Carlyle köper Nacka Strand för 3 miljarder

Vasakronan säljer i off market-affär. Amerikanska jätten Carlyle gör ännu en storaffär i Sverige som är på samma prisnivå som förvärvet av Globen City i juni 2007. Nu köper bolaget Nacka Strand från Vasakronan för 2,95 miljarder kronor. Det är en off market-affär och inga rådgivare har varit inblandade.

Nacka Strand består av totalt 248.000 kvadratmeter uthyrningsbar area, varav lokaler står för hela 182.000 kvadratmeter. 17.000 kvadratmeter är bostäder och 49.000 kvadratmeter garage.

– Vi har pratat med några tänkbara köpare men bestämde oss tidigt för att gå vidare med Carlyle, säger Fredrik Wirdenius, VD vid Vasakronan, till Fastighetsvärlden.

Nacka Strand har utvecklats av Arcona och förvärvades i början av 90-talet av AP Fastigheter (Vasakronan). Vakansgraden för kontorslokalerna är hela 20 procent och bland hyresgästerna finns till exempel Logica och även Hotel J.

– Vi jobbar kontinuerligt med sammansättningen av vår fastighetsportfölj. En betydande andel av vårt fastighetsbestånd ligger i Stockholms ytterområden och den andelen minskar vi nu till förmån för mer centralt belägna fastigheter. Försäljningen av fastigheterna i Nacka Strand ger oss också ett rejält förvärvsutrymme och därigenom möjlighet att ytterligare höja kvaliteten i beståndet genom nya utvecklingsprojekt och köp av fastigheter, säger Wirdenius.

Efter försäljningen har Vasakronan nästan inget bostadsbestånd kvar, endast ett mindre bestånd i Malmö, studentbostäderna i Skrapan och vid Telefonplan i Stockholm.

The Carlyle Group är en av världens största fondförvaltare med över 153 miljarder US dollar i förvaltat kapital. Tillträde sker den 31 januari 2012. Carlyle förvärvade Globen City (plus Startboxen 3 i Frösunda) för drygt 3 miljarder kronor och har sedan dess även förvärvat köpcentrumen Punkt och Gallerian i Västerås för cirka 850 miljoner. Båda köpeskillingarna är FV:s bedömningar.

Fastighetsvärlden Idag 2012-01-31

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan