Domstolsbyggnad Malmö. Illustration: Henning Larsen Architects

Castellum hyr ut 25.000 kvm i Malmö till Domstolsverket

Castellum hyr ut 25.000 kvm lokaler till Domstolsverket vid centralstationen i Malmö och hyran är cirka 3.100 kr/kvm. Det är Castellums andra jätteuthyrning i Malmö på kort tid. Historiskt sett har Castellum annars haft det kämpigt i rikets tredje största stad.

Regeringen har godkänt Domstolsverkets hyresansökan och hyresavtal har tecknats mellan Domstolsverket och Castellum som startar nybyggnation av 25.000 kvm moderna domstolslokaler i centralt läge i Nyhamnen i Malmö. Investeringen, som beräknas uppgå till ca 1,2 miljarder kronor, utgör en viktig del i Castellums strategi att växa ytterligare i Öresundsområdet och blir ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

Domstolsverket har utrett olika alternativ för en möjlig placering av nya domstolslokaler för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö. Valet föll på Castellums förslag till nya och mer rymliga lokaler i Nyhamnen, centralt beläget alldeles nära Malmö centralstation. Enligt Fastighetsvärlden källor har den aktuella fastigheten varit aktuell länge, och planerna arbetades fram av den tidigare ägaren Norrporten sedan slutet av 2013 (som Castellum köpte försommaren 2016, läs mer här).

För Castellum, som länge i Malmö haft högre vakanser än i övriga orter, är uthyrningen ännu en framgång på kort tid. I mars hyrde Castellum ut hela 22.000 kvm för E.ons nya huvudkontor – även det i Nyhamnen, läs mer här.

Fastighetsvärlden berättade då att det var Castellums största största uthyrning någonsin. Nu slår alltså bolaget det nysatta rekordet efter endast sex månader.

Domstolsfastigheten blir en av norra Europas största arbetsplatser för jurister och ett av Castellums största byggprojekt genom tiderna.

– Det är glädjande att valet föll på Castellum som mest lämplig partner att utveckla moderna domstolslokaler för Domstolsverket. Genom projektet stärker Castellum, i nära samarbete med Malmö stad, sin position som Öresundsregionens mest spännande stads- och fastighetsutvecklare då vi i direktanslutning till centralen kommer att producera både detta projekt och Eons huvudkontor, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

Den planerade nybyggnationen i Nyhamnen, omfattar ca 25.000 kvm uthyrningsbar yta. Förslaget är framtaget av arkitektbyrån Henning Larsen i dialog och samverkan kring detaljplanen med Jernhusen. Arbetet med ny detaljplan pågår och byggstart sker i nära anslutning till lagakraftvunnen plan. Byggtiden är beräknad till ca två år och preliminär inflyttning för Malmö Tingsrätt och Förvaltningsrätten i Malmö blir under 2021.

Det 20-åriga hyresavtalet mellan Castellum och Domstolsverket börjar löpa vid inflyttning och fullt uthyrd bedöms investeringen generera en årlig hyresintäkt om ca 78 miljoner kronor, vilket ger 3.120 kr/kvm. Det är högt för Malmö och för en så stor byggnad, men det rör sig till stora delar om speciella lokaler.

Castellum avser att finansiera investeringen med egna intjänade medel och outnyttjade krediter.

På illustrationen syns båda Castellums stora uthyrningar, till Domstolsverket respektive Eon. Illustration: Kanozi.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Torsdag den 4 juni, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

En färsk undersökning från Propstreet visar vad investerarna tror om hyresutvecklingen, yielden och vakanser. Många tror även att återhämtningen dröjer länge.

Bekräftar: Han köpte högst upp för 66 miljoner

Läs om den stora lägenheten – och köparens kommentar. Bygget har dock bromsats in.

Fastighetsägarna ger stödpaketet tummen upp

”Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd.”

Tvist: CA Fastigheter överklagar kommunens förslag

”Vi vill undvika framtida problem när vi ansöker o bygglov.”

Regeringen avsätter 5 miljarder för sänkta lokalhyror

UPPDATERAD: Per Bolund: ”Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa.”

Tillbaka till förstasidan