Carlyle köper Nacka Strand för 3 miljarder

Annons

Vasakronan säljer i off market-affär. Amerikanska jätten Carlyle gör ännu en storaffär i Sverige som är på samma prisnivå som förvärvet av Globen City i juni 2007. Nu köper bolaget Nacka Strand från Vasakronan för 2,95 miljarder kronor. Det är en off market-affär och inga rådgivare har varit inblandade.

Nacka Strand består av totalt 248.000 kvadratmeter uthyrningsbar area, varav lokaler står för hela 182.000 kvadratmeter. 17.000 kvadratmeter är bostäder och 49.000 kvadratmeter garage.

– Vi har pratat med några tänkbara köpare men bestämde oss tidigt för att gå vidare med Carlyle, säger Fredrik Wirdenius, VD vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Nacka Strand har utvecklats av Arcona och förvärvades i början av 90-talet av AP Fastigheter (Vasakronan). Vakansgraden för kontorslokalerna är hela 20 procent och bland hyresgästerna finns till exempel Logica och även Hotel J.

– Vi jobbar kontinuerligt med sammansättningen av vår fastighetsportfölj. En betydande andel av vårt fastighetsbestånd ligger i Stockholms ytterområden och den andelen minskar vi nu till förmån för mer centralt belägna fastigheter. Försäljningen av fastigheterna i Nacka Strand ger oss också ett rejält förvärvsutrymme och därigenom möjlighet att ytterligare höja kvaliteten i beståndet genom nya utvecklingsprojekt och köp av fastigheter, säger Wirdenius.

Efter försäljningen har Vasakronan nästan inget bostadsbestånd kvar, endast ett mindre bestånd i Malmö, studentbostäderna i Skrapan och vid Telefonplan i Stockholm.

The Carlyle Group är en av världens största fondförvaltare med över 153 miljarder US dollar i förvaltat kapital. Tillträde sker den 31 januari 2012. Carlyle förvärvade Globen City (plus Startboxen 3 i Frösunda) för drygt 3 miljarder kronor och har sedan dess även förvärvat köpcentrumen Punkt och Gallerian i Västerås för cirka 850 miljoner. Båda köpeskillingarna är FV:s bedömningar.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-31

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Tillbaka till förstasidan