Henrik Saxborn och Rutger Arnhult gör affär. Fastighetsbilder: CBRE.

Castellum rensar ut för miljard – säljer till Klövern

Castellum har sålt 21 fastigheter i Malmö och 7 fastigheter i Lund. Köpare är Klövern och försäljningspriset är 893 miljoner kronor. Vakansgraden i det sålda paketet är hela 25 procent och affären bidrar till att Castellum ytterligare pressar ner vakansgraden.

Castellum har tidigare berättat att man avser att sälja fastigheter för 4 miljarder kronor. Det som följd av det stora förvärvet av Norrporten i april i år (läs mer här). Nu har alltså den första delförsäljningen ägt rum.

CBRE var rådgivare till Castellum. Maqs har varit rådgivare åt Klövern.

Portföljen som nu säljs består av totalt 114.000 kvm, varav 21 fastigheter om totalt ca 88.000 kvm i Malmö samt 7 fastigheter om ca 26.000 kvm i Lund. Av de 28 fastigheterna är 9 tomträtter.

Hyresvärdet för 2016 uppgår till 120 miljoner kronor. Den ytmässiga vakansgraden är 25 procent. Genomsnittlig återstående kontraktstid är 3,2 år. Beståndet (som ingick i det tidigare dotterbolaget Briggen) har i Fastighetsvärldens ortsanalyser stuckit ut genom att länge dragits med vakanser som varit högre än i bolagets andra orter.

För Castellums del handlar det om den andra större försäljningen med ett större inslag av vakanser. I november 2015 avyttrades ett bestånd i Stockholmsområdet till Fastpartner för 822 miljoner (läs mer här). Vakansgradaen i det paketet var 30 procent.

– Det är i ungefär samma syfte som vi gör den här försäljningen. Vi ökar kvaliteten på vårt bestånd framöver och vi får även ner antalet förvaltningsenheter, säger Erika Olsén, CIO vid Castellum, till Fastighetsvärlden.

I beståndet som säljs till Klövern ingår såväl kontors- och butiksfastigheter som lager– och industrifastigheter. Genom försäljningen lämnar castellum till exempel området Bulltofta, så när som logistikanläggningen Gulsippan som ligger i närheten. Större hyresgäster i det avyttrade beståndet är Mio, DHL, Malmö kommun, Corsec och Purac.

Alla de avyttrade fastigheterna härstammar från Castellum (Norrporten ägde inga fastigheter i Malmö och Lund, men väl i Helsingborg).

Henrik Saxborn, Castellums koncernchef:

– I samband med förvärvet av Norrporten aviserade Castellum försäljningar om ca 4 miljarder kronor av fastigheter som inte utgör ett långsiktigt strategisk innehav – allt i syfte att stärka balansräkningen och skapa en bättre portfölj inför framtiden. Denna försäljning är ett första steg i detta och ger oss förutsättningar att renodla vår portfölj i Malmö och Lund till utvalda delmarknader.

Efter försäljningarna i nordvästra Stockholm och i Malmö/Lund så stiger per automatik Castellums uthyrningsgrad. Till det ska läggas att Norrportens bestånd hade en högre uthyrningsgrad än Castellums samt att Castellum snart tillträder den nya och fullt uthyrda kontorsfastigheten i Hagastaden i Stockholm.

Klöverns VD Rutger Arnhult:

– Detta förvärv innebär en ökning med drygt 50 procent av Klöverns bestånd i Malmö och mer än en fördubbling i Lund, vilket ger oss möjlighet att bli en betydligt starkare och mer konkurrenskraftig aktör på Öresunds fastighetsmarknad. Vi ökar även antalet unika hyresgäster med drygt 90 stycken.

Fastigheter som affären omfattar:
Malmö: Murman 7, 8 och 11, Stillman 40, Skjutsstallslyckan 3, Haken 3, Flygfyren 1, Flygvärdinnan 4, Flygledaren 3, Skevrodret 1, Höjdrodret 3, Lillgrund 5, Bjälken 3, Betongen 11, Nejlikebuketten 4 och 6, Vårbuketten 3, Brandnäven 1 och 2 samt Svedjenäven 3 och 4.
Lund: Annedal 9, Traktorn 2 och 4 (med Mio som hyresgäst i Novaområdet, läs mer här) och 4, Trumlan 1, Välten 4 och 5 samt Ådret 12.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-19

Fastigheten Flygvärdinnan 4 i Malmö. Bild: CBRE.
Fastigheten Flygvärdinnan 4 i Malmö. Bild: CBRE.
Fastigheten Murman 8 i Malmö. Bild: CBRE
Fastigheten Murman 8 i Malmö. Bild: CBRE
Fastigheten Traktorn 2 i Lund.
Fastigheten Traktorn 2 i Lund.

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan