Center Syd i Löddeköpinge.

Catalyst förvärvar stora Center Syd av Barings

Barings säljer fullt uthyrda Galleria Center Syd i skånska Löddeköpinge till brittiska kapitalfonden Catalyst Capital (med NCAP som operating partner) som därmed gör sitt första köp i Sverige.

Cushman & Wakefield och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit säljarens rådgivare. EY Law och WSP har agerat rådgivare till köparen.

Gallerian omfattar cirka 40.000 kvadratmeter och rymmer hyresgäster som Ica Maxi, Systembolaget, H&M och Stadium. Gallerian har genom åren byggt ut och säljaren Barings har gjort stora investeringar. Gallerian är nästan fullt uthyrd och vakansen i nuläget uppgår till endast 1.000 kvadratmeter.

Inför den stora om- och utbyggnaden hade Center Syd i flera år kämpat med sjunkande omsättning och vakanta butikslokaler. Några av de tidigare ägarna genomförde inte utlovade investeringar utan gallerian tilläts långsamt förfalla. Men sedan nyinvigningen i november 2015 har alla siffror pekat uppåt.

Förvärvet av Center Syd är Catalyst Capitals första förvärv i Sverige. Tillträde sker under januari 2019. Catalyst Capitals har sitt huvudkontor i London och äger sedan tidigare fastigheter i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Polen.

– Catalyst är framförallt intresserade av kontorsfastigheter och även detaljhandel. Men söker kassaflöde, men ej absolut prime, säger Björn Hallin vid lokala partnern NCAP.

Galleria Center Syd, som ligger i Kävlinge kommun, har haft ett flertal ägare genom åren. i början av 2005 sålde Tornet fastigheten till danska Keops för 629 miljoner kronor. I början av 2006 förvärvade brittiska Boultbee Center Syd som en del av en paketaffär om 1,7 miljarder där fem fastigheter ingick. Kort därefter, 2007, tog Protegos fond Nordic Retail Fund över (där även många av Boultbees fastigheter hamnade och där bröderna Boultbee på något sätt var delägare). 2009 tog amerikanska Cornerstones Nordic Retail Fund över (som senare bytte namn till Barings).

Center Syd invigdes 1991. Det primära upptagningsområdet för Center Syd är Lomma, Bjärred, Kävling, Eslöv och Landskrona, varav flera av kommunerna har en stark köpkraft.

Barings har under de senaste åren sålt flera handelsfastigheter i Sverige. Bland annat Nian i Gävle till CBRE Global Investors, Sigma i Västerås till Regio, Oskargallerian i Örnsköldsvik till Nordek, Skrapan i Västerås till Kungsleden och Rosengårds Centrum i Malmö till Trianon.

Fler Nyheter från förstasidan

Digital aktör söker 2.000 kvm i innerstaden

Expanderar och vill jämföra alternativ.

”SMS-låneränta” för skakig bostadsutvecklare

Villkoren motsvarar årsränta på över 145 procent.

Wihlborgs hyr ut 8.200 kvm i centrala Malmö

Fyller upp efter Tullverkets flytt.

Amastens hemliga investerare nu offentlig

Blir en av de största ägarna i bolaget med nära 19 procent av aktierna efter riktad nyemission.

Spotifyhuset var nästan uthyrt till annan hyresgäst

Det var väldigt nära att bli flytt för streamingjätten.

Går från Riksbyggen till Finansdepartementet

Kommer att jobba under ledning av bostadsministern.

Rikshem utökar beståndet i Kalmar

Ett 15-årigt hyresavtal är tecknat för fastigheten.

Danska konkurrenten vill utmana hotelljättarna

Siktar på upp till 60 hotell i Sverige.

Andersson in i Nyfosas styrelse – ordföranden slutar

Det stuvas om i styrelsen för det offensiva bolaget. Bengt Kjell berättar om beslutet.

Högt tryck på kvinnlig investerarklubb

Medlemsantalet har exploderat.

Fortsatt förtroende för Nuder i Hemsö

”Har gjort en värdefull insats på ett förtroendefullt sätt.”

Nils Pers lämnar Stena

Två trotjänare lämnar bolaget som satsar allt hårdare på projekt.

Köper för halv miljard inom tullarna

K-märkt fastighet får ny ägare efter 13 år.

Spotifys oväntade drag

Behåller hela ytan trots nya lokalerna i Urban Escape.

Tillbaka till förstasidan