Högdalen Centrum i södra Stockholm har fått en ny ägare.

Citycon förvärvar ”Boultbee-köpcentrum”

Citycon förvärvar Högdalen Centrum i södra Stockholm från Centeni som kontrolleras av Royal Bank of Scotland, RBS. Köpeskillingen uppgår till 207,5 miljoner och Citycon bedömer direktavkastningen till 6,5 procent.

Tenzing var rådgivare till säljaren.

Därmed tar Citycon över sju fastigheter, 14.100 kvadratmeter uthyrbar yta, varav 11.000 kvm handel. 39 hyresgäster finns idag i lokalerna. Den ekonomiska vakansgraden är 7,3 procent. Tillträde sker omedelbart och Citycon kommer att sköta förvaltningen i egen regi.

– Högdalen har en fantastisk potential och vår vision är att utveckla centrumet. Det är ett strategiskt viktigt förvärv för vår expansion på den svenska marknaden, säger Ulf Attebrant, VD Citycon Sverige och berättar att han bedömer att det skulle vara möjligt att utöka handelsytorna med cirka 5.000 kvadratmeter. Högt på önskelistan står en livsmedelsbutik.

Försäljningsprocessen av Högdalen inleddes av den tidigare Boultbee ledningen i början av året och har slutförts nu när parterna kommit överens. Bakgrunden till beslutet om försäljningen är att Högdalen Centrum består av fler fastighetsägare, varför det ställs särskilda krav på samordning och projektledning för att utveckla centret. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Boultbee inte varit intresserat av något samarbete i området. Övriga större ägare vid Högdalen Centrum är KF Fastigheter och Kungsleden.

– Vi bedömer att Citycon är en utmärkt framtida ägare för Högdalen Centrum. De har en gedigen erfarenhet av att utveckla centrum och de är en lika delar långsiktig som aktiv ägare, säger Lars Söderqvist, styrelseordförande Centeni.

Han berättar för Fastighetsvärlden att Centeni om några veckor kommer att presentera ett åtgärdsprogram för de återstående nio köpcentrumen och att det berör bland annat det dagliga arbetet och hyresgästerna samt centrumens utveckling. På frågan om ytterligare försäljningar konstaterar Söderqvist att ägaren RBS har ”ett långsiktigt engagemang, men är öppna för affärsmöjligheter”.

Citycon är specialister på köpcentrum och handelsfastigheter. Totalt äger bolaget 36 köpcentrum och 46 andra detaljhandelsfastigheter, bland annat Liljeholmstorgets Galleria och Åkersberga Centrum. Ulf Attebrant vid Citycon har tidigare för Fastighetsvärlden uttryckt intresse för flera av de 10 köpcentrum i Stockholm som tidigare ägdes av Boultbee. Han konstaterar nu att det kan bli aktuellt med ytterligare förvärv redan innan sommaren, men från vem är oklart. Citycon har ett uttalat mål att växa i Sverige. Bolaget är noterat vid Helsingfors Fondbörs sedan 1988.

Citycons nya VD och koncernchef Marcel Kokkeel medverkar vid Fastighetsvärldens stora seminarium Köpcentrum & Butiker på Grand Hôtel i Stockholm den 7 september. Där medverkar även Lars Söderqvist. Se programmet här!

Fastighetsvärlden Idag 2011-05-31

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan