Tomas Carlsson tar över efter Mats Wäppling

Skifte i toppen hos Sweco – Ersättare hos NCC. Tomas Carlsson, idag chef för  NCC Construction Sweden har utsetts till ny VD och koncernchef i Sweco från den 1 december 2012. Han efterträder Mats Wäppling, som lämnar Sweco efter sex år som vd och koncernchef och närmare tio år som ledamot i Swecos styrelse.

Carlsson har arbetat inom NCC-koncernen sedan 1991. Han är född 1965 och är civilingenjör väg- och vattenbyggnad samt har en Executive MBA.

– Jag är mycket nöjd med att styrelsen lyckats rekrytera Tomas Carlsson som efterträdare till Mats Wäppling. Tomas gedigna erfarenheter och starka ledarskap borgar för en fortsatt positiv utveckling för Sweco, säger Olle Nordström, styrelseordförande i Sweco.

– Tomas har visat mycket goda resultat under sina år på NCC och jag är övertygad om att han är rätt person att ta över som VD och koncernchef i Sweco, säger Mats Wäppling, som lämnar VD-posten efter sex år.

Wäppling berättar för Fastighetsvärlden att han inte vet vad han ska göra framöver.

– Den första månaden ska jag finnas tillgänglig för Tomas i den mån han behöver min hjälp. Sedan får vi se vad som händer. Jag har inte klart med något nytt jobb och jag har inte funderat över vad som kommer att ske efter tiden här. Det känns faktiskt ganska skönt att inte veta, säger Wäppling och berättar att han nästa gång fyller 57 år.

Han berättar att han ofta ser uppdrag i femårscykler och att det nu på Sweco blivit sex år. Wäppling vill inte kommentera huruvida han är öppen för ett nytt toppjobb eller om han kan tänka sig att bli styrelseproffs på heltid. Han sitter i dagsläget i styrelserna för Vasakronan, Pandox samt Besqab som är på väg till börsen.

Svante Hagman har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige efter Tomas Carlsson. Hagman, som för närvarande är chef för affärsområdet NCC Housing, är civilekonom med en Executive MBA och har varit anställd i NCC sedan 1987.

– Med sin mångåriga erfarenhet från entreprenadsidan i kombination med erfarenhet från NCC:s bostadsutveckling har Svante den erfarenhet som krävs för att lyckas leda entreprenadverksamheten i Sverige. Svante är dessutom en person med starka ledaregenskaper och gott omdöme, säger Peter Wågström.

Svante Hagman tillträder tjänsten som chef för NCC Construction i Sverige den 1 november.

När Tomas Carlsson lämnar sin befattning den 1 november 2012 har han varit anställd i NCC i drygt 20 år. Han har arbetat i ett flertal roller inom koncernen och har sedan 2007 varit affärsområdeschef för NCC-koncernens största affärsområde, NCC Construction i Sverige, med en omsättning på 25 Mdr SEK.

NCC:s koncernchef Peter Wågström säger i en kommentar:

–          Tomas har bidragit starkt till NCC:s utveckling och det är tråkigt att han valt att lämna NCC. Jag vill tacka honom för utomordentliga insatser och önskar honom all lycka i det nya jobbet som koncernchef för Sweco.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Svante Hagman har påbörjats.

Fastighetsvärlden Idag 2012-09-19

Fler Nyheter från förstasidan

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Tillbaka till förstasidan