I höstas förvärvade Heimstaden Henry Ståhl Fastigheter i en affär värd 3,7 miljarder. Nu styckar företaget upp förvärvet och säljer vidare delar till Castellum.

Castellum och Heimstaden i jätteaffär

Annons

Snabb följdaffär efter den tidigare affären. Affären mellan Castellum och Heimstaden omfattar totalt 27 fastigheter om 186 668 kvm i Norrköping, Linköping, Örebro och Solna, med en köpeskilling om totalt 2,4 miljarder kronor. I och med affären påbörjas även en gemensam satsning på stadsutveckling i Linköping och Norrköping.

Vi förstärker vår position i Linköping och Örebro samtidigt som vi gör entré i en ny marknad – Norrköping. Vi arbetar kontinuerligt och intensivt för att öka potentialen i vår portfölj och den här affären ger oss ännu bättre förutsättningar att fortsätta leverera tillväxt framöver, kommenterar Castellums VD Henrik Saxborn affären.

Den stora delen av affären innebär att Castellum förvärvar 50 procent av aktierna i Henry Ståhl Fastigheter, det bolag Heimstaden förvärvade under hösten 2014. Dessutom erhåller Castellum en option att tidigast om 18 månader förvärva resterande aktier i bolaget. Heimstaden har en motsvarande option att sälja resterande 50 procent efter utgången av Corallens optionstid.

Innan Castellum tillträder som delägare i Henry Ståhl Fastigheter kommer bostadsfastigheterna i bolaget att lyftas ur och i fortsättningen ägas av Heimstaden. Det kvarvarande Henry Ståhl Fastigheter, som Castellum går in, kommer därmed att vara renodlat på kommersiella fastigheter och äga 13 fastigheter i Norrköping och 9 fastigheter i Linköping motsvarande ett totalt fastighetsvärde om 1,9 miljarder.

Fastighetsbeståndet i Norrköping, som har en uthyrningsgrad om ca 85 procent, består av 12 centralt belägna kontorsfastigheter och en välbelägen logistikfastighet om totalt 107.275 kvm. I Linköping utgörs fastighetsportföljen av 9 kontorsfastigheter om totalt 51.418 kvm, varav 6 stycken är centralt belägna, två ligger i Mjärdeviområdet och en vid Tornbyområdet. Fastighetsbeståndet är uthyrt till knappt 90 procent.

Redan nu förvärvar dessutom  Corallens dotterbolag Aspholmen Fastigheter och Brostaden, fyra fastigheter i Örebro och en fastighet i Solna, fastigheter som ägts av  Henry Ståhl Fastigheter. I centrala Örebro förvärvar Aspholmen fyra kontorsfastigheter om 22.611 kvm med en uthyrningsgrad om 92 procent. Investeringen uppgår till 343 mkr.
 I Solna är det en kontorsfastighet/projektfastighet om 5.364 kvm med en uthyrningsgrad om 17 procent som Brostaden förvärvar. Investeringen uppgick till 63 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-13

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan