Center Syd i Löddeköpinge.

Catalyst förvärvar stora Center Syd av Barings

Barings säljer fullt uthyrda Galleria Center Syd i skånska Löddeköpinge till brittiska kapitalfonden Catalyst Capital (med NCAP som operating partner) som därmed gör sitt första köp i Sverige.

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit säljarens rådgivare. EY Law och WSP har agerat rådgivare till köparen.

Gallerian omfattar cirka 40.000 kvadratmeter och rymmer hyresgäster som Ica Maxi, Systembolaget, H&M och Stadium. Gallerian har genom åren byggt ut och säljaren Barings har gjort stora investeringar. Gallerian är nästan fullt uthyrd och vakansen i nuläget uppgår till endast 1.000 kvadratmeter.

Inför den stora om- och utbyggnaden hade Center Syd i flera år kämpat med sjunkande omsättning och vakanta butikslokaler. Några av de tidigare ägarna genomförde inte utlovade investeringar utan gallerian tilläts långsamt förfalla. Men sedan nyinvigningen i november 2015 har alla siffror pekat uppåt.

Förvärvet av Center Syd är Catalyst Capitals första förvärv i Sverige. Tillträde sker under januari 2019. Catalyst Capitals har sitt huvudkontor i London och äger sedan tidigare fastigheter i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Polen.

– Catalyst är framförallt intresserade av kontorsfastigheter och även detaljhandel. Men söker kassaflöde, men ej absolut prime, säger Björn Hallin vid lokala partnern NCAP.

Galleria Center Syd, som ligger i Kävlinge kommun, har haft ett flertal ägare genom åren. i början av 2005 sålde Tornet fastigheten till danska Keops för 629 miljoner kronor. I början av 2006 förvärvade brittiska Boultbee Center Syd som en del av en paketaffär om 1,7 miljarder där fem fastigheter ingick. Kort därefter, 2007, tog Protegos fond Nordic Retail Fund över (där även många av Boultbees fastigheter hamnade och där bröderna Boultbee på något sätt var delägare). 2009 tog amerikanska Cornerstones Nordic Retail Fund över (som senare bytte namn till Barings).

Center Syd invigdes 1991. Det primära upptagningsområdet för Center Syd är Lomma, Bjärred, Kävling, Eslöv och Landskrona, varav flera av kommunerna har en stark köpkraft.

Barings har under de senaste åren sålt flera handelsfastigheter i Sverige. Bland annat Nian i Gävle till CBRE Global Investors, Sigma i Västerås till Regio, Oskargallerian i Örnsköldsvik till Nordek, Skrapan i Västerås till Kungsleden och Rosengårds Centrum i Malmö till Trianon.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan