Jörgen Eriksson, vd på Catena.

Catena köper för hela 2,4 miljarder från DSV

Catena har tecknat avtal med DSV Road Holding A/S om ett fastighetsförvärv i Landskrona. Med förvärvet adderas drygt 180.000 kvm logistikyta till Catenas fastighetsportfölj. Prislappen är hela 2,4 miljarder, motsvarande 13.300 kr/kvm.

Annons

Catena ägde vid kvartalsskiftet fastigheter för 32,5 miljarder kronor, så bolaget växer betydligt genom det stora köpet i Landskrona.

Hyresgäst i de nybyggda logistikanläggningarna är dotterbolag inom den internationella DSV-koncernen som erbjuder transport- och logistiklösningar och har verksamhet i över åttio länder. Förvärvet sker som en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 2,4 miljarder kronor och genomförs som en sale-and-leaseback-transaktion.

Köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 600 miljoner kronor efter avdrag för latent skatt och förvärvet finansieras med egna medel. I samband med transaktionen tecknar DSV ett 11-årigt hyresavtal.

Den aktuella fastigheten Örja 1:22 ligger på bästa logistikläge alldeles intill E6/E20 i Landskrona kommun. Tomtytan omfattar cirka 274.000 kvm och den uthyrningsbara ytan drygt 180.000 kvm, fördelade på två nyligen uppförda byggnader.

– Vi växer och nu tillförs inte bara en ansenlig mängd toppmoderna och väl genomtänkta logistikytor till vår fastighetsportfölj, vi fördjupar också vår relation med DSV som blir en av Catenas största hyresgäster, säger Jörgen Eriksson, vd på Catena.

Det estimerade driftsöverskottet uppgår till cirka 147 Mkr, tillträde sker den 31 maj 2024. Det svenska huvudkontoret för DSV som återfinns på grannfastigheten utgör ej del i förvärvet. Så sent som i mars 2024 förvärvade Catena fastigheten Tornbornahögen 7 i Ättekulla industriområde i Helsingborg av samma säljare, för 400 miljoner kronor.

– För oss känns det tryggt med Catena som hyresvärd, deras historik och kunskap inom logistik och fastigheter är imponerande och de har precis som vi höga ambitioner inom hållbarhetsområdet, säger Brian Winther Almind, Executive Vice President på DSV.

Setterwalls företrädde Catena i transaktionen.

Fastigheten kommer att certifieras enligt BREEAM Excellent, på taken finns större solcellsanläggningar med en total kapacitet om 14 Mwp som hyresgästen har installerat. Ambitionen är att försörja anläggningarna med förnybar energi samt möjliggöra laddning av elfordon – överskottet överförs till det lokala elnätet. De aktuella lagerytorna omfattar såväl automatiserade lösningar som kyllagerdelar.

– Catena är en långsiktig partner som arbetar nära våra kunder – genom aktiv förvaltning och vår kompetens är  förutsättningarna de bästa för att vidareutveckla både fastigheten och vårt samarbete med DSV, fortsätter Fredrik Renå, Regionchef Syd på Catena.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan