Tomas Carlsson tar över efter Mats Wäppling

Skifte i toppen hos Sweco – Ersättare hos NCC. Tomas Carlsson, idag chef för  NCC Construction Sweden har utsetts till ny VD och koncernchef i Sweco från den 1 december 2012. Han efterträder Mats Wäppling, som lämnar Sweco efter sex år som vd och koncernchef och närmare tio år som ledamot i Swecos styrelse.

Carlsson har arbetat inom NCC-koncernen sedan 1991. Han är född 1965 och är civilingenjör väg- och vattenbyggnad samt har en Executive MBA.

– Jag är mycket nöjd med att styrelsen lyckats rekrytera Tomas Carlsson som efterträdare till Mats Wäppling. Tomas gedigna erfarenheter och starka ledarskap borgar för en fortsatt positiv utveckling för Sweco, säger Olle Nordström, styrelseordförande i Sweco.

– Tomas har visat mycket goda resultat under sina år på NCC och jag är övertygad om att han är rätt person att ta över som VD och koncernchef i Sweco, säger Mats Wäppling, som lämnar VD-posten efter sex år.

Wäppling berättar för Fastighetsvärlden att han inte vet vad han ska göra framöver.

– Den första månaden ska jag finnas tillgänglig för Tomas i den mån han behöver min hjälp. Sedan får vi se vad som händer. Jag har inte klart med något nytt jobb och jag har inte funderat över vad som kommer att ske efter tiden här. Det känns faktiskt ganska skönt att inte veta, säger Wäppling och berättar att han nästa gång fyller 57 år.

Han berättar att han ofta ser uppdrag i femårscykler och att det nu på Sweco blivit sex år. Wäppling vill inte kommentera huruvida han är öppen för ett nytt toppjobb eller om han kan tänka sig att bli styrelseproffs på heltid. Han sitter i dagsläget i styrelserna för Vasakronan, Pandox samt Besqab som är på väg till börsen.

Svante Hagman har utsetts till ny affärsområdeschef för NCC Construction i Sverige efter Tomas Carlsson. Hagman, som för närvarande är chef för affärsområdet NCC Housing, är civilekonom med en Executive MBA och har varit anställd i NCC sedan 1987.

– Med sin mångåriga erfarenhet från entreprenadsidan i kombination med erfarenhet från NCC:s bostadsutveckling har Svante den erfarenhet som krävs för att lyckas leda entreprenadverksamheten i Sverige. Svante är dessutom en person med starka ledaregenskaper och gott omdöme, säger Peter Wågström.

Svante Hagman tillträder tjänsten som chef för NCC Construction i Sverige den 1 november.

När Tomas Carlsson lämnar sin befattning den 1 november 2012 har han varit anställd i NCC i drygt 20 år. Han har arbetat i ett flertal roller inom koncernen och har sedan 2007 varit affärsområdeschef för NCC-koncernens största affärsområde, NCC Construction i Sverige, med en omsättning på 25 Mdr SEK.

NCC:s koncernchef Peter Wågström säger i en kommentar:

–          Tomas har bidragit starkt till NCC:s utveckling och det är tråkigt att han valt att lämna NCC. Jag vill tacka honom för utomordentliga insatser och önskar honom all lycka i det nya jobbet som koncernchef för Sweco.

Arbetet med att hitta en efterträdare till Svante Hagman har påbörjats.

Fastighetsvärlden Idag 2012-09-19

Fler Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det går bra nu…”

Hemfosa redovisar siffrorna för första halvåret. Vd:n passar även på att hylla en nyckelmedarbetare som inom kort slutar.

Tre Kronor köper för 495 mkr

Bernt-Olof Gustafsson och Michael Johansson motiverar affärerna.

Klart: Bicky Chakraborty vann kamp om hyllat projekt i trä

Har sedan tidigare fler än 35 hotell och äger 21 av hotellfastigheterna.

Toksegt för Bonava i Sverige – men lyft i Ryssland

Vd Joachim Hallengren: ”Jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet”.

Ica köper för stor satsning – når hela 150.000 kvm

Följer upp köpet från Kilenkrysset med ett förvärv från NCC.

Heimstaden in i Tyskland

Fler än tio svenska bolag har nu tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden.

Mest lästa – har du koll på vad som hänt?

Förfalskade värderingar, sol-och-vårade tjänstemän, spännande satsningar och rekordaffärer. Första halvåret har bjudit på det mesta.

Diös och NP3 i byte för 600 mkr

Sorterar upp i sina bestånd på Gävlemarknaden

Oscars försäljning ökade igen

Av den pågående produktionen är 89 procent såld. Läs Oscar Engelberts kommentar.

JM:s delår gav börsen glädjefnatt

Lägre resultat men samtidigt något bättre försäljning än väntat. Börsen reagerade häftigt.

Carnegie & Co lyfter värdet med 1,8 miljarder

Visar upp kraftig resultatpåverkan inför kommande rapport.

Vasakronans fastigheter nu värda 134 miljarder

Hyrestillväxten i jämförbart bestånd uppgick till 6 procent.

Lästips för hängmattan

Låt dig inspireras och gnugga geniknölarna. Här är några lästips inför ledigheten.

Tillbaka till förstasidan