I höstas förvärvade Heimstaden Henry Ståhl Fastigheter i en affär värd 3,7 miljarder. Nu styckar företaget upp förvärvet och säljer vidare delar till Castellum.

Castellum och Heimstaden i jätteaffär

Snabb följdaffär efter den tidigare affären. Affären mellan Castellum och Heimstaden omfattar totalt 27 fastigheter om 186 668 kvm i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna, med en köpeskilling om totalt 2,4 miljarder kronor. I och med affären påbörjas även en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping.

Vi förstärker vår position i Linköping och Örebro samtidigt som vi gör entré i en ny marknad – Norrköping. Vi arbetar kontinuerligt och intensivt för att öka potentialen i vår portfölj och den här affären ger oss ännu bättre förutsättningar att fortsätta leverera tillväxt framöver, kommenterar Castellums VD Henrik Saxborn affären.

Den stora delen av affären innebär att Castellum förvärvar 50 procent av aktierna i Henry Ståhl Fastigheter, det bolag Heimstaden förvärvade under hösten 2014. Dessutom erhåller Castellum en option att tidigast om 18 månader förvärva resterande aktier i bolaget. Heimstaden har en motsvarande option att sälja resterande 50 procent efter utgången av Corallens optionstid.

Innan Castellum tillträder som delägare i Henry Ståhl Fastigheter kommer bostadsfastigheterna i bolaget att lyftas ur och i fortsättningen ägas av Heimstaden. Det kvarvarande Henry Ståhl Fastigheter, som Castellum går in, kommer därmed att vara renodlat på kommersiella fastigheter och äga 13 fastigheter i Norrköping och 9 fastigheter i Linköping motsvarande ett totalt fastighetsvärde om 1,9 miljarder.

Fastighetsbeståndet i Norrköping, som har en uthyrningsgrad om ca 85 procent, består av 12 centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet om totalt 107.275 kvm. I Linköping utgörs fastighetsportföljen av 9 kontorsfastigheter om totalt 51.418 kvm, varav 6 stycken är centralt belägna, två ligger i Mjärdeviområdet och en vid Tornbyområdet. Fastighetsbeståndet är uthyrt till knappt 90 procent.

Redan nu förvärvar dessutom  Corallens dotterbolag Aspholmen Fastigheter och Brostaden, fyra fastigheter i Örebro och en fastighet i Solna, fastigheter som ägts av  Henry Ståhl Fastigheter. I centrala Örebro förvärvar Aspholmen fyra kontorsfastigheter om 22.611 kvm med en uthyrningsgrad om 92 procent. Investeringen uppgår till 343 mkr.
 I Solna är det en kontorsfastighet/projektfastighet om 5.364 kvm med en uthyrningsgrad om 17 procent som Brostaden förvärvar. Investeringen uppgick till 63 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-13

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan