Castellum gör första förvärvet inom tullarna

Annons

Historiskt köp av Index uppfyller uttalat mål. Henrik Saxborn har sedan han tillträdde som VD vid Castellum i mars 2013 vid ett flertal tillfällen sagt att han vill att bolaget förvärvar fastigheter i mer attraktiva och centrala kontorsområden i huvudstaden.

I januari 2015 köpte bolaget en kontorsfastighet i Marievik, strax utanför tullarna, från Aberdeen för 324 miljoner. Enligt FV:s källor var Castellum med i toppen av budgivningen för Globen City i januari 2014 (som såldes för 3,8 miljarder kronor till Klövern). Övriga tullnära fastigheter som Castellum äger, via dotterbolaget Brostaden, finns i till exempel Slakthusområdet och i Solna Business Park.

Nu har bolaget gjort första förvärvet inom tullarna efter att köpt fastigheten Hornsberg 10 på västra Kungsholmen från Index International i en off market-affär.

Fastigheten innehåller 14900 kvm och har en uthyrningsgrad om 95 procent. Arbetsmiljöverket är stor hyresgäst på ett långt kontrakt. Investeringen uppgår till 421 miljoner kronor, vilket ger 28.200 kr/kvm.

– Detta är vår första etablering på Kungsholmen och ett bevis på den portföljförflyttning som pågår i Castellum, säger Castellums VD Henrik Saxborn.

– Förvärvet innebär att vi växer i ett strategiskt intressant område, västra Kungsholmen, där flera större företag valt att lägga sina huvudkontor. Fastigheten har potentiella utbyggnadsmöjligheter som vi med glädje tar oss an.

Fastigheten består av tre sammanlänkade byggnader fördelat på ca 9.500 kontor, 2.000 kvm butik, 1.400 kvm laboratorium, 400 kvm restaurang och resterande del lager och förråd.

Från den ursprungliga fastigheten har flera avyttringar gjorts tidigare. Bland annat finns där tre bostadsrättskvarter med totalt 689 lägenheter, fastigheter som utvecklades av Index tillsammans med Areim och Skanska. Dessutom har en fastighet som inrymmer läkemedelsföretaget Octapharmas huvudkontor tidigare avyttrats.

– Jag ser den här affären som ett mycket bra exempel på vad vi brukar kalla för kreativ fastighetsutveckling, något vi på Index har arbetat med mycket länge och är väldigt duktiga på, säger säger Index Internationals VD Rickard Haraldsson.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-23

Fastigheten Hornsberg 10.
Fastigheten Hornsberg 10.

 

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Tillbaka till förstasidan