Tomas Carlsson tar över efter Mats Wäppling

Skifte i toppen hos Sweco – Ersättare hos NCC. Tomas Carlsson, idag chef för  NCC Construction Sweden har utsetts till ny VD och koncernchef i Sweco från den 1 december 2012. Han efterträder Mats Wäppling, som lämnar Sweco efter sex år som vd och koncernchef och närmare tio år som ledamot i Swecos styrelse.

Carlsson har arbetat inom NCC-koncernen sedan 1991. Han är född 1965 och är civilingenjör väg- och vattenbyggnad samt har en Executive MBA.

– Jag är mycket nöjd med att styrelsen lyckats rekrytera Tomas Carlsson som efterträdare till Mats Wäppling. Tomas gedigna erfarenheter och starka ledarskap borgar för en fortsatt positiv utveckling för Sweco, säger Olle Nordström, styrelseordförande i Sweco.

– Tomas har visat mycket goda resultat under sina år på NCC och jag är övertygad om att han är rätt person att ta över som VD och koncernchef i Sweco, säger Mats Wäppling, som lämnar VD-posten efter sex år.

Wäppling berättar för Fastighetsvärlden att han inte vet vad han ska göra framöver.

– Den första månaden ska jag finnas tillgänglig för Tomas i den mån han behöver min hjälp. Sedan får vi se vad som händer. Jag har inte klart med något nytt jobb och jag har inte funderat över vad som kommer att ske efter tiden här. Det känns faktiskt ganska skönt att inte veta, säger Wäppling och berättar att han nästa gång fyller 57 år.

Han berättar att han ofta ser uppdrag i femårscykler och att det nu på Sweco blivit sex år. Wäppling vill inte kommentera huruvida han är öppen för ett nytt toppjobb eller om han kan tänka sig att bli styrelseproffs på heltid. Han sitter i dagsläget i styrelserna för Vasakronan, Pandox samt Besqab som är på väg till börsen.

Svante Hagman har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige efter Tomas Carlsson. Hagman, som för närvarande är chef för affärsområdet NCC Housing, är civilekonom med en Executive MBA och har varit anställd i NCC sedan 1987.

– Med sin mångåriga erfarenhet från entreprenadsidan i kombination med erfarenhet från NCC:s bostadsutveckling har Svante den erfarenhet som krävs för att lyckas leda entreprenadverksamheten i Sverige. Svante är dessutom en person med starka ledaregenskaper och gott omdöme, säger Peter Wågström.

Svante Hagman tillträder tjänsten som chef för NCC Construction i Sverige den 1 november.

När Tomas Carlsson lämnar sin befattning den 1 november 2012 har han varit anställd i NCC i drygt 20 år. Han har arbetat i ett flertal roller inom koncernen och har sedan 2007 varit affärsområdeschef för NCC-koncernens största affärsområde, NCC Construction i Sverige, med en omsättning på 25 Mdr SEK.

NCC:s koncernchef Peter Wågström säger i en kommentar:

–          Tomas har bidragit starkt till NCC:s utveckling och det är tråkigt att han valt att lämna NCC. Jag vill tacka honom för utomordentliga insatser och önskar honom all lycka i det nya jobbet som koncernchef för Sweco.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Svante Hagman har påbörjats.

Fastighetsvärlden Idag 2012-09-19

Tidigare Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det kommer att snurra rejält”

Berättar för Fastighetsvärlden om planerna för nya och ”busiga” Nyfosa. Tre stora fastigheter kan säljas ganska omgående. Han berättar även om personalsituationen.

Tobin behöver mer kapital – gör nyemission

Ledningen trängd att sälja delar av sina teckningsrätter för att kunna vara med i nyemissionen.

Caroline Arehult: ”Det gick inte att tacka nej”

Berättar om tankarna kring att bli börs-VD för ett 30-miljardersbolag.

NREP går in i Erik Wallins projekt

Erik Wallin tar hjälp av finansiell kraft för att gå i mål.

Balder köper av Skanska för 430 mkr – i centrala Oslo

Gör affär nära Grønlands tunnelbanestation.

Lista: Här är bolagen som anmält flest till Spring för Livet

Loppet, där deltagarna går, joggar eller springer, äger rum på Djurgården tisdagen den 15 maj. Alla intäkter går oavkortat till UNICEF:s …

Årets viktigaste lopp: Halva Corem deltar i år

Allt fler bolag har gjort fastighetsbranschens stora gemensamma välgörenhetslopp Spring för Livet till en aktivitet inom det egna bolaget. – …

Mats Johansson ny VD på Assemblin

Mats Johansson, född 1967, har ett långt förflutet i bygg- och fastighetsbranschen nationellt och internationellt. Sedan 1994 har han arbetat …

Hyggligt intresse för lyxiga ön trots skakiga tider

Riktigt höga prisnivåer för byggrätter för 315 bostäder.

Köper galleria från kritiserad ägare

20 hyresgäster har vädjat till kommunen att köpa.

Hon tar över Hemfosa – läs om Engwalls nya jobb

Klart vem som tar över Hemfosa och vem som ska leda det nya busiga bolaget Nyfosa. Engwall berättar för Fastighetsvärlden.

Stort vinstras för Bonava

73 procent färre sålda bostäder än under motsvarande tid 2017.

Tobin sålde endast 3 bostäder

Tufft första kvartal. 65 procent av bostäderna i byggstartade projekt sålda.

Överraskande köpare när AL säljer klenod i Uppsala

En stadens mest välkända byggnader får en ny ägare när en jätte överraskar och slår till. Affären är nästan nytt prisrekord.

Hoppar av miljonprojekt med hockeyproffset

Markus Näslund: ”Jättesvårt att säga hur vi kommer påverkas av det här.”

Vasakronan bygger nytt kontorshus helt i trä

Bolaget planerar för att börja bygga redan i år.

Tillbaka till förstasidan