Catella: Tillgången till banklån försämrats

Annons

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna.

Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå någonsin (inleddes maj 2012).

– I senaste upplagan av CREDI har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Delindexet för den nuvarande situationen sjönk med 5,6 indexpunkter till 35,4, vilket är den lägsta nivån som uppmätts sedan den första CREDI i maj 2012. Den historiskt låga nivån har delvis orsakats av ökande kreditmarginaler under det senaste kvartalet, något som både banker och företag är överens om. Däremot har delindexet för den kommande perioden ökat från 41,4 till 46,7 och det är den högsta nivå sedan september 2015.

– Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste CREDI. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan