Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland

Cementa får fortsätta bryta kalk på Gotland i ytterligare fyra år. Det står klart efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Annons

Sammanfattning

Den 6 juli 2021 briserade cementkrisen då Mark- och miljööverdomstolen meddelade att de avvisade Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Det akuta läget undanröjdes temporärt av en tillfällig lagstiftning som gav Cementa ett förlängt tillstånd till årsskiftet 2022/2023. Nu har Mark- och miljödomstolen meddelat att man godkänner Cementas nya ansökan om att få fortsätta bryta kalksten i Slite på Gotland i ytterligare fyra år.

Visa faktaruta

– Vi stod inför en allvarlig cementkris som skulle drabbat alla som jobbar i betongbranschen. Krisen skulle även strypt den svenska samhällsekonomin för utan cement och betong stannar bostads- och infrastrukturbyggandet i landet. Mark- och miljödomstolens beslut att godkänna Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland är positivt för landet, säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong i en kommentar till domen.

Idag används runt 2,9 miljoner ton cement i Sverige varje år. Bara i Slite produceras upp emot 75 procent av denna cement.

– Det är inte möjligt att på kort tid ställa om till import av cement för att kunna täcka produktionsbortfallet från Slite. Tillgången på cement i vårt närområde är starkt begränsad. Risken är då att vi tvingas handla från auktoritära länder som Kina och Turkiet. Det är helt fel väg att gå, säger Malin Löfsjögård.

Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige:

– Dagens besked är mycket glädjande för oss, våra medarbetare, och för hela Sveriges bygg- och anläggningssektor. Beskedet ger viss arbetsro och tryggar cementförsörjningen under den tid det tar att få långsiktiga förutsättningar på plats för verksamheten. Det ger oss också utrymme att med kraft fortsatta arbetet med den omfattande klimatinvestering i en fullskalig CCS-anläggning som pågår i Slite.

Det fyraåriga tillståndet fungerar som en brygga till dess att ett långsiktigt tillstånd finns på plats.

Cementa arbetar sedan sommaren 2021 parallellt med en ansökan om ett längre täkttillstånd, som ska gälla i omkring 30 år och säkerställa långsiktiga förutsättningar för en trygg cementförsörjning. Cementa planerar att lämna in den ansökan under 2023.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Hållbarhetsregleringar kommer och går – men värdet består

Start för den nya artikelserien ”Hållbarhetsarbete i praktiken”.

Ökad konkurrens och konsolidering av ytor

Investerare står inför utmaningen att hitta en balans mellan risk och avkastning.

Pembroke vill bygga 7.000 kvm i CBD

Omfattande expansionsprojekt på gång mitt i centrala Stockholm.

Tvärnit för förskolor

Ställer in fyra av fem byggen. Lägger ner 16. Flera städer drar i handbromsen.

Hon blir ny vd vid Micasa

Bakgrund från bland annat NCC.

Grönt ljus för Qarlbos nya Hasselbacken

Två nya huskroppar ska byggas invid huvudbyggnaden. FV berättar hur det nya förslaget ser ut – en halvering.

Tingsvalvet köper för 200 mkr

Direktavkastningen uppgår till knappt 7,5 procent. Fullt uthyrd efter padelkonkurs.

Västerås glöder med miljardprojekt

Allt fler investerare flockas kring orten i sina framtidsspaningar.

Björn Lindblad, vd Mio

Mio vill öppna 3 butiker i Stockholm

Letar flera butikslägen i centrala Stockholm. Vill även bli större fastighetsägare.

Se video: ETC Byggs Johan Jenny Ehrenberg

Från Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2025. Exklusiv för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Utvecklar med ett stadigt öga på historien

FV Fokus. FV frågar ut AIX Arkitekters vd Erik Torvén.  Betydelsen av se bakåt för att hitta rätt väg fram. Ökad efterfrågan på estetisk höjd. Expansionsplaner.

Bygger stort på spekulation – efter förödande brand

Tar plats i snabbväxande område. Ökar ytan med 30 procent.

Tillbaka till förstasidan