Castellum köper 22 kontorshus i Finland för hela 6,5 mdr

Castellum slår till med en storaffär på den finska marknaden genom att förvärva Kielo med fastigheter för cirka 6,5 miljarder.

Därmed fortsätter Castellum hålla en hög förvärvstakt efter miljardköpten i Stockholmsområdet, vid Järva krog och vid Solna strand.

Den fastighetsportfölj Castellum förvärvar i Finland innehåller 22 kontorsfastigheter med totalt 237.000 kvm uthyrningsbar area i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä och Lahti. Omkring 40 procent av hyresintäkterna kommer från fastigheterna i Helsingfors.

Säljare till Kielo är Brunswick Real Estate samt Blackstone Tactical Opportunities. De etablerade bolaget under 2017 och har genom en rad affärer byggt upp ett bestånd med moderna kontorsfastigheter.

CBRE var finansiell rådgivare till Blackstone och Brunswick i affären.

–Förvärvet är ett fantastiskt tillskott till vår befintliga nordiska plattform och befäster ytterligare vår position på en av europas starkaste marknader, säger Castellums vd Henrik Saxborn.

Beståndet består av 22 moderna fastigheter, merparten byggda efter år 2000, med moderna flexibla kontorslokaler och ett brett utbud av tjänster och faciliteter som konferenslokaler och coworkingytor. Uthyrningsgraden i beståndet uppgår till 86 procent och den genomsnittliga kontraktslängden är 3 år. Det årliga hyresvärdet uppskattas till 0,6 miljarder.

Castellum anser att portföljen har en stabil, attraktiv och diversifierad hyresgästsammansättning. Den har idag totalt 314 enskilda hyresgäster varav offentlig sektor, blue-chip och/eller stora företag svarar för 63 % av bruttohyresintäkterna. Största hyresgäster är offentliga institutioner och välkända blue-chip-företag som AFRY, Nokia och Siemens.

–Kielo har varit en fantastisk resa för Brunswick tillsammans med Blackstone. Jag är mycket stolt över de fantastiska energibesparingsprojekt som vi har genomfört och den höga kvalitet som portföljen nu håller, kommenterar Brunswicks vd Patrik Andersson affären.

Fastigheterna som förvärvas av Castellum.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Tillbaka till förstasidan