Catella: Tillgången till banklån försämrats

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna.

Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå någonsin (inleddes maj 2012).

– I senaste upplagan av CREDI har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

Delindexet för den nuvarande situationen sjönk med 5,6 indexpunkter till 35,4, vilket är den lägsta nivån som uppmätts sedan den första CREDI i maj 2012. Den historiskt låga nivån har delvis orsakats av ökande kreditmarginaler under det senaste kvartalet, något som både banker och företag är överens om. Däremot har delindexet för den kommande perioden ökat från 41,4 till 46,7 och det är den högsta nivå sedan september 2015.

– Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste CREDI. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

Fler Nyheter från förstasidan

Scius hyr ut 3.700 kvm till Spotify i nyinköpt kåk

Förvärvade fastigheten för bara några månader sedan för drygt en halv miljard kronor.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Tillbaka till förstasidan