livsmedel, hälsa och kommunal service, och det har förstås varit bra även under pandemin, säger Henrica Ginström, COO vid Citycon till Fastighetsvärlden.

Hon konstaterar att bolagets siffror ser relativt lika ut i de fyra länderna när bolaget äger fastigheter.

– I Norge har det funnits mer regionala restriktioner som påverkat. Då har man stängt allt förutom för livsmedel och nödvändigheter. Våra fastigheter i Norge har även påverkats positivt av att gränsen till Sverige har varit stängd. Sverige och Finland har haft en ganska liknande utveckling, även om det i början var mer restriktioner i Finland, men på slutet har det varit ganska lika, säger Henrica Ginström.

– Många av våra tillgångar är lika köpcentrummed en stor del livsmedel. Och det har varit de starkaste under 2020.

Citycon konsterarar vidare att bolagets köpcentrum haft 12 procent färre besökare under pandemin, men att besökarna i snitt handlat 16 procent mer per köp.

– När folk kommer har de handlat mer. De kommer inte för att titta… Det är en tydlig trend.

Citycon har även signerat hyresavtal för 199.000 kvm under 2020, jämfört med 177.000 kvm under 2019. Hur stora hyresrabatter som bolaget gett är inte officiellt.

– Vi har i vissa fall kommit överens om en tidtabell när betalningar ska ske. I fler fall har vi även gått över från kvartals- till månadsbetalning av hyrorna. Jag kan även säg att vi har varit måna om att ta hand om de mindre företagarna, säger Henrica Ginström.

Hon konstaterar vidare att stödsystemen från ländernas regeringar är ganska lika, även om det i Norge finns ett större stöd för hyresgästerna.

Fastighetsvärlden: Ni sålde nyligen tre stadsdelscentrum i Sverige till NIam för 1,5 miljarder kronor. Vad var värderingen på dessa för två–tre år sedan?

–  Vi har endast sagt att vi sålt för en bit över den värdering som fanns i Q3-siffrorna. Mer kan jag inte säga.

Svenskt Fastighetsindex redovisade nyligen att handelsfastigheter hade minus 5 procent i värdeutveckling på handelsfastigheter. Citycon redovisar minus 3,5 procent.

Citycon driver allt mer projekt där ni kompletterar era fastigheter med annat. På längre sikt, hur vill ni att fördelningen mellan handel och övrigt ska se ut?

– Idag är ungefär 80 procent handel. På längre sikt vill vi att den siffran sak vara 60 procent. Det handlar om att tillföra bostäder, kontor och handel, ungefär som för de projektplaner som vi presenterat för Liljeholmstorget. Men det tar tid att driva planer och få byggrätter.

Är det aktuellt att sälja något mer? Eller köpa, eller är det fokus på projekt framöver?

– Vi ska lägga stor del av vår energi på projektutveckling. Men det är inte uteslutet att vi kan sälja något om en köpare kommer med rätt pris, säger Henrica Ginström.

Fler Nyheter från förstasidan

Adam Backström har gått ur tiden

Framgången med bostadsinvesteringar drev honom ur landet.

Jätten öppnar för ett högre affärstempo

Flera anledningar till förändringar.

Affärsanalys

Volymhandel till lågpris

Lukas Theander på Savills analyserar en affär med en handelsfastighet i Stockholmsområdet.

Bianca Ingrossos CAIA hyr av Humlegården nära Stureplan

Fick 30 lokalförslag. ”Vi hoppas locka många framtida talanger att jobba hos oss”.

Bröder oense: Fem fastigheter säljs på auktion

Fem flerfamiljshus auktioneras ut. FV berättar om beståndet.

Köper för hela 1,6 miljarder – nytt landmärke ingår

Ett känt och prisbelönt landmärke ingår i affären, liksom en utmanande fastighet.

Bastards erövrar landet – tar över efter McDonalds

Läs om vilka orter, fastigheter och fastighetsägare som är aktuella för snabbväxande Bastard Burgers. En av lokalerna finns mitt i Stockholm. Tagit över efter tre McDonalds.

Reser 9 miljarder kronor till "ständig" fond

Fokus på bostäder, samhällsfastigheter och logistik.

Aros dubblat försäljningen – siktar på börsen under Q2

”En rekordstark försäljning och ett väsentligt förbättrat resultat”.

C&W värvar tre efter tappet

Anställt tre nya medarbetare.

Hyr helt hus vid Odenplan

Tecknat hyreskontrakt om nästan 4.000 kvm. Savills bakom uthyrningen.

Nu vill han robotisera uthyrningsprocessen

Lämnar konsultbolag för egen satsning.

Köper för 720 mkr i Barkarby

Ny stor bostadsaffär.

Vann kamp om Synsam

Hyr ut 8.100 kvm. Köpte fastigheter från statliga Vasallen 2011.

Tillbaka till förstasidan