NCC säljer kontorsfastigheten K11 vid Järva krog, Solna, till Castellum.

Castellum köper av NCC vid Järva krog för 1 miljard

Castellum etablerar sig i expansiva Järva Krog i Solna genom att från NCC förvärva den nybyggda kontorsfastigheten K11. Priset uppgår till drygt 1 miljard kronor.

Savills var rådgivare till säljaren.

– Ett toppmodernt hus i en dynamisk ny stadsdel som kombinerar funktionalitet och inspirerande miljöer”, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.

Fastigheten innehåller en uthyrbar area om 12.604 kvm. K11  är uthyrd till 4/5-delar. Kontorshyresgäster är bland annat Puma, Hewlett Packard Enterprise, Viatris och Trafikverket. I byggnaden huserar även två restauranger och ett kafé. Fv gjorde nyligen ett bildspecial från K11 som ni kan se här.

NCC lämnar sedvanliga hyresgarantier från och med tillträdesdagen.

Tidigare har Fastpartner förvärvat grannfastigheten (husen är ihopbyggda) från NCC.

Fastpartner betalade motsvarande 77.800 kr/kvm vid affären som ägde rum i november 2019, även då med Savills som säljrådgivare. Nu när Castellum förvärvar är motsvarande pris 79.400 kr/kvm – räknat utifrån en miljard (parterna skriver ”drygt en miljard”).

Årligt hyresvärde i K11 är 48,9 miljoner kronor, vilket motsvarar 3.880 kr/kvm. Genomsnittlig kontraktsduration är 5,3 år.

Med sitt läge längs vägen mellan Stockholm och Uppsala har värdshuset och krogen i århundraden varit en plats för såväl mat, vila, umgänge och affärer.

NCC utvecklar området och säljer fastigheterna efterhand som de färdigställs. Kontorsfastigheten K11 är nyligen uppförd och endast några hyresgästanpassningar återstår. Den stora inomhusgården med glastak bidrar till en idealisk miljö för möten och samtal och en snäckformad trappa leder upp till kontoren där ljuddämpat glas säkerställer arbetsplatsens ljudmiljö. Varje kontorsplan har balkong, och huset kröns av en takterrass med utsikt över Brunnsviken. I gatuplan finns flera restauranger och butikslokaler och byggnaden är certifierad enligt BREEAM Excellent.

‒ Nu säljer vi K11 som ingår i det första kvarteret av totalt tre som vi utvecklar i kvartersstaden Järva Krog. Stadsdelen kommer förutom kontorshusen med 1.800 arbetsplatser även inrymma cirka 500 bostäder, service, handel och en förskola när det är färdigutvecklat, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Genom förvärvet etablerar sig Castellum med mycket god tillgänglighet precis vid avfarten från E4. I närheten finns även Ulriksdals pendeltågsstation, med 7 minuters restid till Odenplan. Det kommer även att byggas cirka 400 bostäder på intilliggande fastighet vilket ytterligare kommer bidra till ökad rörelse i området.

– K11 blir ett starkt komplement i vår portfölj med högkvalitativa kontorslokaler i bra läge utanför tull”, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

NCC utvecklar området vid Järva krog, Solna.
Castellum förvärvar den 12.500 kvm stora fastigheten från NCC. Bild: Fastighetsvärlden

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Tillbaka till förstasidan