Christian Hermelin.

Christian Hermelin slutar som vd under 2019

Efter nära 25 år på Fabege, varav de senaste 12 åren som vd och koncernchef, har Christian Hermelin informerat Fabeges styrelse om att han har beslutat att lämna bolaget.
– Jag känner att det är en bra tid för att sluta. Och jag ser fram emot att jobba med min bror Gustaf, vi har aldrig jobbat tillsammans på riktigt, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

För att säkerställa en smidig succession har Christian Hermelin, som är 54 år, accepterat att kvarstå som vd till dess en efterträdare har tillträtt. Styrelsen kommer nu att initiera en rekryteringsprocess, och målet är att presentera en ny vd inom tre till nio månader.

– Christian Hermelin har genom sitt starka engagemang, sitt ledarskap och sin goda branschkännedom navigerat Fabege genom den globala finanskrisen samtidigt som han har utvecklat en tydlig och framgångsrik strategi som har stärkt Fabeges position. Christian lämnar ett starkt och stabilt fastighetsbolag med robust finansiell ställning. På styrelsens vägnar vill jag rikta ett varmt tack till Christian för hans värdefulla bidrag till Fabege under alla dessa år, säger Jan Litborn, styrelseordförande i Fabege.

Christian Hermelin själv:

– Det har varit en inspirerande resa med Fabege och alla dessa fantastiska medarbetare. Det har länge varit en målsättning för mig att få jobba ihop med min bror Gustaf och nu får jag både den möjligheten och att helt fokusera på stadsutveckling som jag verkligen brinner för. Till dess att en ny Vd är på plats kommer jag att satsa helhjärtat på att Fabeges framgångsrika resa fortsätter.

Brodern Gustaf Hermelin var tidigare vd för Klövern där han även var stor ägare. Därefter blev han vd för Catena där han nu är styrelseordförande.

Det är 30 år sedan bröderna Gustaf och Christian jobbade ihop på allvar. Det är den välkända historien hur Gustaf lyckades vända runt en omställd fastighet i norrländska Bastuträsk.

– Det var mest Gustaf som jobbade med det. Jag bara hjälpte till lite, jag hade inte ens pluggat klart då. Men det gick så bra att vi bestämde oss för att syssla med fastighetsutveckling i Stockholm istället. Men krisen 1990 kom emellan och det blev inte riktigt så, och det kom andra utmaningar istället. Nu nu, nästan 30 år senare, tror vi att det finns en bra möjlighet, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

På vilket sätt bröderna ska jobba med stadsutveckling är för tidigt att säga, konstaterar Christian Hermelin. Gärna som rådgivare men med en ägarandel. Fokus kommer troligen att vara Stockholmsområdet.

Fabeges fastighetsvärde är cirka 65 miljarder, vilket gör bolaget till ett av de allra största i Sverige. Bolaget har under de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för de framgångsrika uthyrningarna i Arenastaden, till bland annat Vattenfall, Telia och SEB. Framöver har bolaget planer för en intressant storsatsning i södra Stockholmsområdet, i Flemingsberg.

– Utvecklingen av Arenastaden har gått snabbare än vi tänkt oss. Men efter att vi hittat nya utvecklingsplaner där har vi nog nu ändå inte hunnit mer än ungefär halvvägs än vad vi tänkt oss. Det har varit väldigt intressant att få jobba med Arenstaden. Det tillsammans med den laganda som vi skapat inom företaget är nog det jag är mest stolt över, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Styrelseuppdrag lockar honom inte:

– Nej, jag vill komma närmare action.

På Christian Hermelins cv sedan tidigare finns förvaltningsjobb Nacka Strand Förvaltnings AB, regionansvarig Oskarsborg och projektledare Fastighets AB Storheden.

Christian Hermelin blev vd vid Fabege 1 januari 2007 (som 42-åring) efter att Erik Paulsson lämnat vd-stolen för att istället bli arbetande vice ordförande, vilket kort senare ändrades till arbetande ordförande. Hermelin var då chef för avdelningen projekt & utveckling, och han ingick i koncernledningen. Erik Paulsson lämnade styrelsen i Fabege våren 2018.

Fabeges VD Christian Hermelin på platsen för Mall of Scandinavia och Friends Arena i oktober 2008. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Starkt från Vasakronan – men ingen utdelning

188-miljardersbolaget visar nyckeltalen för 2022. Fastighetsvärdena skrevs ner under fjärde kvartalet.

Årets lokalkonsult 2022

Den meriterade juryn har korat en vinnare.

Två har hittat nya hem i Bromma –  totalt 16.000 kvm

Två stora hyresavtal är klara när planer på stor stadsutveckling är på gång.

Intar vad som kan bli stans häftigaste takbar

Fantastisk utsikt över Stockholm.

Lämnar Skanska efter 20 år  – får toppjobb vid Humlegården

Blir fastighets- och uthyrningschef.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Tillbaka till förstasidan