Christer Gardell storägare i Mofast efter försäljning

Mälardalens Omsorgsfastigheter (Mofast) har via dotterbolag tecknat avtal om förvärv av fyra flerbostadsfastigheter i Uppsala och Örebro. I och med förvärvet blir RPlim Fastighets AB, och dess indirekta ägare, finansmannen Christer Gardell tredje största ägare i Mofast.

Förvärvet gäller fastigheterna Luthagen 48:1 och 49:2 i centrala Uppsala samt Hampan 1 och 15 i centrala Örebro.

Förvärvet sker till ett överenskommet fastighetsvärde om 265 miljoner kronor emissionskursen har satts till 99,44 kronor vilket är genomsnittskursen under de sista 5 bankdagarna före avtalets ingående.

Säljarna är i huvudsak Anders Ivarsson Aktiebolag, som ägs av familjen Ivarsson, som är stora fastighetsägare i Örebro och Södertälje och sedan tidigare är aktieägare i Mofast samt RPlim Fastighets AB, och indirekt dess ägare Christer Gardell, som efter transaktionen kommer vara Mofast tredje största ägare med en ägarandel om cirka 7 procent.

Anders Ivarsson Aktiebolag äger efter transaktionen cirka 10 procent av bolaget.

Förvärvet sker genom att större delen av likviden erläggs genom en riktad nyemission i enlighet med ett bemyndigande beslutat på Mofast årsstämma i april.

Fastigheterna är utpräglade flerbostadsfastigheter med mindre inslag av omsorgslokaler. Fastigheterna omfattar en total yta om 9.088 kvm med ett driftnetto om cirka 8,9 miljoner kronor per år.

– Vi tror på Mofast och deras strategi och ser långsiktigt på ägandet i bolaget, säger Lars Gunnar Schultz ordförande i RPlim, i en kommentar.

I och med förvärvet kommer Mofast majoritetsägare även att erbjuda RPlim Fastighets AB en styrelseplats vid nästa årsstämma och fram till dess en adjungerad styrelseplats.

Platsen kommer tills vidare att intas av Malcolm Lidbeck. Malcolm inledde sin karriär på Mannheimer Swartling Advokatbyrå och har därefter lång erfarenhet från aktivt arbete i flertalet företag, såsom Filippa K och Acne Group där han var delägare och styrelseledamot. Malcolm är för närvarande i ledningsgruppen på Synsam Group.

– Jag ser fram emot att vara med på Mofast resa och hoppas kunna bidra med min bakgrund från snabbväxande konsumentinriktade företag, säger Malcolm i en kommentar.

Tillträdet är planerat till den 30 september 2021.

– Vi är nöjda med förvärvet av fastigheterna och dess centrala läge i Uppsala och Örebro. I och med förvärvet passerar Mofast 2 miljarder kronor i fastighetsvärde, säger Mathias Bjerkelius, vd Mofast.

– Vi har identifierat möjligheter till standardhöjande renoveringar i lägenheterna vid omflyttningar samt utveckling av nya lägenheter i samtliga fastigheter. Framtagandet av dom dolda värdena kommer påbörjas i samband med tillträdet i september. Med förvärvet ökar andelen bostäder i Mofast portfölj vilket driver den långsiktiga strategin om tillväxt samt den beslutade portföljstrategin. Att familjen Ivarsson och RPlim Fastighets AB väljer att öka sitt innehav i Mofast via denna affär ser vi som ett kvitto på att bolaget är på rätt väg och att dom ser långsiktigt på sitt engagemang och ägande i bolaget.

Mofast är noterat på Spotlight och äger och förvaltar samhällsfastigheter. Portföljen omfattar, innan affären, 84.000 kvadratmeter fördelat på 75 fastigheter till ett sammanlagt värde av cirka 1,87 miljarder kronor.

Mofast aktie är strax efter klockan 15 på tisdagen upp 7,36 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag i nytt ishallsprojekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

AH tvekar om framtiden för central fastighet

Yta om 3.200 kvm vakant i centrala Stockholm: ”Håller alla spår öppna.

Köper Eons andra försäljning

Gör ytterligare en affär inför storflytten.

Tecknar för våning 34

Kontorshuset Citygate blir Nordens högsta med 36 våningar. Nu är det klart vem som hyr våning 34.

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busig kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Tillbaka till förstasidan