Christer Gardell storägare i Mofast efter försäljning

Mälardalens Omsorgsfastigheter (Mofast) har via dotterbolag tecknat avtal om förvärv av fyra flerbostadsfastigheter i Uppsala och Örebro. I och med förvärvet blir RPlim Fastighets AB, och dess indirekta ägare, finansmannen Christer Gardell tredje största ägare i Mofast.

Förvärvet gäller fastigheterna Luthagen 48:1 och 49:2 i centrala Uppsala samt Hampan 1 och 15 i centrala Örebro.

Förvärvet sker till ett överenskommet fastighetsvärde om 265 miljoner kronor emissionskursen har satts till 99,44 kronor vilket är genomsnittskursen under de sista 5 bankdagarna före avtalets ingående.

Säljarna är i huvudsak Anders Ivarsson Aktiebolag, som ägs av familjen Ivarsson, som är stora fastighetsägare i Örebro och Södertälje och sedan tidigare är aktieägare i Mofast samt RPlim Fastighets AB, och indirekt dess ägare Christer Gardell, som efter transaktionen kommer vara Mofast tredje största ägare med en ägarandel om cirka 7 procent.

Anders Ivarsson Aktiebolag äger efter transaktionen cirka 10 procent av bolaget.

Förvärvet sker genom att större delen av likviden erläggs genom en riktad nyemission i enlighet med ett bemyndigande beslutat på Mofast årsstämma i april.

Fastigheterna är utpräglade flerbostadsfastigheter med mindre inslag av omsorgslokaler. Fastigheterna omfattar en total yta om 9.088 kvm med ett driftnetto om cirka 8,9 miljoner kronor per år.

– Vi tror på Mofast och deras strategi och ser långsiktigt på ägandet i bolaget, säger Lars Gunnar Schultz ordförande i RPlim, i en kommentar.

I och med förvärvet kommer Mofast majoritetsägare även att erbjuda RPlim Fastighets AB en styrelseplats vid nästa årsstämma och fram till dess en adjungerad styrelseplats.

Platsen kommer tills vidare att intas av Malcolm Lidbeck. Malcolm inledde sin karriär på Mannheimer Swartling Advokatbyrå och har därefter lång erfarenhet från aktivt arbete i flertalet företag, såsom Filippa K och Acne Group där han var delägare och styrelseledamot. Malcolm är för närvarande i ledningsgruppen på Synsam Group.

– Jag ser fram emot att vara med på Mofast resa och hoppas kunna bidra med min bakgrund från snabbväxande konsumentinriktade företag, säger Malcolm i en kommentar.

Tillträdet är planerat till den 30 september 2021.

– Vi är nöjda med förvärvet av fastigheterna och dess centrala läge i Uppsala och Örebro. I och med förvärvet passerar Mofast 2 miljarder kronor i fastighetsvärde, säger Mathias Bjerkelius, vd Mofast.

– Vi har identifierat möjligheter till standardhöjande renoveringar i lägenheterna vid omflyttningar samt utveckling av nya lägenheter i samtliga fastigheter. Framtagandet av dom dolda värdena kommer påbörjas i samband med tillträdet i september. Med förvärvet ökar andelen bostäder i Mofast portfölj vilket driver den långsiktiga strategin om tillväxt samt den beslutade portföljstrategin. Att familjen Ivarsson och RPlim Fastighets AB väljer att öka sitt innehav i Mofast via denna affär ser vi som ett kvitto på att bolaget är på rätt väg och att dom ser långsiktigt på sitt engagemang och ägande i bolaget.

Mofast är noterat på Spotlight och äger och förvaltar samhällsfastigheter. Portföljen omfattar, innan affären, 84.000 kvadratmeter fördelat på 75 fastigheter till ett sammanlagt värde av cirka 1,87 miljarder kronor.

Mofast aktie är strax efter klockan 15 på tisdagen upp 7,36 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan