Christian Hermelin.

Christian Hermelin slutar som vd under 2019

Efter nära 25 år på Fabege, varav de senaste 12 åren som vd och koncernchef, har Christian Hermelin informerat Fabeges styrelse om att han har beslutat att lämna bolaget.
– Jag känner att det är en bra tid för att sluta. Och jag ser fram emot att jobba med min bror Gustaf, vi har aldrig jobbat tillsammans på riktigt, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Annons

För att säkerställa en smidig succession har Christian Hermelin, som är 54 år, accepterat att kvarstå som vd till dess en efterträdare har tillträtt. Styrelsen kommer nu att initiera en rekryteringsprocess, och målet är att presentera en ny vd inom tre till nio månader.

– Christian Hermelin har genom sitt starka engagemang, sitt ledarskap och sin goda branschkännedom navigerat Fabege genom den globala finanskrisen samtidigt som han har utvecklat en tydlig och framgångsrik strategi som har stärkt Fabeges position. Christian lämnar ett starkt och stabilt fastighetsbolag med robust finansiell ställning. På styrelsens vägnar vill jag rikta ett varmt tack till Christian för hans värdefulla bidrag till Fabege under alla dessa år, säger Jan Litborn, styrelseordförande i Fabege.

Christian Hermelin själv:

– Det har varit en inspirerande resa med Fabege och alla dessa fantastiska medarbetare. Det har länge varit en målsättning för mig att få jobba ihop med min bror Gustaf och nu får jag både den möjligheten och att helt fokusera på stadsutveckling som jag verkligen brinner för. Till dess att en ny Vd är på plats kommer jag att satsa helhjärtat på att Fabeges framgångsrika resa fortsätter.

Brodern Gustaf Hermelin var tidigare vd för Klövern där han även var stor ägare. Därefter blev han vd för Catena där han nu är styrelseordförande.

Det är 30 år sedan bröderna Gustaf och Christian jobbade ihop på allvar. Det är den välkända historien hur Gustaf lyckades vända runt en omställd fastighet i norrländska Bastuträsk.

– Det var mest Gustaf som jobbade med det. Jag bara hjälpte till lite, jag hade inte ens pluggat klart då. Men det gick så bra att vi bestämde oss för att syssla med fastighetsutveckling i Stockholm istället. Men krisen 1990 kom emellan och det blev inte riktigt så, och det kom andra utmaningar istället. Nu nu, nästan 30 år senare, tror vi att det finns en bra möjlighet, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

På vilket sätt bröderna ska jobba med stadsutveckling är för tidigt att säga, konstaterar Christian Hermelin. Gärna som rådgivare men med en ägarandel. Fokus kommer troligen att vara Stockholmsområdet.

Fabeges fastighetsvärde är cirka 65 miljarder, vilket gör bolaget till ett av de allra största i Sverige. Bolaget har under de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för de framgångsrika uthyrningarna i Arenastaden, till bland annat Vattenfall, Telia och SEB. Framöver har bolaget planer för en intressant storsatsning i södra Stockholmsområdet, i Flemingsberg.

– Utvecklingen av Arenastaden har gått snabbare än vi tänkt oss. Men efter att vi hittat nya utvecklingsplaner där har vi nog nu ändå inte hunnit mer än ungefär halvvägs än vad vi tänkt oss. Det har varit väldigt intressant att få jobba med Arenstaden. Det tillsammans med den laganda som vi skapat inom företaget är nog det jag är mest stolt över, säger Christian Hermelin till Fastighetsvärlden.

Styrelseuppdrag lockar honom inte:

– Nej, jag vill komma närmare action.

På Christian Hermelins cv sedan tidigare finns förvaltningsjobb Nacka Strand Förvaltnings AB, regionansvarig Oskarsborg och projektledare Fastighets AB Storheden.

Christian Hermelin blev vd vid Fabege 1 januari 2007 (som 42-åring) efter att Erik Paulsson lämnat vd-stolen för att istället bli arbetande vice ordförande, vilket kort senare ändrades till arbetande ordförande. Hermelin var då chef för avdelningen projekt & utveckling, och han ingick i koncernledningen. Erik Paulsson lämnade styrelsen i Fabege våren 2018.

Fabeges VD Christian Hermelin på platsen för Mall of Scandinavia och Friends Arena i oktober 2008. Foto: Mikael Sjöberg/Fastighetsvärlden

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan