Högdalen Centrum i södra Stockholm har fått en ny ägare.

Citycon förvärvar ”Boultbee-köpcentrum”

Citycon förvärvar Högdalen Centrum i södra Stockholm från Centeni som kontrolleras av Royal Bank of Scotland, RBS. Köpeskillingen uppgår till 207,5 miljoner och Citycon bedömer direktavkastningen till 6,5 procent.

Tenzing var rådgivare till säljaren.

Därmed tar Citycon över sju fastigheter, 14.100 kvadratmeter uthyrbar yta, varav 11.000 kvm handel. 39 hyresgäster finns idag i lokalerna. Den ekonomiska vakansgraden är 7,3 procent. Tillträde sker omedelbart och Citycon kommer att sköta förvaltningen i egen regi.

– Högdalen har en fantastisk potential och vår vision är att utveckla centrumet. Det är ett strategiskt viktigt förvärv för vår expansion på den svenska marknaden, säger Ulf Attebrant, VD Citycon Sverige och berättar att han bedömer att det skulle vara möjligt att utöka handelsytorna med cirka 5.000 kvadratmeter. Högt på önskelistan står en livsmedelsbutik.

Försäljningsprocessen av Högdalen inleddes av den tidigare Boultbee ledningen i början av året och har slutförts nu när parterna kommit överens. Bakgrunden till beslutet om försäljningen är att Högdalen Centrum består av fler fastighetsägare, varför det ställs särskilda krav på samordning och projektledning för att utveckla centret. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Boultbee inte varit intresserat av något samarbete i området. Övriga större ägare vid Högdalen Centrum är KF Fastigheter och Kungsleden.

– Vi bedömer att Citycon är en utmärkt framtida ägare för Högdalen Centrum. De har en gedigen erfarenhet av att utveckla centrum och de är en lika delar långsiktig som aktiv ägare, säger Lars Söderqvist, styrelseordförande Centeni.

Han berättar för Fastighetsvärlden att Centeni om några veckor kommer att presentera ett åtgärdsprogram för de återstående nio köpcentrumen och att det berör bland annat det dagliga arbetet och hyresgästerna samt centrumens utveckling. På frågan om ytterligare försäljningar konstaterar Söderqvist att ägaren RBS har ”ett långsiktigt engagemang, men är öppna för affärsmöjligheter”.

Citycon är specialister på köpcentrum och handelsfastigheter. Totalt äger bolaget 36 köpcentrum och 46 andra detaljhandelsfastigheter, bland annat Liljeholmstorgets Galleria och Åkersberga Centrum. Ulf Attebrant vid Citycon har tidigare för Fastighetsvärlden uttryckt intresse för flera av de 10 köpcentrum i Stockholm som tidigare ägdes av Boultbee. Han konstaterar nu att det kan bli aktuellt med ytterligare förvärv redan innan sommaren, men från vem är oklart. Citycon har ett uttalat mål att växa i Sverige. Bolaget är noterat vid Helsingfors Fondbörs sedan 1988.

Citycons nya VD och koncernchef Marcel Kokkeel medverkar vid Fastighetsvärldens stora seminarium Köpcentrum & Butiker på Grand Hôtel i Stockholm den 7 september. Där medverkar även Lars Söderqvist. Se programmet här!

Fastighetsvärlden Idag 2011-05-31

Fler Nyheter från förstasidan

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

Tillbaka till förstasidan