I höstas förvärvade Heimstaden Henry Ståhl Fastigheter i en affär värd 3,7 miljarder. Nu styckar företaget upp förvärvet och säljer vidare delar till Castellum.

Castellum och Heimstaden i jätteaffär

Snabb följdaffär efter den tidigare affären. Affären mellan Castellum och Heimstaden omfattar totalt 27 fastigheter om 186 668 kvm i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna, med en köpeskilling om totalt 2,4 miljarder kronor. I och med affären påbörjas även en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping.

Vi förstärker vår position i Linköping och Örebro samtidigt som vi gör entré i en ny marknad – Norrköping. Vi arbetar kontinuerligt och intensivt för att öka potentialen i vår portfölj och den här affären ger oss ännu bättre förutsättningar att fortsätta leverera tillväxt framöver, kommenterar Castellums VD Henrik Saxborn affären.

Den stora delen av affären innebär att Castellum förvärvar 50 procent av aktierna i Henry Ståhl Fastigheter, det bolag Heimstaden förvärvade under hösten 2014. Dessutom erhåller Castellum en option att tidigast om 18 månader förvärva resterande aktier i bolaget. Heimstaden har en motsvarande option att sälja resterande 50 procent efter utgången av Corallens optionstid.

Innan Castellum tillträder som delägare i Henry Ståhl Fastigheter kommer bostadsfastigheterna i bolaget att lyftas ur och i fortsättningen ägas av Heimstaden. Det kvarvarande Henry Ståhl Fastigheter, som Castellum går in, kommer därmed att vara renodlat på kommersiella fastigheter och äga 13 fastigheter i Norrköping och 9 fastigheter i Linköping motsvarande ett totalt fastighetsvärde om 1,9 miljarder.

Fastighetsbeståndet i Norrköping, som har en uthyrningsgrad om ca 85 procent, består av 12 centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet om totalt 107.275 kvm. I Linköping utgörs fastighetsportföljen av 9 kontorsfastigheter om totalt 51.418 kvm, varav 6 stycken är centralt belägna, två ligger i Mjärdeviområdet och en vid Tornbyområdet. Fastighetsbeståndet är uthyrt till knappt 90 procent.

Redan nu förvärvar dessutom  Corallens dotterbolag Aspholmen Fastigheter och Brostaden, fyra fastigheter i Örebro och en fastighet i Solna, fastigheter som ägts av  Henry Ståhl Fastigheter. I centrala Örebro förvärvar Aspholmen fyra kontorsfastigheter om 22.611 kvm med en uthyrningsgrad om 92 procent. Investeringen uppgår till 343 mkr.
 I Solna är det en kontorsfastighet/projektfastighet om 5.364 kvm med en uthyrningsgrad om 17 procent som Brostaden förvärvar. Investeringen uppgick till 63 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-13

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan