Christian Hermelin.

Christian Hermelin slutar som vd under 2019

Efter nära 25 år på Fabege, varav de senaste 12 åren som vd och koncernchef, har Christian Hermelin informerat Fabeges styrelse om att han har beslutat att lämna bolaget.
– Jag känner att det är en bra tid för att sluta. Och jag ser fram emot att jobba med min bror Gustaf, vi har aldrig jobbat tillsammans på riktigt, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

För att säkerställa en smidig succession har Christian Hermelin, som är 54 år, accepterat att kvarstå som vd till dess en efterträdare har tillträtt. Styrelsen kommer nu att initiera en rekryteringsprocess, och målet är att presentera en ny vd inom tre till nio månader.

– Christian Hermelin har genom sitt starka engagemang, sitt ledarskap och sin goda branschkännedom navigerat Fabege genom den globala finanskrisen samtidigt som han har utvecklat en tydlig och framgångsrik strategi som har stärkt Fabeges position. Christian lämnar ett starkt och stabilt fastighetsbolag med robust finansiell ställning. På styrelsens vägnar vill jag rikta ett varmt tack till Christian för hans värdefulla bidrag till Fabege under alla dessa år, säger Jan Litborn, styrelseordförande i Fabege.

Christian Hermelin själv:

– Det har varit en inspirerande resa med Fabege och alla dessa fantastiska medarbetare. Det har länge varit en målsättning för mig att få jobba ihop med min bror Gustaf och nu får jag både den möjligheten och att helt fokusera på stadsutveckling som jag verkligen brinner för. Till dess att en ny Vd är på plats kommer jag att satsa helhjärtat på att Fabeges framgångsrika resa fortsätter.

Brodern Gustaf Hermelin var tidigare vd för Klövern där han även var stor ägare. Därefter blev han vd för Catena där han nu är styrelseordförande.

Det är 30 år sedan bröderna Gustaf och Christian jobbade ihop på allvar. Det är den välkända historien hur Gustaf lyckades vända runt en omställd fastighet i norrländska Bastuträsk.

– Det var mest Gustaf som jobbade med det. Jag bara hjälpte till lite, jag hade inte ens pluggat klart då. Men det gick så bra att vi bestämde oss för att syssla med fastighetsutveckling i Stockholm istället. Men krisen 1990 kom emellan och det blev inte riktigt så, och det kom andra utmaningar istället. Nu nu, nästan 30 år senare, tror vi att det finns en bra möjlighet, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

På vilket sätt bröderna ska jobba med stadsutveckling är för tidigt att säga, konstaterar Christian Hermelin. Gärna som rådgivare men med en ägarandel. Fokus kommer troligen att vara Stockholmsområdet.

Fabeges fastighetsvärde är cirka 65 miljarder, vilket gör bolaget till ett av de allra största i Sverige. Bolaget har under de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för de framgångsrika uthyrningarna i Arenastaden, till bland annat Vattenfall, Telia och SEB. Framöver har bolaget planer för en intressant storsatsning i södra Stockholmsområdet, i Flemingsberg.

– Utvecklingen av Arenastaden har gått snabbare än vi tänkt oss. Men efter att vi hittat nya utvecklingsplaner där har vi nog nu ändå inte hunnit mer än ungefär halvvägs än vad vi tänkt oss. Det har varit väldigt intressant att få jobba med Arenstaden. Det tillsammans med den laganda som vi skapat inom företaget är nog det jag är mest stolt över, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Styrelseuppdrag lockar honom inte:

– Nej, jag vill komma närmare action.

På Christian Hermelins cv sedan tidigare finns förvaltningsjobb Nacka Strand Förvaltnings AB, regionansvarig Oskarsborg och projektledare Fastighets AB Storheden.

Christian Hermelin blev vd vid Fabege 1 januari 2007 (som 42-åring) efter att Erik Paulsson lämnat vd-stolen för att istället bli arbetande vice ordförande, vilket kort senare ändrades till arbetande ordförande. Hermelin var då chef för avdelningen projekt & utveckling, och han ingick i koncernledningen. Erik Paulsson lämnade styrelsen i Fabege våren 2018.

Fabeges VD Christian Hermelin på platsen för Mall of Scandinavia och Friends Arena i oktober 2008. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan