Tomas Carlsson tar över efter Mats Wäppling

Skifte i toppen hos Sweco – Ersättare hos NCC. Tomas Carlsson, idag chef för  NCC Construction Sweden har utsetts till ny VD och koncernchef i Sweco från den 1 december 2012. Han efterträder Mats Wäppling, som lämnar Sweco efter sex år som vd och koncernchef och närmare tio år som ledamot i Swecos styrelse.

Carlsson har arbetat inom NCC-koncernen sedan 1991. Han är född 1965 och är civilingenjör väg- och vattenbyggnad samt har en Executive MBA.

– Jag är mycket nöjd med att styrelsen lyckats rekrytera Tomas Carlsson som efterträdare till Mats Wäppling. Tomas gedigna erfarenheter och starka ledarskap borgar för en fortsatt positiv utveckling för Sweco, säger Olle Nordström, styrelseordförande i Sweco.

– Tomas har visat mycket goda resultat under sina år på NCC och jag är övertygad om att han är rätt person att ta över som VD och koncernchef i Sweco, säger Mats Wäppling, som lämnar VD-posten efter sex år.

Wäppling berättar för Fastighetsvärlden att han inte vet vad han ska göra framöver.

– Den första månaden ska jag finnas tillgänglig för Tomas i den mån han behöver min hjälp. Sedan får vi se vad som händer. Jag har inte klart med något nytt jobb och jag har inte funderat över vad som kommer att ske efter tiden här. Det känns faktiskt ganska skönt att inte veta, säger Wäppling och berättar att han nästa gång fyller 57 år.

Han berättar att han ofta ser uppdrag i femårscykler och att det nu på Sweco blivit sex år. Wäppling vill inte kommentera huruvida han är öppen för ett nytt toppjobb eller om han kan tänka sig att bli styrelseproffs på heltid. Han sitter i dagsläget i styrelserna för Vasakronan, Pandox samt Besqab som är på väg till börsen.

Svante Hagman har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige efter Tomas Carlsson. Hagman, som för närvarande är chef för affärsområdet NCC Housing, är civilekonom med en Executive MBA och har varit anställd i NCC sedan 1987.

– Med sin mångåriga erfarenhet från entreprenadsidan i kombination med erfarenhet från NCC:s bostadsutveckling har Svante den erfarenhet som krävs för att lyckas leda entreprenadverksamheten i Sverige. Svante är dessutom en person med starka ledaregenskaper och gott omdöme, säger Peter Wågström.

Svante Hagman tillträder tjänsten som chef för NCC Construction i Sverige den 1 november.

När Tomas Carlsson lämnar sin befattning den 1 november 2012 har han varit anställd i NCC i drygt 20 år. Han har arbetat i ett flertal roller inom koncernen och har sedan 2007 varit affärsområdeschef för NCC-koncernens största affärsområde, NCC Construction i Sverige, med en omsättning på 25 Mdr SEK.

NCC:s koncernchef Peter Wågström säger i en kommentar:

–          Tomas har bidragit starkt till NCC:s utveckling och det är tråkigt att han valt att lämna NCC. Jag vill tacka honom för utomordentliga insatser och önskar honom all lycka i det nya jobbet som koncernchef för Sweco.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Svante Hagman har påbörjats.

Fastighetsvärlden Idag 2012-09-19

Tidigare Nyheter från förstasidan

Fyra av sex chefer är kvinnor

Av 33 anställda är fler kvinnor än män.

Omtalad stiftelse gör storaffär

Victoria Park gör en halvmiljardaffär där stiftelsen frigör stort kapital för sin omtalade verksamhet.

Brunswick investerar 1,7 miljarder i London

Har en femårsplan för att utveckla fastigheterna som beskrivs som sällsynta att finna på marknaden.

Stordalen slår till och hyr 487 nya bostäder i Solna

Gör stor affär i området Ingenting för sin nya affärsidé.

Säljer stora Badkarsfabriken

21.000 kvm industrihistoria byter ägare.

Nyheter från webben

Genesta tvekar om Sverige

Genesta tillträder en fastighet intill Centralstationen och Tivoli i Köpenhamn om 28.000 kvm. Bolaget väljer bort Sverige – fokuserar på övriga Norden.

Åtta nya butiker till Mölndal Galleria

Citycon tecknar med ytterligare åtta butiker i Mölndal Galleria. Clas Ohlson öppnar butik i Mölndal Galleria. Hamburgerkedjan Max hyr 500 kvm …

Detaljplan ökar Castellums möjligheter i Lund

En ny detaljplan för Edison Park i Ideonområdet i Lund öppnar för ytterligare 25000 kvm kontor på Castellums mark där. …

Zengun förvärvar RA Bygg

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Slutliga listor: Största rådgivarna under 2017

Datscha och Fastighetsvärlden presenterar vilka rådgivningsbolag som var mest framgångsrika 2017. Läs även om vilka som är ledande inom olika marknader.

Skanska vinstvarnar – fyra lämnar ledningsgruppen

Läs om hur byggjätten ska förändras i framtiden för att uppnå bättre lönsamhet. Nye VD:n har utsett sin nya ledningsgrupp.

Bekräftat: Uniqlo öppnar första hos Vasakronan

Hyr ut till klädkedja som varit allra högst på mångas önskelista. Första etableringen i Norden.

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Oscar Engelbert: ”Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm”. 70 procent av lägenheterna är sålda.

Försäljningar och nyemission ska vända Tobin

Handeln med teckningsrätter börjar.

Trianon hyr 3.000 kvm ut till Coop

Trianon har tecknat nytt hyresavtal med Coop Sverige om en uthyrning av cirka  3.000 kvm i fastigheten Häggen 13 vid Värnhemstorget …

MIKE etablerar sig i Göteborg

Tidigare medarbetare i Swedbank Kommersiella Fastigheter i västra Sverige etablerar nu MIKE Kommersiella Fastigheter. Företaget är inriktat på transaktioner och …

Zengun växer via företagsförvärv

Entreprenadföretaget Zengun växer vidare genom att förvärva RA Bygg som har en omsättning kring 250 mkr. – Förvärvet passar väl …

Hemfosas tänkta kronprins tar över affärerna vid JLL

Tar över Capital Markets i Sverige efter Tom Lindahl.

Tillbaka till förstasidan