Högdalen Centrum i södra Stockholm har fått en ny ägare.

Citycon förvärvar ”Boultbee-köpcentrum”

Köper Högdalen Centrum för 200 miljoner. Finska köpcentrumbolaget Citycon förvärvar Högdalen Centrum i södra Stockholm från Centeni som kontrolleras av Royal Bank of Scotland, RBS. Köpeskillingen uppgår till 207,5 miljoner och Citycon bedömer direktavkastningen till 6,5 procent. Tenzing var rådgivare till säljaren.

Därmed tar Citycon över sju fastigheter, 14.100 kvadratmeter uthyrbar yta, varav 11.000 kvm handel. 39 hyresgäster finns idag i lokalerna. Den ekonomiska vakansgraden är 7,3 procent. Tillträde sker omedelbart och Citycon kommer att sköta förvaltningen i egen regi. – Högdalen har en fantastisk potential och vår vision är att utveckla centrumet. Det är ett strategiskt viktigt förvärv för vår expansion på den svenska marknaden, säger Ulf Attebrant, VD Citycon Sverige och berättar att han bedömer att det skulle vara möjligt att utöka handelsytorna med cirka 5.000 kvadratmeter. Högt på önskelistan står en livsmedelsbutik.

Försäljningsprocessen av Högdalen inleddes av den tidigare Boultbee ledningen i början av året och har slutförts nu när parterna kommit överens. Bakgrunden till beslutet om försäljningen är att Högdalen Centrum består av fler fastighetsägare, varför det ställs särskilda krav på samordning och projektledning för att utveckla centret. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Boultbee inte varit intresserat av något samarbete i området. Övriga större ägare vid Högdalen Centrum är KF Fastigheter och Kungsleden.

– Vi bedömer att Citycon är en utmärkt framtida ägare för Högdalen Centrum. De har en gedigen erfarenhet av att utveckla centrum och de är en lika delar långsiktig som aktiv ägare, säger Lars Söderqvist, styrelseordförande Centeni.

Han berättar för Fastighetsvärlden att Centeni om några veckor kommer att presentera ett åtgärdsprogram för de återstående nio köpcentrumen och att det berör bland annat det dagliga arbetet och hyresgästerna samt centrumens utveckling. På frågan om ytterligare försäljningar konstaterar Söderqvist att ägaren RBS har ”ett långsiktigt engagemang, men är öppna för affärsmöjligheter”.

Citycon är specialister på köpcentrum och handelsfastigheter. Totalt äger bolaget 36 köpcentrum och 46 andra detaljhandelsfastigheter, bland annat Liljeholmstorgets Galleria och Åkersberga Centrum. Ulf Attebrant vid Citycon har tidigare för Fastighetsvärlden uttryckt intresse för flera av de 10 köpcentrum i Stockholm som tidigare ägdes av Boultbee. Han konstaterar nu att det kan bli aktuellt med ytterligare förvärv redan innan sommaren, men från vem är oklart. Citycon har ett uttalat mål att växa i Sverige. Bolaget är noterat vid Helsingfors Fondbörs sedan 1988.

Citycons nya VD och koncernchef Marcel Kokkeel medverkar vid Fastighetsvärldens stora seminarium Köpcentrum & Butiker på Grand Hôtel i Stockholm den 7 september. Där medverkar även Lars Söderqvist. Se programmet här!

Fastighetsvärlden Idag 2011-05-31

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Nyfosa i affär för 2,1 miljarder

Förbereder försäljning av logistik till internationella aktörer.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

”Kan alla vinna på mat? Det är lite svårt”.

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Tillbaka till förstasidan