Bild: Atrium Ljungberg

Castellum köper Rådhuset i Uppsala från Atrium Ljungberg

Castellum slår överraskande till och köper anrika Rådhuset i centrala Uppsala från Atrium Ljungberg. Priset är 127 miljoner, vilket motsvarar 42.300 kr/kvm – vilket är väldigt högt för Uppsala.

Castellum har förvärvat fastigheten Dragarbrunn 19:1 i Uppsala, mer känd som Rådhuset. Fastigheten omfattar totalt cirka 3.000 kvadratmeter uthyrbar yta varav 2.300 kvadratmeter utgör handels- och restaurangyta och 400 kvadratmeter kontorsyta.

JLL var rådgivare till säljaren Atrium Ljungberg.

Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 127 miljoner kronor. Avyttringen kommer inte att påverka resultatet i Atrium Ljungbergs koncern. Fastighetens hyresvärde är 9 miljoner kronor.

Det är ett något överraskande köp som Castellum gör eftersom fastigheten innehåller så mycket butikslokaler. Castellum har ett tydligt uttalat fokus på kontorslokaler och logistikfastigheter. Möjligen skulle delar av butikslokalerna på sikt kunna bli kontorslokaler. Det är en stor brist på kontorslokaler i centrala Uppsala och Castellum har nyligen för Fastighetsvärlden uppgett att man endast har 17 kvm kontor för uthyrning i centrum. Av de orter där Castellum äger fastigheter så är det speciellt i Uppsala som man sedan tidigare även har butiksytor, då främst i det externa handelsområdet Boländerna där bolaget även genomfört projekt.

Kvadratmeterpriset vid affären blir 43.000 kronor, vilket är nära rekordnivå för Uppsala. När Wallenstam under hösten 2017 köpte fastigheten Dragarbrunn 20:1 på Kungsgatan 47/Vaksalagatan 14 var priset 47.000 kr/kvm, läs mer här. I den kåken har för övrigt Wallenstam sitt eget Uppsalakontor, vilket påverkat priset. Den fastigheten ligger ungefär hundra meter från den nu sålda.

Fastigheten är belägen vid Stora Torget och är ett känt landmärke för alla Uppsalabor. Rådhuset har en lång och brokig historia med allt från traditionell vigselförrättning till representationsmottagning i den vackra rådhussalen och modehus.

– Vi är glada över att, i enlighet med vår strategi, utöka vårt centrala bestånd och ser stora möjligheter att skapa fler arbetsplatser i Uppsala, säger Björn Johansson, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum.

För Fastighetsvärlden utvecklar Björn Johansson strategin bakom det något överraskande förvärvet. Idag är två våningsplan butiksytor.

– Fastigheten har historiskt varit kontor. Vi ser att det finns potential för en annan användning än idag.

Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg:

– Rådhuset är ett välkänt varumärke med en stark kulturell och historisk förankring i Uppsala. Att driva Rådhuset skiljer sig dock från hur vi arbetar med våra övriga platser där fokus ligger på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av kontor, handel, bostäder, service, kultur och utbildning.

I centrala Uppsala äger Atrium Ljungberg även Forumgallerian, där det just nu pågår ombyggnation. Öster om stadskärnan äger bolaget även Gränby centrum där man investerar flera miljarder för att bygga ut handelsplatsen. Målsättningen där är att skapa en andra stadskärna.

Sedan 2006 har Atrium Ljungberg byggt ut och omvandlat Rådhuset till ett omtyckt varuhus mitt i centrala Uppsala. Rådhuset är daterat år 1645 och har endast haft två tidigare ägare, Clas Eden och Uppsala Kommun. Fastigheten fungerade som Uppsalas Rådhus mellan år 1713 och 1971.

Castellum tillträder fastigheten 2 maj 2018.

Magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2018 innehåller en stor ortsanalys över Uppsalas fastighetsmarknad.

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan